Ünye’de gösterilen unutulmaz filmler AVARE-Raj Kapor-Nargis

Orijinal adı “Avara”, yapım yılı Hindistan 1951. Dram-müzikal, oyuncular, Raj Kapoor, Nargis Leela, Chitnis Prithviraj Kapoor süre 193 dakika, dil Hintçe-Urduca.

Araştırma 4.02.2019 08:52:50 5009 0
Ünye’de gösterilen unutulmaz filmler  AVARE-Raj Kapor-Nargis

Orijinal adi “Avara”, yapim yili Hindistan 1951. Dram-müzikal, oyuncular, Raj Kapoor, Nargis Leela, Chitnis Prithviraj Kapoor  süre 193 dakika, dil Hintçe-Urduca. Film Ünye’de çevrilisinden iki yil sonra 1953 yilinda yazlik Park sinemasinda gösterilmistir.

 

Yasi atmisin altinda olanlar bu  ünlü filmi hatirlayamaz, gösterildigi yillarda

 giselerde büyük hasilat yapmisti. Ünye’de göstertildigi yillardan sonra filmin ünlü  sarkisi dillerden düsmez olmustu.

Film Türkiye’de inanilmaz ses getirmis 8 ay devamli oynatilmistir. Gösterime girdigi yilda Ünye’nin nüfusu 6000 di.. Film o zaman yapilan bir hesaba göre sekiz dokuz bin kisi tarafindan izlenmis insanlar komsu köy ve kasabalardan akin akin Ünye’ye gelmislerdir.

 

 

 

Yazlik Park sinemasi bugünkü Ziraat Bankasinin yerindeydi arkasi deniz, zemin kumdu. 1954 te Pasabahçe yazlik sinemasi açildiktan iki yil sonra 1956 yilinda yol yapimi nedeni yikildi, ilk yapildigi zaman etrafi bezle çevrili idi, sonradan tahtadan yapildi.  

 

Filmin Ünye’ye gelisini ve gösterilisini

Ömer Atas söyle anlatiyor:

Avare filmi  Ünye’ye  Zeki Müren’in oynadigi “Beklenen Sarki” ile birlikte gönderilmisti.. Önce  “Beklenen Sark”i oynatildi. Beklenen sarki Zeki Müren’in ilk çevirdigi filimdi, o filmin sarkisi da  çok tutmustu..

Avare filmi Ünye’de 12 gün gösterimde kaldi, Ünye’ye verilis süresi bu kadardi..

 

Ömer Atas’a sorduk:

Avare filmi Ünye’ye ilk gelisi nasil oldu?

“Biz filmi Istanbul’dan gelenlerden duyuyoruz.. Avare diye bir Hint filmi varmis Istanbul yikiliyormus,  filmin müzikleri ve mevzusu çok kuvvetliymis”

Film nihayet bir aksam Samsun’dan geldi.. Film sandiklarini heyecanla açtik, afisleri tahtalara yapistirdik. Yanima iki çocuk alarak tahtaya çakilmis film afisi ile mahallelere çiktik, ben boru ile anons ediyorum.  “Türkçe sözlü Hintçe sarkili çok acikli ask ve izdirap filmi bu aksam Park yazlik sinemasinda” diyorum. Millet pencerelerde “mevzusu ne” diye soruyorlar bana.. Mevzu ask ve izdirap diyorum.. “Askin batsin her filmde ayni seyleri söylüyorsun” diyorlar.

Aksam oluyor hepimiz heyecanliyiz..

Sinema 600 kisilik ilk aksam 400 kisi geliyor.. Iyi diyoruz..Film 3.5 saat, üç ara yapiyoruz.. Seyirciye bakiyoruz seyirci memnun.. Film bitip herkes gidince bayram ediyoruz film tuttu diye..

Ama ertesi gün daha olacaklardan haberimiz yok. Ertesi aksam sinema ful.. Daha ertesi aksam ayakta da yer yok. Ve  böylece filmin bize kiralandigi oniki gece ayakta da yer olmamak sarti ile toplam sekiz bin ile onbin arasi seyirci tarafindan izlendigine karar verdik.. Ünye’nin nüfusu o zaman alti bindi

 

Peki Film geldiginde ne düsündünüz,

Tutacagini biliyor muydunuz?

Ben teneke boru ile mahallelere çikip anons yapiyorum.. Ben anons yaptigim zamanlar kötü film de olsa sinema tiklim tiklim doluyor, ben bagiracagim da tutmayacak, böyle bir sansi var mi?

Ama Avare filmi anonsa gerek kalmadan sinemayi ayakta bile yer kalmamacasina doldurdu. Bir de Anons yapsaydim izdiham yasanir  tahta duvarlar yikilirdi..

Bekliyor muydunuz bu kadar is yapacagini?

Istanbul’da filmin büyük sansasyon yaptigini duymustuk. Halkta duymustu filmi biliyorlardi.

Nasil duyuyor halk? O zaman televizyon falan yok bir Ankara radyosu var parazitten dinlenmiyor

Halk Samsun’a çok gidiyordu, Istanbula gidiyordu, Samsun büyük bir sehirdi.

Ikinci geceden itibaren oniki gece ayakta bile yer yok igne atsan yere düsmüyor,

Film ve sarki birden popüler oldu Ünye’de, sarki herkesin agzinda, ortalikta Raj Kapoor’a benzeyen sapkali tipler çikmaya basladi, ben bile bir sapka bularak kendimi Avare yaptim. Oniki gün oynadi çünkü film bize oniki günlügüne verilmisti, kalsaydi aylarca her aksam ful çekerdi sinema

 

Film ikinci defa geldi mi Ünye’ye?

Tabi iki defa daha geldi..Toplam üç defa oynadi Ünye’de.  Ikincisi  hatirladigim kadari ile 62 veya 63 yillari idi. Tabi ilk gelisi kadar tutulmadi.. Bu tarihten yirmi yil sonra 83 yilinda bir arkadasin ricasi ile tekrar getirdik, ama artik unutulmustu hiç seyreden olmadi, on kisiye falan oynadik.

Bu filimle Türkiye’de bir Hint filmleri dönemi baslamis, Türkler Hint müzigini ve danslarini çok sevdiler. Filimdeki bazi karakterlerin isimlerinin de “Kaya” gibi gibi Nergis gibi Türk isimlerine yakin olmasi nedeni ile bu filmi sevdiler.

O filimden sonra Ünye’de birçok çocugun ismi Avare kaldi. Hatta bazi aileler çocuklarina filmin basrol oyuncusu Raj Kaporr’un adina yakin olan Raji ve Raci ismi ile kadin basrol oyuncusu Nargis’in adini Nergis olarak koydular.

Bu film en çok Türkiye’de tutulmus ve gösterildigi bazi yerlerde izdihama neden olmus

 

Acaba simdi film tekrar gelse ne olur?

Senin gibi meraklilar gider, yalniz filmi biraz daha keserek bir buçuk saate indirmek daha iyi olur.

En çok seyirci toplayan filmleri sirasi bile sayarsak hangileridir?

Avare, Ferdi Tayfur’un Çesme, Italyan- Merhamet, Benhur, Spartaküs Kuwai Köprüsü,.

Bize bir film anonsu yapar misin?

Tabi.. Alol Alo dikkat dikkat.. Bu aksam sat 19.30 da Konak Sinemasinda ask, macere ve izdirap dolu, Türkçe renkli sinemaskop tekmili birden Hamamda Cinayet..

Ünye seyircisi filmi begendi mi?

Begenmez olur mu bugüne kadar Ünyelilerin begendigi en güzel film oldu Avare..  Seyirci rekoru halen kirilamadi.

Alti saatlik orijinal versiyonu önce dört saate daha sonra da Türkiye gösterimi için üç buçuk saate indirilmis olan bu uzun Hint filmi Türk izleyicinin Hint sinemasi ile tanisma filmidir.

Filmde, fakir bir genç olan Raj ile zengin bir adamin kizi olan Rita’nin ask hikayesi anlatilir. Klasiklesen müzigi nedeniyle müzikal komedi filmi formatinda olmasina ragmen oldukça duygusaldir.

Film tüm Hindistan yarimadasinda oldugu kadar Rusya, Romanya, Türkiye ve Çin’de olaganüstü bir popüler olmustur.

1924 yilinda Pesaverde dogan filmin erkek artisti Raj Kapoor 1968 de 63 yasinda Yenidelhi de ölmüstür.

 


  • Pazar 13.2 ° / 8.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazartesi 13.2 ° / 6.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.8 ° / 8.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Ordu

05.05.2024

  • İMSAK 03:34
  • GÜNEŞ 05:14
  • ÖĞLE 12:30
  • İKİNDİ 16:22
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 21:10
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593