ÜNYE’NİN ABİDE ŞAHSİYETLERİNDEN ORHAN BORA... -TEPE MAHALLESİ VE CEZAEVİ BÖLGESİNİ NASIL ELE GEÇİRDİM... ve HEYBEDEN KARİKATÜRLER

İKSAN ABİ'NİN YERİ/ Mizahçı Karikatürist: İhsan KOCAGÖZ /Mizah Editörü: İsmail CANBULAT

Mizah 15.02.2021 13:33:21 2524 0
ÜNYE’NİN ABİDE ŞAHSİYETLERİNDEN ORHAN BORA... -TEPE MAHALLESİ VE CEZAEVİ BÖLGESİNİ NASIL ELE GEÇİRDİM... ve HEYBEDEN KARİKATÜRLER

ÜNYE’NIN ABIDE SAHSIYETLERINDEN ORHAN BORA... -TEPE MAHALLESI VE CEZAEVI BÖLGESINI NASIL ELE GEÇIRDIM... ve HEYBEDEN KARIKATÜRLER

 

ÜNYE’NIN ABIDE SAHSIYETLERINDEN, “YESIL ÜNYE REHBERI”NIN YAZARI, UZAK GÖRÜSLÜ INSAN ORHAN BORA...


      1960 Yilinin bir yaz günü büyük ihtimal. Ilçe Milli Egitim Müdürü Orhan Bora ve ogullari Gavakdibi’nde poz vermisler...

      Ünye Meydani tüm sakinligi ile fotografa yansimis.

      Arkalarinda, cezaevine giden yolun agzinda, Caminin kenarindaki durakta otobüs Samsun'a götürecek yolcu bekliyor..

      Sag kösede görünen duvari görünen evinde Melek Nine, uzun yillar mahallenin birçok çocuguna Kur'an-i Kerim ögretmis. Nur içinde yatsinlar...

      Sol tarafta, kiremit çatisi görünen Saray Camisi var. Caminin yukarsindaki eski bina hâlâ yerinde duruyor. Bazen bir kafeye, bazen bir lokantaya ev sahipligi yapiyor.

      Binanin yan tarafindaki bahçenin oldugu yer, 1980'li yillarda, benim de bi ara çalistigim, Recai Dinçer’in mesrubat deposu olarak uzun yillar yerini aldi.

      Sag taraftaki Çinar Agacinin (Gavagin) dallari ve koca gölgesi de fotografta yerini almis.

      Çocuklari ile fotograf çekilen Ilçe Milli Egitim Müdürü Orhan Bora, besbelli ki bilinçli olarak poz verdigi bu yerde, unutulmaz bir hatiraya imza attigini biliyordu belli ki...

      Ünyemizin kaynak kitabi, 1969 yilinda, Türkçe-Ingilizce-Fransizca olarak yayinlanmis “TURISTIK YESIL ÜNYE REHBERI”NIN de yazari olan, Ünye’nin degerli ve uzak görüslü insani Orhan Bora’yi rahmetle ve minnetle aniyor,

evlatlarina hayirli ömürler diliyor,

bu fotograftaki eski-güzel Ünye’yi, özlemle cigerlerime çekiyorum…

**********************************************

 

TEPE MAHALLESI VE CEZAEVI BÖLGESINI NASIL ELE GEÇIRDIM...

      Ünye Hamidiye Mahalleli biri olarak olarak, Tepe Mahallesi ile ne isim olur degil mi? ‘Kazin ayagi’ öyle degil ama.

      1970'li yillar. Ünye Merkez Ortaokulu birdeyim. Babamin karari ile hafta sonlari benim simit satmama karar verildi. Karar oy birligi ile alindi.

      Bi itiraz edecek gibi oldum. Baktim beni ipleyen yok, vazgeçtim itirazimdan.

      Komsudan bir kayik sepet bulundu, bir Cumartesi günü ‘Laz Mustafa amcanin’ simit firininda aldim solugu…

      Biraz çekinerek girdim firina. Mustafa amca firinin karsisinda kan-ter içinde… Büyük siyah tepsi içinde pisen simitleri, ortada bulunan düz betona döküyor.

      Sirada bulunan kisi, simitleri sayarak sepetini dolduruyor. Beni firina götüren Sebahattin Korkmaz var yanimda. Sebahattin mahalleden arkadasim.

      Sebahattin’i uzun süre simit satarken görmüstüm... Artik simit satmayi birakmisti. Eskiler hatirlar; Anafarta Ilkokulu’nun ön tarafinda sebze ve meyve satan Naciye teyzenin eski hamam tarafina bakan kösesinde, seyyar bir ayakkabi tamirci tezgâhi kurmustu Sebahattin. Simit satma olayini bu yüzden birakmisti.

      Simdi ilk simitlerimi aldigim sabah yardimci oluyordu bana Sebahattin.. Elli simiti sepete yerlestirmeye de yardim etti, sag olsun.

      Beraber firindan çiktik, Ünye meydana dogru yöneldim. Sebahattin beni durdurdu, Tepe Mahallesi tarafini isaret ederek; 'Simit satarken Tepe Mahallesi bana aitti. Ben varken bu mahallede benden baska kimse simit satamazdi' dedi.

(U zamanlar her sey delikanlicaydi... Bir kahvede bir simitçi varken baska simitçi asla girmezdi...)

      Ve Tepe Mahallesi’ni bana verdigini söyledi. Cumartesi ve Pazar sabahlari evlerden kahvalti için simit alanlar olurmus. Simitin yarisini bu mahallede satabilecegimi belirtti.

      'Mahalleyi seninle beraber dolasalim' dedi. Sebahattin önde, ben elimde simit sepeti arkasinda yürümeye basladim. Sebahattin 'taggziiyeee gevriiyeek simiiiyt viaaar!” diye bagiriyordu.

      Ben bagirmaya utaniyordum henüz. Tepe Mahallesi’nden Yalikahvesi muhitine indik. Simitin neredeyse yarisi bitmisti. Diger yarisini da tek basima Ünye merkezde sattim. Kahvehanelere de girdigim oluyordu.

      Ertesi gün pazar sabahi tek basimaydim artik. Elli simit alarak Tepe Mahallesi’nin yokusuna vurdum kendimi. Yavas yavas bagirarak simit satmaya alistirmaya çalisiyordum kendimi.

      Elli simitin otuz bes tanesi mahallede tükeniyordu. Geri kalan on bes simiti çarsi içinde bitiriyordum. Elli simitten yetmis bes lira kâr kaliyordu.

ÜNYE CEZAEVI, TEPE MAHALLESINDE IDI O ZAMANLAR. HAFTA SONLARI GÖRÜS GÜNÜ OLURDU. CEZAEVINE GÖRÜS GÜNLERI SIMIT SATMAK IÇIN GITTIM....


      Gardiyan nizamiyede, sagimi solumu kontrol etti. Sonra da arkadaslarina dönerek 'bunda çaki biçagi var. Almayalim bunu içeri, ehi ehi ehii” diyerek kahkahayi koyverdi.

      Sonra görüs yapilan yere inmeme müsaade etti. Görüs yerinde bulunan kapinin önündeki gardiyan simitleri görünce beni yanina çagirdi.

      Sepetin ön yüzündeki çift çubukta simitler asiliydi. Bana simit dolu çubugun birisini çikarttirip, kapinin üstünde bulunan delikten bir mahkûma vererek; 'bu simitleri kogusta bir dolastir bakalim' dedi…

     15 dakika sonra mahkûm geldi. Çubukta iki simit kalmisti…

      Artik her hafta sonu cezaevine ugramaya baslamistim. Askerler pek simit almazdi. Onlar karavana yemek yedikleri için simit almaya pek yanasmazlardi.

      Ünye merkezden, sehir disindaki Çimento Fabrikasi’na kadar yürüyerek, kalan simitleri fabrika içinde satmaya çalistigim da olurdu… Ekmek parasi!

      Ben Tepe Mahallesi’ne çiktigim yillar içinde baska bir simitçi ugrayamadi Tepe Mahallesi’ne…

      Korka korka gittigim cezaevine de alistim bir süre sonra…

      ‘Simitçi Ihsan’ olarak, Tepe Mahallesi ve Cezaevi bölgesini ele geçirmistim artik…

HEYBEDEN KARIKATÜRLER





 

  • Çarşamba 28.7 ° / 18.7 ° Güneşli
  • Perşembe 28.5 ° / 18.9 ° Güneşli
  • Cuma 28.6 ° / 18.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    10591,98%-0,23
  • DOLAR

    40,45% 0,10
  • EURO

    47,46% -0,16
  • GRAM ALTIN

    4437,89% -0,45
  • Ç. ALTIN

    7108,96% 0,57

Ordu

23.07.2025

  • İMSAK 03:20
  • GÜNEŞ 05:09
  • ÖĞLE 12:40
  • İKİNDİ 16:37
  • AKŞAM 20:01
  • YATSI 21:42
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593