Ünye’nin Eski Sokak Lambaları

Ünye’nin yerleşik halkı gibi, mahallelerindeki evleri de çok azdı.

Canik Dergisi 14.06.2021 08:30:16 2903 0
Ünye’nin Eski Sokak  Lambaları

 Rum Mahallesi dedigimiz, merkez ortaokulunun civarindaki evler, özellikle, birbirine çok yakin, ama gene de tek tek yapilmislardi. Bu evlerin zemin katlari tas, üst katlari ahsap malzemeden yapilmis olurdu. 

 

Evler, arsalarinin durumuna göre insa edilmis oluyorlardi. Dar-uzun, çapraz ya da hiçbir geometrik sekle benzemeyen arsalarin, bir cm. karesi bile ziyan edilmeden degerlendirilerek evler kuruluyordu. Bu sekilde yapilmis mahalleyi üstündeki Çakirtepe’den ilk kez gören yabancilar, özellikle tasarlanmis oldugunu saniyorlardi. Çok hos, çok anlamli bir görüntüydü çünkü.

 

Bu evler ve diger mahallelerdeki Türk evlerinin yapilis asamasindaki, bir kanunmuscasina uyulan ilke, birbirlerinin günesini ve deniz manzaralarini kesmemeleri idi.

 

Türk evleri, Kaledere mahallesinde, çok amaçli konaklar seklini almislardi. Hele bu mahallenin Kadilar yokusunda insa edilenleri, saray görünümündeydi. Sokak, tatli bir yokusla yükseliyor, sonra dikleserek mahallenin terasi diyebilecegimiz düzlüge kadar tirmaniyor, sag ve soluna dizilmis kadi saraylariyla süsleniyordu.  Ufak bir sarayi andiran bu evlere, sokagin hemen kenarindan, taç kapi diyebilecegimiz, tas isçiligi iç açici bir ustalikla yapilmis iki kanatli ahsap kapilardan girilir, çiçek tarhli, 8-10 m. Uzunlugundaki bir avludan geçilip, gayet genis merdivenlerle yükseltilmis evin giris kapisina ulasilirdi. Bu evlerin iyi korunmus birkaçi, kadilarin torunlari tarafindan hala kullanilmaktadir.

 

Evin çift kanatli yüksek ahsap kapisindan giriste,  tas döseli pabuçluk bulunur, pabuçlar birakilip terlikler giyildikten sonra iki tarafinda hizmet görevlilerinin oda kapilari görülen yüksek tavanli salona basilir. Salonun iki tarafindan kavis yaparak yukari çikan merdivenler ortada birlesir daha da genisleyerek evin yasanilan ikinci katina ulasir. Ortadaki genis ve büyük salonun iki tarafinda çesitli kullanim amaciyla yapilmis oda kapilari dizilmistir. Bes metreden daha bile yüksek tavan dösemesinin islenmis tahta isçiligi her türlü övgüyü hak edecek görkemdedir. Ne yazik ki, tavan kiremitlerinin bakimsizligi yüzünden bu tavanlara akan damlalar, süslü tavan dösemelerini çürütüp yok etmistir.

 

Peki… Sizi bu saray görünümlü evlere ulastiran sokak nasildir? 

Ünye’nin tüm sokaklari gibi bu sokakta, kenarlarina dizilmis olan o görkemli evlere hiç yakismazdi. Ötekilerde oldugu gibi Kadilar sokagina dösenen taslar da irmak taslariydi. Daha az bombesi olan yüzleri basilacak yer olarak disa getirilmis bombesi ya da diyelim defosu çok belirgin olan yüzü toprak yola gömülmüs. Olurdu Döseme, yol olarak düzeltilmis güzergâhin ortasinda 80 cm, sokagin önemine göre en çok 120 cm. eninde gömülmüs olurdu. Taslar arasinda çukurluklar bulunmasi kaçinilmaz oldugu için de sokakta yürürken gözleriniz devamli basacaginiz yeri seçme durumunda yere bakardi. Bu dösemeler üzerinde kagnidan baska hiçbir araba yürütülemezdi. Aslina bakilirsa o zamanlarda baska araba da yoktu Ünye’de. Birkaç fayton vardi ama onlarin ikisi de özel arabalardi. Ve sadece Ünye’nin ana caddelerinde sahiplerinin sosyal statüsünü belirtmek amaciyla görünüyorlardi. Fayton, koruyucu körügü yatirilmis, içinde, bastonu elinde, fötr sapkasi basinda, maroken kanepeye yaslanmis, bacak bacak üstüne atmis, Kara gözlüklü sahibini gösterirdi Ünye’ye.

 

Tasimaciligi, hamallar, hayvanlar, kagnilar yapardi.

Elektrik, 1938 yilinda geldigi için Ünye’ye, aysiz gecelerde kent,  zifir gibi karanliga ve sessizlige gömülürdü. Evlerde yanan gaz lambalarindan sizan solgun isiklar, sokaklarin aydinlanmasina katki saglayamiyordu. Aslinda, Türk evleri bahçe içlerinde olduklarindan zaten sokaklardan uzakta bulunuyorlardi. Karanlik gecelerde, dar dösemeli ara sokaklarda normal yürümek imkansizlasirdi. Iste bu noktada belediye devreye girmis, sokaklari aydinlatmak için her kesisen sokagin kösesine iki buçuk metre boyunda bir kalas dikmis, Kalaslarin üstüne camli bir mahfaza, mahfazalarin içine de bir gemici feneri koymustu. Fenerlerin yakilarak sokagin aydinlatilmasini, islenen fener camlarinin temizlenmesini pazvantlar üstlenmis, fenerlerin ve yakitlarinin teminini de belediye üstüne almisti. Pazvantlar, aksam karanlik basarken yakardi köse baslarindaki fenerleri. Yandiklari tarih süresi içinde bir tek fenerin çalinmamis olmasiyla övünürdü Ünye.

 

Peki, Pazvant neydi?

Pazvant, Osmanlidan beri, jandarma teskilatina bagli, gece emniyetini saglayan kurulusun mensuplari, bu günkü bekçilere esit statüsü olan insanlardi. Pazvantlar, özel kahve renkli kumastan dikilmis üniformalari, çizmeleri, omuzlarindan çapraz geçen askiliklarina bagli palaskalari ceketlerinin beline tokalanmis, sag bögürleri üzerinde duran beylik tabancalariyla çaki gibi görünen bekçilerdi.

Pazvantlarin koruyup,  gözetecegi sokaklar belliydi. Çarsi pazvantlari iri-yari, olasi hirsiz veya sarhos haytalari etkisizlestirebilecek yapida ki insanlardan seçiliyorlardi. Onlar gece adamlariydi. Gündüz evlerinde uyuyarak dinleniyorlardi. Gece devriyelerinde, kendilerine ögretildigi sekilde düdük çalarlardi zaman zaman. Bir uyari isaretiydi her düdük. Kötü niyetlileri caydirici, korkanlara can yoldasiydi. Pazvantlar, birbirleriyle de anlasirlardi düdükleriyle. Çok kisi de düdüklerin ne dedigini anliyordu.

 

Pazvantin biri bir hirsiz mi?  Belirlemis, yakaladigi ya da gördügü hirsiz için yardim mi istiyor? Bunlarin parolalari düdük çalislariyla belirtilirdi. Sorun yok düdügünü biz çocuklar bile bilirdik. Bu nagmesiz, giderek hafifleyen uzun bir düdüktü. Siklikla Ünye’nin her yerinden bu ses yankilanirdi. Telasli, keskin, kesik kesik çalan düdük, bir sorun haber verirdi. Evlerinde, henüz yatmamis Ünyeliler, pencerelerini açar, komsularina, bu sorunun ne oldugunu anlayip anlamadigini sorarlardi.

 

Pazvantlardan birinci derecede pazvant basi sorumluydu. Her pazvant, pazvant basinin düdügüne duyarliydi. O, astlarini düdügüyle yönlendirirdi.

 

Tanidigim ilk ve son pazvant basi Lütfü Dedeydi. [bir de Mustaf vardi ama son zamanlarda o, bekçi basiydi ve polis teskilatina bagliydi.] Yasli, sert bakisli, özel üniformali, piril piril boyali çizmesiyle herkes tarafindan taninir, üst düzeyde saygi görürdü. O, geceleri istedigi saatte denetime çiktigi için,  gündüz, uyumak zorunlulugu duymazdi. Böyle oldugu için, çocuklar tarafindan da bilinir sevilirdi. O Ünye’nin güvencesiydi. Uzun yillar, sanirim öldügü yila kadar görev yapmisti.


  • Salı 15.8 ° / 8.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 18.9 ° / 8.3 ° Güneşli
  • Perşembe 20.4 ° / 9.5 ° Güneşli
  • BIST 100

    10267,1%-0,1
  • DOLAR

    32,28% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2412,09% 0,13
  • Ç. ALTIN

    3895,03% 0,00

Ordu

07.05.2024

  • İMSAK 03:30
  • GÜNEŞ 05:12
  • ÖĞLE 12:30
  • İKİNDİ 16:23
  • AKŞAM 19:38
  • YATSI 21:13
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593