Ünye Festivali kültürel ağırlıklı olacak

İsrail’in Gazze’de yaptığı soykırım nedeniyle 24. Ünye Uluslararası Kültür Sanat ve Turizm Festivali’ne ulusal sanatçıların getirilmeyeceği, kültürel ve sportif faaliyetlerin yer alacağı bir festival olarak düzenleneceği açıklandı

GÜNDEM 27.05.2024 13:45:00 2210 0
Ünye Festivali kültürel ağırlıklı olacak

Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, bu yıl 24.’sü düzenlenecek Ünye Uluslararası Kültür Sanat ve Turizm Festivali için ilçedeki STK’larla istişare toplantısı düzenledi.

Toplantıda alınan karar doğrultusunda festivalin yeri değiştirilerek Cumhuriyet Meydanı yerine Ünye İskelesi yanındaki kumsala alındı.

İsrail’in Gazze’de yaptığı soykırım nedeniyle bu yıl Ünye Festivali’ne ulusal sanatçıların getirilmemesi kararlaştırılırken; sahilde ambar ile Atatürk Parkı arasına oluşturulacak localarda sadece yöresel ve el emeği ürünlerin sergi ve satışının yapılması kararlaştırıldı.

Bu yıl kültürel ve sportif faaliyetlerin ağırlıkta olacağı festivalde kum voleybolu, yağlı güreşler, at yarışları gibi birçok sportif etkinlik ve bazı mahallelerde çocuk oyunları ve tiyatro gösterileri düzenlenecek. 

Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Tilla Kafe’de ilçedeki sivil toplum kuruluşu başkan ve temsilcileriyle 24. Ünye Uluslararası Kültür Sanat ve Turizm Festivali istişare toplantısı düzenlendi. 

-Bu yıl festival 15 gün -

Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Gazze’de 250 günün üstünde kesintisiz devam eden bir vahşetin, katliamın, soykırımın olduğunu ve bu sürece üzülerek şahitlik ettiklerini ifade etti. 

Yaşanan bu süreçte Ünye olarak bu duruma kayıtsız kalamayacaklarını, bu nedenle sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte ortak kanaat olarak Ünye Festivali’ni kültürel ve sosyal etkinlik ağırlıklı düzenleme kararı aldıklarını belirten Tavlı, şunları söyledi:

“Ünye’de festival kapsamında düzenlenen yaz etkinlikleri çerçevesinde keyifli, şehre değer katan, gençlerin ve esnafın şehirde bir hareketliliğin olması ile beraber bereketlendiği bir dönemi yaşıyorduk. Bu yıl itibari ile kadınların, çocukların, yaşlıların yani Müslümanların kanının su gibi aktığı bu ortamda böyle coşku ile eğlencenin çok da şık olmayacağı bütün STK’larımızın ortak kanaati. Buradan hareketle sportif ve sosyal aktivitelerimiz var. 1 Temmuz Kabotaj Bayramı’ndan başlamak üzere toplu sünnet şöleni, plaj voleybolu, kum futbolu, at yarışları, yağlı güreşler, kano yarışları gibi etkinlikleri yapacağız. Beldeden dönüşen mahallelerimizle şehrin belirli lokasyonlarında mahallelerde çocuk tiyatroları ve tiyatro faaliyetlerini icra edeceğiz. Çok abartılı olmadan yerel sanatçılarımızın, içinde kahramanlık türküleri ile beraber 15 günlük zaman dilimi içinde 3-4 gün yer verilerek 2024 yılı festival sürecini yapmak yönünde kanaatimiz oluştu. Bu karar şehrin bütün dinamikleri ve STK’ları dikkate alınarak verildi.”

-Festival, manyetik kumda düzenlenecek -

Başkan Tavlı, festival yerinin bu yıl değiştiğini belirterek, “Festival Cumhuriyet Meydanı’nda olmayacak. Magnetik kumumuzu öne çıkarmak anlamında MAGNEFEST Festivali’nin olduğu alanda küçük bir sahne kurularak, tiyatro faaliyetleri, çekilişler, çocuklarla ilgili etkinlikler düzenlenecek. Kumun insanın vücudundaki elektriği ve stresti atmasına fayda sağlayan tarafından istifade edeceğiz.” dedi.

-Localarda gıda satışı yapılmayacak -

Festivalde açılacak localarda gıda satışının yapılmayacağını, yöresel ürünlerden el sanatlarına ürünlerin satışının yapılacağını belirten Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, “Diğer taraftan da sergi ve satış yapılan locaların sahildeki ambar ile Atatürk Parkı arasına dizilecek. Bu localara gıda ile ilgili bir şey koymayacağız. Ama şehrimizde üretilen yöresel ürünlerden el sanatlarına kadar Halk Eğitim Merkezi, Özel Eğitim Merkezleri, bunların ürettiği el sanatlarından yöresel ürünlerin pazarlandığı locaların dizili haliyle aile ekonomilerine katkı sağlayacak.” diye konuştu. 

Akar: Spor ağırlıklı güzel bir festival olacak

İstişare toplantısına katılan Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İrfan Akar, “Ünye’nin bir araya gelerek verdiği karar sonucu inşallah güzel bir etkinlik olur. Çok fazla sportif etkinliğin olacağı bir program olacak.” dedi. 

Demir: Kendi içimizde bize özgü bir festival 

Ünye Kent Konseyi Başkanı Sevindik Diktepe Demir, “24.’sü kutlanacak festivalimiz için bu sene farklı bir konsept kararı aldık. Kumda olması çok daha farklı olacak. Manyetik kumun da festivale dahil edildiği, yerelin ağırlıklı olduğu bir festival olacak, bizim talebimiz bu yöndeydi. Kendi içimizde bize özgü, güzel bir festival olacağını düşünüyorum.” diye konuştu. 

Sarıkahraman: Festivalin bu şekilde olması çok doğru oldu 

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, “Ünye Belediye Başkanını kutluyorum, daha öne yaptığımız STK toplantısında tüm başkanların istekleri bu doğrultudaydı. Biz de böyle olmasını istiyorduk. Çünkü Filistin’de vicdan azabı çeken bir millet topluluğu var. Eğer din kardeşiysek, burada festival yapmanın çok doğru olmadığını düşünürüz. Ama şehirlerde de hayatlar devam ediyor. Yerel dinamiklerin öne çıkması açısından kültürel ve sportif faaliyetlerle birlikte bu seneyi böyle geçirmek lazım. Ayrıca tasarruf tedbirlerinin yürürlükte olduğu bugünlerde çok doğru oldu.” ifadelerini kullandı. 

Şimşek: Güzel bir festival olacak 

Ünye Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Bekir Şimşek, “Belediye çok güzel bir toplantı yaptı STK’larla. Kendi çapımızda güzel bir festival olacağını tahmin ediyorum.” dedi. 

Özkan: Magnetik kumu ön plana çıkaracak bir festival kararı aldık 

Ünye Madeni Eşya Esnaf ce Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Özkan, “24.sü düzenlenecek olan Ünye Uluslararası Kültür Sanat ve Turizm Festivali’ni Türkiye’nin ve Dünya’nın durumuna bakarak, Türkiye’deki ekonomik sıkıntı ve Dünya’daki savaşla ilgili sıkıntıları göz önünde bulundurarak, bu seneki festivali yerel olarak yapma kararı aldık. Cumhuriyet Meydanımızı boş bırakıp Ünye magnetik kumunu  daha fazla kullanmak üzere bir festival düzenlemeye karar aldık.” dedi. 

Tosun: İlk kez kumda yapılacak festivalin başarılı olacağı kanaatindeyim 

Gazeteci İrfan Tosun, “Bu toplantıya katıldığımda bir öneride bulunmuştum. Geçen hafta dilekçeyi içeriye vermiştim. Festivalin sahil kısmında kumda olmasının daha uygun olacağını, birde gıda işinin çok kısıtlı yapılması gerektiğini, çok çay ocakları olmaması gerektiğini, yöresel ürünlerin olması gerektiğini ifade etmiştim. Bu mutabakatın çıkması da çok hoş oldu. Ben gazeteci arkadaşların da bu komisyona bilgilerle istişare yaparak güzel bir Ünye koordinasyonu olacağı kanaatindeyim. Ünye her zaman en güzeline layık. Bu sene ilk defa yapılacak kumdaki bu organizasyonunun başarılı olacağı kanaatindeyim.” diye konuştu. 

Güdek: Esnafımız adına sevinçliyiz 

Ünye Gıda Maddeleri Satıları Esnaf Odası Başkanı Harun Güdek, “Festivalin beni en sevindirici olayı, devamlı esnafımızın bize serzenişte bulunduğu Cumhuriyet Meydanı’ndaki ev tabir edilen ticarethanelerin bu sene kurulmamış olması. Esnafın bir yazlık sezonu var. Onun da oraya heba olmaması açısından başkanımıza ve STK’larımıza aldığı karardan dolayı teşekkür ediyorum.” dedi. 

Çat: Çok güzel bir festival olacak

Ünye Terziler ve Kuaförler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmet Çat, “Çok güzel bir festival olacak. En azından Cumhuriyet Meydanı halka kaldı. Kum festivali olarak düzenlenecek festival için başkanımıza teşekkür ediyorum.” dedi. 

Bu yıl kültürel ve sportif faaliyetlerin ağırlıkta olacağı 24. Ünye Uluslararası Kültür Sanat ve Turizm Festivali’nin hangi tarihler arasında düzenleneceği önümüzdeki günlerde açıklanacak. 

Ünye Kent Haber 

 

  • Salı 27.6 ° / 20.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 28.8 ° / 18.5 ° Güneşli
  • Perşembe 29.2 ° / 18.8 ° Güneşli
  • BIST 100

    10225,50%-1,28
  • DOLAR

    40,22% 0,12
  • EURO

    46,94% 0,30
  • GRAM ALTIN

    4341,49% 0,53
  • Ç. ALTIN

    6901,12% 0,00

Ordu

15.07.2025

  • İMSAK 03:09
  • GÜNEŞ 05:02
  • ÖĞLE 12:40
  • İKİNDİ 16:38
  • AKŞAM 20:07
  • YATSI 21:52
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593