“Ünye geliştirilmesi gereken bir şehir”

CHP Ünye İlçe Başkanı İsa Maral, “Kentin Sesi” programında Ünye’nin geleceğine dair çarpıcı değerlendirmelerde bulunarak, kentin turizm, tarım, sanayi ve üretim potansiyelinin birlikte ele alınması gerektiğini söyledi.

GÜNDEM 27.01.2026 09:00:00 168 0
“Ünye geliştirilmesi gereken bir şehir”

İsa Maral, Ünye’yi tek bir kavramla tanımlamak yerine, çok yönlü gelişime ihtiyaç duyan bir kent olarak görmek gerektiğini vurgulayarak, “Bunların tamamının geliştirmeye ihtiyacı olan bir şehir olarak tanımlamamız daha uygun olur.”

Ünye’nin plansız büyüdüğünü ifade eden Maral, altyapıdan sanayiye, tarımdan ulaşıma kadar birçok alanda ciddi eksiklikler bulunduğunu dile getirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ünye İlçe Başkanı İsa Maral, Hizmet TV stüdyolarında, Şahane Radyo 91.1 frekansında ve Ünye Kent Gazetesi’nin Facebook ile YouTube hesaplarında canlı yayınlanan, Gazeteci ve Radyo Programcısı Ali Öztürk’ün hazırlayıp sunduğu “Kentin Sesi” programına konuk oldu.

Programda Maral, hem ülke gündemine, hem de Ünye’nin mevcut durumu ve geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Program sunucusu Ali Öztürk’ün, “Ünye turizm şehri mi, kültür şehri mi, sanayi şehri mi, eğitim şehri mi olmalı? Size göre Ünye ne olmalı?” sorusu üzerine CHP Ünye İlçe Başkanı İsa Maral değerlendirme yaptı.

“Bir şehri sadece klişelerle tanımlayamazsınız”

İsa Maral, Ünye’nin tek bir başlık altında tanımlanamayacağını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Bir şehri sadece belirli klişelerle tanımlayamıyorsunuz. Örneğin, Bursa’yı ne şehri diyebilirsiniz? Sanayi şehri mi, kültür şehir mi, turizm mi? Hepsi var.”

“Kentin gelişmesi için üretim şart”

Kentleşmenin temel dinamiklerine dikkat çeken Maral, sosyolojik bir çerçeve çizerek, şu değerlendirmede bulundu:

“Sosyoloji de şöyle bir şey var kentleşmede; kentin gelişebilmesi için birinci derecede neye bakarlar? Bu klasik bir bakış açısı, tarım potansiyeline bakıyorlar. Kentin olabilmesi için onu bir doyuranı olması gerekiyor.”

Ünye’nin bu anlamda güçlü bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Maral, üretim çeşitliliğine dikkat çekti.

“Ünye’de Amerika’ya ihracat yapan şirketler var”

Ünye’de üretim kapasitesinin küçümsenmemesi gerektiğini dile getiren Maral, şunları söyledi:

“Ünye’de ciddi anlamda bir üretim potansiyeli ve üretimin çeşitliliği var. Az da değil. Buradan Amerika’ya bile ihracat yapan şirketler var. Bunların burada toplu olarak bir arada olması gerekiyor.”

“Sadece turizmle ayakta kalmak mümkün değil”

Ünye büyüklüğündeki bir kentin yalnızca turizmle geçinemeyeceğini vurgulayan Maral, tarım potansiyeline de dikkat çekerek, “Ünye büyüklüğünde bir kentin sadece bir sakin şehir gibi sadece turizmle geçinmesi mümkün değil. Çok ciddi bir tarım potansiyelimiz var. Fındık var, başka potansiyelleri var. Bunların da göz ardı edilmemesi gerekiyor.” dedi.

“Ünye el yordamıyla büyüdü”

Ünye’nin plansız bir gelişim süreci yaşadığını savunan Maral, kentin turizm kimliğinden de uzaklaştığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Baktığımız zaman Ünye el yordamıyla büyümüş ve turizm kenti olmaktan epeyce bir de uzaklaşmış durumda. Halen Karadeniz bölgesinin en turistik görünen ilçesi ama hızlı bir şekilde hem doğal alanları, hem de turizm görüntüsünü oluşturacak şeylerden uzaklaşıyoruz.”

“Bunlar turizm için çok cılız şeyler”

Turizm yatırımlarının yetersizliğine dikkat çeken Maral, mevcut örneklerin Ünye’yi gerçek anlamda turizm kenti yapmaya yetmeyeceğini belirterek, şunları söyledi:

“Turizmi bir Asarkaya mesire alanının düzenlenmesi, bir Çakırtepe’nin gastronomi ile ilgili ufak tefek şeyleri bunları söylerseniz veyahut da yaz turizmi ile alakalı bir 5 yıldızlı otelin olması veyahut kongre turizminin biraz gelişmiş olması, bunlar turizm şehri anlamında çok cılız şeyler bence.”

“İç bağlantı yolları bitmeden turizm gelişmez”

Ünye’nin turizminin gelişebilmesi için ulaşım altyapısının tamamlanması gerektiğini vurgulayan Maral, şu ifadeleri kullandı:

“Yapılması gereken, buranın turizminin geliştirilebilmesi için önce Ünye Akkuş Niksar iç bağlantının ciddi şekilde bitirilmesi lazım.”

“Sanayi kenti demek için çok geç kalındı”

Sanayi konusunda da eleştirilerde bulunan Maral, Ünye Organize Sanayi Bölgesi’nin gecikmesine dikkat çekerek, “Tarım potansiyeli, fındığın durumu ortada. Sanayi kenti dersek OSB çok geç kalmış. Sanayi kenti nasıl diyebileceğiz.” diye sordu. 

“Geliştirilmesi gereken bir şehir”

İsa Maral, Ünye’yi tek bir kavramla tanımlamak yerine, çok yönlü gelişime ihtiyaç duyan bir kent olarak görmek gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bunların tamamının geliştirmeye ihtiyacı olan bir şehir olarak tanımlamamız daha uygun olur.”

Ünye Kent / Yücel Arslanteke

  • Salı 15.7 ° / 7.4 ° false
  • Çarşamba 14.7 ° / 7.4 ° false
  • Perşembe 15.3 ° / 5.9 ° Güneşli
  • BIST 100

    15946,84%-0,34
  • DOLAR

    43,40% 0,12
  • EURO

    51,80% 0,49
  • GRAM ALTIN

    7061,40% 0,23
  • Ç. ALTIN

    11686,98% 0,34

Ordu

27.01.2026

  • İMSAK 06:09
  • GÜNEŞ 07:37
  • ÖĞLE 12:46
  • İKİNDİ 15:21
  • AKŞAM 17:45
  • YATSI 19:08
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593