ÜNYE’DE BİN YILLIK SIR GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

ÜNYE’DE BİN YILLIK SIR GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Ünye Abdulhalimağa Camisi ve Külliyesi, Danişment mezarlığı, evliya mezarı, Mevlevi Şeyhinin kabri, tarihi su değirmeni ve mağaralar tescil edilerek kültür ve inanç turizmine kazandırılıyor.

Ordu Valisi Muammer Erol’un yerinde yaptığı inceleme sonrası tescil çalışmalarına yönelik talimat verilmesiyle, Kadılar Mahallesi’ndeki bin yıla dayanan bu kültürel mirasın resmiyet kazanması için adımlar atıldı.

Mevlevi Tekkesi, tarihi kervan yolu ve sübyan mektebi de projeye dahil edildi, yapılar kültür ve inanç turizmine kazandırılacak. Tescil süreci sadece dini yapılarla sınırlı değil; şelale ve mağaralar da koruma altına alınacak.

Araştırmacı Yazar Mehmet Karayalman: 'Bölge, iki kale arasında stratejik öneme sahip.” diyerek yapılacak çalışmayla Ünye’yi doğa yürüyüşü ve inanç turizminin merkezi haline getirmek olduğunu ifade etti. 

Ünye’nin Kadılar Mahallesi’nde yer alan tarihi Abdulhalimağa Camisi ve Külliyesi, çevresindeki Danişment Mezarlığı, Evliya kabri, Mevlevi Şeyhi’nin kabri ile bölgeye yakın tarihi su değirmeni ve mağaraların tescillenmesi için resmi süreç başlatıldı. 

Vali Erol ve protokol bölgede incelemelerde bulundu

Ünyeli Araştırmacı Yazar Mehmet Karayalman’ın öncülüğünde, Ordu Valisi Muammer Erol, Ünye Kaymakamı Ayhan Işık, Ünye Belediye Başkanvekili Orhan Gürel, Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak ile ilgili kurum müdürleri Kadılar Mahallesi’nde incelemelerde bulundu.

Tescil süreci başlatıldı

Vatandaşların imece usulüyle ibadete açtığı Abdulhalimağa Camisi ve çevresindeki yapılar tek tek gezildi, bilgi alındı. 

İncelemelerin ardından Vali Erol ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Toparlak, cami, külliye, mezarlıklar ve mağaraların tescil edilerek koruma altına alınması için gerekli çalışmaların başlatılması talimatını verdi. Süreci İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ekipleri sahada yapacakları incelemelerle sürdürecek.

“900 hatta 1000 yıllık bir tarih var”

Araştırmacı Yazar Mehmet Karayalman, Ünye Kent Gazetesi’ne yaptığı özel açıklamada, bölgede yapılan çalışmanın önemine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

“Ordu Valimiz Muammer Erol, Ünye Kaymakamımız ve tüm kurum amirlerimiz ve il müdürlerimizle birlikte misafirimiz oldu. Burada 1455’te cami olduğunu görüyoruz. Onun öncesinde de Danışment Gazi’nin döneminde de buralarda 900 hatta 1000 yıllık bir tarih var.”

Tarihi mezarlık, medrese, sübyan mektebi…

Karayalman açıklamalarında, caminin yanı sıra bölgede Danişment dönemine ait mezarlık, Cumhuriyet döneminde Kuran Kursu olarak kullanılan eski sübyan mektebi ve medresenin de bulunduğunu söyleyerek, şunları ifade etti:

“Vali bey ve İl Kültür ve Turizm Müdürümüz camimizin, Danişment dönemine ait mezarlığını, yine aynı alanda bulunan Evliya mezarını tescilleneceğini ifade ettiler. Aynı Külliye’de bulunan Medrese ve daha sonra sübyan mektebi ve Cumhuriyet döneminde Kuran Kursu olarak kullanılan yapının restore edilerek kültür ve inanç turizmine açılacak.”

“Mevlevi Şeyhi’nin bir türbesi olduğunu sonradan yıkıldığını söylüyorlar”

Alanda bir Mevlevi tekkesinin de bulunduğuna dikkat çeken Karayalman şöyle konuştu:

“Yine burada Mevlevi Şeyhi’nin kabrinin bulunmasından burada bir Mevlevi Tekkesi’nin de bulunduğu ve burada bir kazı yapıldığında Mevlevi Tekkesi’nin de ortaya çıkacağını düşünüyoruz. Büyüklerimiz burada Mevlevi Şeyhi’nin bir türbesi olduğunu, sonradan yıkıldığını, Mevlevi’nin yanında da bir Zaviye’nin olduğundan bahsediyorlar. Hatta Zaviye’nin hemen alt tarafında da tarihi kervan yolunun olduğunu ifade ediyorlar.”

İki kale arasında stratejik bir nokta

Abdulhalimağa Camisi ve Külliyesi'nin coğrafi önemine dikkat çeken Karayalman, “Camimiz konumu itibariyle güneyde Erenyurt dediğimiz Kocahisar Kalesi ve kuzeyinde Esenkale Kalemiz bulunuyor. Dolayısı ile iki kale arasında olmamız da ayrıca çok önemli bir alan olduğunu bize gösteriyor.” dedi.

Su değirmeni, mağaralar ve şelale de projeye dahil

Karayalman süreci şu sözlerle açıkladı:

“Tescil edilecek alanlar sadece dini yapılarla sınırlı değil. Aynı bölgede yer alan tarihi su değirmeni, İnönü Mağaraları ve doğal şelale de bu süreçte koruma altına alınacak. Ayrıca Abdulhalimağa Külliyesi’mizin hemen yakınında tarihi su değirmenimiz var. Vali bey ve İl Kültür Müdürü’müz tescil çalışması başlatılması ile ilgili gerekli talimatları verdiler. Değirmenimizin yanında da İnönü Mağaraları bulunuyor. Bu mağaralarımızın da tescillenmesi için gerekli çalışmalar başlatılacak. Bu alanda yine şelalemiz var. Bunu da kültür turizmine kavuşturmayı hedefliyoruz.”

“Doğa yürüyüşü ve inanç turizmine kazandırmak istiyoruz”

Mehmet Karayalman, yürütülen çalışmaların sadece tarihi koruma değil, bölgenin kalkınmasına da katkı sunacağını belirterek şunları kaydetti:

“Bizim hedefimiz bu alanı kültür ve inanç turizmi haline getirmeyi hedefliyoruz. Bütün mabetler ve doğal varlıkların korunması, aynı zamanda dere ve koyların korunması, ıslahı ile burayı doğa yürüyüşü ve turizme kazandırmak istiyoruz.”

Ünye Kent / Yücel Arslanteke