Ünye’nin tarihi kimliği, panelde masaya yatırıldı

“Türk İslam Kimliği Açısından Tarihi ve Mimari Eserleriyle Ünye” konulu panelde Prof. Dr. Ahmet Ali Baycan, “Ünye Kalesi ve Ünye-Akkuş-Niksar Yolu, tarihi derinliğiyle öne çıkıyor” dedi.

Aktüel 3.06.2025 10:45:00 827 0
Ünye’nin tarihi kimliği, panelde masaya yatırıldı

Ünye Tarihi, Kültür ve Doğal Varlıkları Koruma Derneği tarafından düzenlenen “Türk İslam Kimliği Açısından Tarihi ve Mimari Eserleriyle Ünye” konulu panelde, Ünye’nin tarihsel ve kültürel mirası ele alındı. 

Ünye Belediyesi Yaşayan Kültürel Miras Evi’nde gerçekleştirilen panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. 

Programın açılış konuşmasını yapan Ünye Tarihi, Kültür ve Doğal Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Ahmet Soylu, akademik çalışmalarla Ünye'nin tarihi mirasını buluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

Soylu, “Özellikle Ünye, Akkuş, Çaybaşı bölgesinde akademik çalışmalar yapan arkadaşlarımızı ve üniversitelerde hizmet veren kıymetli hocalarımızı ilçemizde ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bugünkü konuğumuz Prof. Dr. Ahmet Ali Baycan’ın Ordu’nun 19 ilçesinde camilerden kalelere kadar pek çok alanda çalışmaları bulunuyor. Bizim için çok kıymetli olan bu bilgileri Ünyelilerle paylaşmasından dolayı hocamıza teşekkür ediyoruz” dedi.

“Ünye eski çağlardan beri önemli bir yerleşim alanı”

Panele konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ali Baycan, Ünye’nin sadece Türk-İslam dönemi değil, çok daha eski dönemlerden bu yana önemli bir yerleşim yeri olduğunu ifade etti.

Ünye Kalesi’nin arkeolojik açıdan büyük potansiyel taşıdığını belirten Baycan, “Ünye, coğrafi konumu itibarıyla tarih boyunca hep dikkat çeken bir bölge olmuştur. Sahip olduğu tarihi ve mimari eserler, farklı medeniyetlerin izlerini taşımaktadır. Ordu’nun önemli ilçelerinden biri olarak bu mirası korumak ve tanıtmak büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

“Ünye-Akkuş-Niksar Yolu tarihi bir güzergâh”

Prof. Dr. Baycan, Ünye’nin Anadolu iç kesimleriyle Karadeniz arasında tarih boyunca stratejik bir bağlantı noktası olduğuna da dikkat çekti.

“Ünye-Akkuş-Niksar Yolu, antik dönemlerden itibaren kaynaklarda zikredilen önemli bir güzergâhtır. Bu yol sadece ulaşım değil, kültürel ve ticari etkileşim açısından da büyük değer taşımaktadır” diyen Baycan, bu tür yolların tarihî kimliğin anlaşılmasında önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

“Midridat Kaleleri arasında en gösterişlisi: Ünye Kalesi”

Ünye Kalesi’nin tarihi açıdan taşıdığı öneme de dikkat çeken Baycan, kalenin Roma ve öncesi dönemlere kadar uzanan bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, şunları ifade etti:

“Midridat Kaleleri arasında en görkemlilerinden biri Ünye Kalesi’dir. Surları, kaya mezarları, işlikleri ve tünelleriyle çok katmanlı bir yapıya sahiptir. Son yıllarda yapılan tünel temizlikleri ve sur duvarı restorasyonları olumlu olmakla birlikte, üst katmanlarda mutlaka arkeolojik kazılar yapılmalıdır. Bu kazılar, Ünye Kalesi’nin bilinmeyen tarihine ışık tutacaktır” 

“Yeni bulgular Ünye tarihine katkı sunacak”

Panelde, yapılması gereken çalışmalarla ilgili önerilerde de bulunan Baycan, Ünye Kalesi’nde yapılacak bilimsel kazıların, sadece kaleye değil, bölge tarihine dair yeni bilgiler sunabileceğini belirtti. Baycan, kazılardan elde edilecek bulguların hem akademik, hem de turizm açısından değerli olduğunu ifade etti.

Panele, akademisyenlerin yanı sıra öğretmenler, tarih meraklıları ve çok sayıda Ünyeli vatandaş katıldı.

Etkinlik sonunda katılımcılar, Prof. Dr. Ahmet Ali Baycan’a teşekkür ederek görüş ve önerilerini paylaştı.

Ünye Kent / Yücel Arslanteke 

  • Cuma 28.6 ° / 18.1 ° Güneşli
  • Cumartesi 29 ° / 18.4 ° Güneşli
  • Pazar 28.8 ° / 18.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    10649,64%0,54
  • DOLAR

    40,48% 0,06
  • EURO

    47,68% 0,03
  • GRAM ALTIN

    4377,06% -0,65
  • Ç. ALTIN

    7008,84% -1,41

Ordu

25.07.2025

  • İMSAK 03:23
  • GÜNEŞ 05:11
  • ÖĞLE 12:40
  • İKİNDİ 16:36
  • AKŞAM 19:59
  • YATSI 21:40
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593