İSMAİL SARI


2022 Yılı Fındık Mevsimi Yaklaşırken

Eğitimci-Yazar


Farklı bölgelerinde veya yörelerinde, çeşit yönünden zengin tarım ürünleri;  meyve, sebze ve tahıl yetiştiren ülkemizin çok kıymetli, kaliteli, dünyada benzersiz ve kapışılan ürünleri vardır. Fındık ürünü de bunlardan biridir. Kalite yönünden dünyada emsali yoktur. Bölge için bu bir şanstır. Bölge insanının, asıl itibariyle en önemli gelir kaynağıdır.

 

       Fındık ürünü, tarım ürünleri içinde belki en bol kazançlılarından önde gelenidir. Çok sayıda insanımız için geçim kaynağı olduğu gibi ülkemiz için de dış ticarette ağırlığı olan bir ticari üründür.  Satılamama endişesi olmadığı gibi iç piyasada tüketimi de her geçen gün artmaktadır. Çürüğünden bile elde edilen fındık yağı, sanayi dallarının farklı yerlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca, mutfaklarımızın en kaliteli yanlarından olan fındık yağı, kapışılan bir sıvı yağımızdır. 

 

       Yaklaşmakta olan fındık toplama mevsimi, çok sayıda tarım işçisinin bölgeye akınına neden olmakta,  bölgemizin şehirleri ve köyleri âdeta insan kaynamaktadır. Dolayısıyla bölgemiz, para piyasasının en canlı dönemine girmek üzeredir. Bu canlılık, birkaç ay devam eder. İşini bilenler, bu canlılıktan âzami  ölçüde istifade ederler. Bölge dışında olan bahçe sahipleri, .fındık toplama mevsiminde, çok önemli engeli olmadığı sürece mahsülünün başında bulunur. Bahçe sahiplerinin, mahsülünün ve işçilerinin başında bulunması, toplama ve harmanlama çalışmalarındaki zâyiâtı asgariye ( en aza) indirir. Bu nedenle, fındık sahipleri şu anda akın akın bölgeye gelmektedir. Kurban bayramı için gelenlerin büyük çoğunluğu, fındık mevsimi sona erinceye kadar bölgede kalmaktadır.

 

       2022 Yılı fındık toplama mevsiminin; bölgemiz, milletimiz, ülkemiz için bereketli, hayırlı ve bol mahsüllü  olmasını Yüce Allah'dan dilerim.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593