M. HASAN ÖZ


21 YILDIR TOPLANAN AİLE KURULTAYI

hasanoz@hotmail.com.tr


Hayat, ileriye bakarak yaşanır, geriye bakarak anlaşılır

ÖZLER KURULTAYI GELENEĞİ

Özler Kurultayı geleneği Cemal Öz ve Fatımatüzzehra Öz’ün bir yıl arayla vefatlarından sonra başladı.

1988 yılının Aralık ayında Babamız Cemal Öz, 2000 yılının Ocak ayında Annemiz Fatımatüzzehra Öz Hakka yürümüştü.

İlk Özler Kurultayı ise 2002 yılının Ağustos ayında toplandı. O yıl iki gün yapılan Kurultayın ilk günü Çınarsuyu’nda deniz kenarında çeşitli etkinliklerle,  ikinci günü ise Dede-Baba ocağı Çatalpınar Köyümüzde yine bol etkinliklerle gerçekleştirildi.

Annemiz ve Babamız sağ iken ve beş çocuğu Ünye’de Özler Apartmanında ikamet ederken zaten sürekli apartman buluşmalarımız, görüşmelerimiz, birlikte paylaştığımız sevinçler ve acılar yıllardır büyük aileyi bir arada tutuyordu. Ebeveynlerimiz ve çocukları biz beş kardeş ve aileleri, ticarette, siyasette, sosyal yaşamda genellikle birlikte hareket ediyorduk.

Çatalpınar’da da buluşmalar ve çeşitli etkinlikler birlikte yapılıyordu. Anne ve babanın vefatlarından sonra ise ÖZ KARDEŞLER ve aileleri olarak birliğimizi ve dirliğimizi devam ettirmek amacı ile Özler Kurultayı yapma kararı aldık.

Beş kardeşin toplam 16 çocuğu var. 10’u erkek 6’sı kız. Hepsi üniversite mezunu. Aile fertlerimiz artık dünyanın dört bir yanında; Ünye, Samsun, Ankara, Kayseri, Tekirdağ, İstanbul, Almanya, Avustralya, İngiltere, Arabistan.

HEDEFİMİZ

 Neslimizin birbirlerini unutmamaları, dayanışmaların ve akrabalık bağlarının sağlam yürütülmesi, inancımızın ve geleneklerimizin nesiller boyu devam etmesini hedeflemiş ve yaz aylarında belirlenen günlerde buluşarak birlikte güzel hatıraların biriktirilmesi yolunda ilk adımı 2002 yılında atmıştık.

17 Temmuz 2003 tarihinde ise daha organize şekilde ikinci kurultay gerçekleştirdik, programlı etkinlikler yaptık ve Kurultay anı defteri açtık; faaliyetler, katılımlar, değerlendirmeler ve duyguları kayıt altına almaya başladık.

Deniz kenarında yapılan etkinliklerde denize giriliyor, kumda futbol başta olmak üzere oyunlar oynanıyor, piknik yapılıyor, mangal yapılıyor, semaverde çay yapılıyor içiliyor, kahve içiliyor, oyunlar ve yarışmalar düzenleniyor, eğlencelerle sevgiler, mutluluklar paylaşılıyordu. Çatalpınar’da yapılan etkinliklerde de benzer güzellikler yaşanıyordu.

İlerleyen yıllarda etkinliklere ilaveler yapıldı; bilgi yarışmaları, hediyeleşmeler, yetenek yarışmaları, sanat gösterileri, tiyatrolar, bazen geceye kalındığında ışıklandırmalar altında güzel aktiviteler ve hatta havai fişek gösterileri büyük heyecan oluşturmaya başladı.

ÖNCE BEŞ KARDEŞ SONRA AKRABALAR

Kurultay Öz Kardeşler (Muhammed Sıddık Öz, Alparslan Öz, Hüseyin Faruk Öz, Zekiye Öz Paköz ve Mustafa Hasan Öz) ve ailelerinin katılımı ile başladı. İlerleyen yıllarda amcalarımızın çocukları Ziya Öz, İsmail Öz, Zahiye Öz Deniz, Engin Öz ailelerinin de katılımları ile genişledi. Yine zaman zaman Dayımız Ali Cenan Çığtay eşi ve çocuklarının da katılımı, Öz Kardeşlerin dünürleri, çocuklarının eşlerinin akrabaları ve ailenin en yakını olan Hasan Çelebi ailesi ve çocuklarının ve de başka akraba ve aile dostlarının katılımları ile zenginleşti.

Birbirlerini seven ve sayan aileler olarak her yıl istişare ile tarih belirliyoruz, müsait olanlarla buluşuyoruz ve böylece kurultayımızı yirmi bir yıldır devam ettiriyoruz.

BEŞ KARDEŞ VE NESLİ

Öz Kardeşlerin ve neslinin bugün itibari ile toplam aile sayısı 18 ve fertlerin sayısı 68’dir. İlk 2002’de yapılan Kurultayda sayımız 28 kişi idi.

Özler Kurultayı çekirdek aile fertlerinden yirmi yıl içinde en son katılan üyemiz torunum Afra (3 Eylül 2020), ilk kaybımız ise Muhammet Ağabeyimin damadı genç bürokrat Mustafa Küçük Hocamız ( 10 Ocak 2021) oldu.

                                                                                                                       

Ayrıca bu süre içerisinde yeğenlerimin üç bebeği de melek oldular, uçtular.

 

Aile fertlerinin akrabalarından da acı kayıplarımız oldu, evlenenler oldu, doğanlar oldu…

Vefat edenlere rahmet, doğanlara ve hayatta olanlara hayırlı ömürler diliyorum.

 

Kurultaylarımız yirmi bir yıllık süreç içerisinde Çatalpınar, Asarkaya, Çed Dağı, Çınarsuyu, Yüzüncü Yıl Bahçesi ve Cumadeğirmeni’nde yapıldı.

 

Son yıllarda üyelerimizin kalabalıklaşması, bulundukları şehir ve ülkelerin çoğalması sebebi ile aynı tarihte herkesin bir araya gelmesi zorlaştı. Her yıl bir buluşma tarihi belirlense de ailelerin farklı zamanlarda Ünye’ye gelmesi nedeni ile aynı yıl birden fazla buluşma ve küçük kurultaylar olmaya başlandı.

 

Artık Çatalpınar Mahallesindeki bahçemizde bir kurultay meydanımız var. Kurultaylarımız bundan sonra sürekli orada yapılacak. Bu yıl da geçen hafta Çatalpınar Mahallesindeki bahçemizde akrabalarımızla birlikte 21’incisi yapıldı. Zaman zaman da diğer yerlerde buluşma ve etkinlikler de yapılmaya devam ediliyor. Çamlık, Yalı sahili, Fokfok, Karadeniz il ve ilçeleri ve diğer yerler. İstanbul’da da ailelerin buluşmaları oluyor. En çok aile İstanbul’da var şu an. Diğer yerlerden gelenlerle birlikte, bazen de bu aileler ile birlikte İstanbul’da da yaz-kış buluşmalar yapıyor ve hasret gideriyoruz.

 

DEĞİŞMEYEN TEK ŞEYİMİZ

Her yıl çeşitli değişikler oluyor. Evlilikler, doğumlar, vefatlar, mezuniyetler, meslek edinmeler, şehir ve ülke değişiklikleri, emeklilikler, akademik kariyerler, acılar, mutluluklar, değişimler, değişimler. DEĞİŞMEYEN TEK ŞEYİMİZ ÖZLERİMİZ

Bir de ÖZLER MARŞIMIZ oldu. Ablamın Oğlu Ömer Faruk Paköz’ün yazdığı şiir bestelendi ve ilk kez bu yıl kurultayda seslendirildi.

ÖZLER KURULTAYI MARŞIMIZ

Birdir yüreklerimiz, birdir gayemiz

Kökleri çok derinde Özlerimiz var.

Doğru yolda olmaktır tek emelimiz

Her köşe bucakta izlerimiz var

 

Büyüyor ailemiz geçtikçe yıllar

Rabbe şükürler olsun ÖZLERİMİZ var

 

Birliğiz, beraberiz biz her zamanda

Sevgi, muhabbet kokan sözlerimiz var

İman varsa biliriz imkân da vardır

Ufka umutla bakan gözlerimiz var

 

Büyüyor ailemiz geçtikçe yıllar

Rabbe şükürler olsun ÖZLERİMİZ var

 

TAVSİYE EDERİM

Son zamanlarda birçok ailenin de buna benzer toplanmalarına şahit oluyorum. Çok güzel bir gelenek. Becerebilen her ailenin yapmasını tavsiye ederim.

 

ŞÜKRANLARIMIZ VAR

Bizlere birliği, dirliği, inancımızı yaşamayı, iyilik yapmayı, inancımıza hizmet etmeyi ve iyi insan olmayı öğreten Annemiz ve Babamıza ve de hemşerilerimize şükranlarımız, dualarımız var.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593