AV. KORAY MARAL / GURBET ten...


ARABULUCULUK NE DEMEKTİR?


Arabuluculuk, günümüzde dostane yollarla uyusmazlik çözüm yöntemleri içinde artik ülkemizde de yasal mevzuati olusturulmus ve yürürlüge girmis en yaygin olarak bilinen ve uygulanan uyusmazlik çözüm yöntemidir.

Arabulucu, aldigi egitimler ile sinavlarda basarili olarak sertifika alarak, sistematik teknikler uygulayarak, görüsmek ve müzakerelerde bulunmak amaciyla taraflari bir araya getirerek onlarin birbirlerini anlamalarini ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini ve aralarinda iletisim sürecinin kurulmasini saglamaya çaglayan tarafsiz üçüncü kisidir. Ülkemizde bu kisi yalnizca Avukatlar arasindan seçilebilmektedir.

Arabuluculuk ancak taraflarin serbest iradeleriyle karar verebilecekleri konularda mümkündür. Daha açik bir ifadeyle; kamu düzenini ilgilendirmeyen ve cebri icraya elverisli konularda taraflar arabulucuya gidebilirler. Taraflarin sözlesme konusu yapamayacaklari konularda örnegin ceza davalarinda, nüfus kaydina iliskin davalarda veya çocuklarin velayetine iliskin davalarda arabuluculuk mümkün degildir.

Taraflar arabulucuya basvurmak, süreci devam ettirmek, sonuçlandirmak ve bu süreçten vazgeçmek konusunda tamamen serbesttir. Kendi isteginiz ile baslattiginiz bu süreci yine kendi isteginizle sona erdirip mahkemeye basvurabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken sey “Ihtiyari Arabuluculuk” ile “Zorunlu Arabuluculuk” kavramlari arasindaki farktir. Ihtiyari Arabuluculuk taraflarin dava sarti olmasa dahi karsilikli riza ile kendi seçtikleri bir Arabulucuya basvurarak müzakere süreçlerini baslatmalaridir. Zorunlu Arabuluculuk ise bir zorunlu dava sartidir. Örnekse, Isçilik alacaklari konusunda hak aramak isteyen bir isçi Arabukuculuk Merkezlerine (Adliyelerde bulunan veya E devlet üzerinden) basvurarak dava öncesi Arabuluculuk sürecini baslatmak zorundadir. Anlasip anlasmama süreci anlasamayarak da sonlandirma taraflarin ayni anda veya ayri ayri verebilecekleri bir karardir.

Taraflar aksini kararlastirmadikça, arabuluculuk sürecindeki tüm masraflari esit olarak karsilayacaklardir.

Dava süreci daha sonra baslayabilecektir.

Arabuluculuk sürecini taraflar Avukatlari araciligiyla takip edebilirler. En dogru yol da bu olacaktir.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593