DİYETİSYEN EBRU ZEYNEP ÇÖP


Aralık Ayı Sebze ve Meyvelerinin Faydaları

Diyetisyen


Vücudumuzun vitamin ihtiyacını karşılayan en iyi kaynaklar sebze ve meyvelerdir. Sebze ve meyvelerin de mevsiminde tüketilmesi, vitamin ihtiyacımızı sağlamak için en doğru adım olacaktır. Ayrıca meyve ve sebzeler içerdiği lif sayesinde, bağırsak hareketimizi hızlandıracak ve kabızlığı önleyecektir. Aynı zamanda meyve ve sebzeler yüksek antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde rol oynar. Sebze ve meyve tüketmek sağlığımız açısından oldukça önemlidir.

Aralık Ayı Sebzeleri:

Kereviz: Düşük kalori ve yüksek lif içeriğinden dolayı kilo verme sürecinde tercih edilebilen sebzeler arasındadır. Kereviz A, K, B grubu vitaminleri ve C vitamini içerir. Bunun yanı sıra folik asit, potasyum ve manganez içeriği de mevcuttur. Kereviz, yüksek fitokimyasal içeriğiyle birlikte bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok hastalığın önlenmesinde fayda sağlar. Yapılan çalışmalarda, kolesterol düşürücü etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Aynı zamanda kerevizin içeriğinin çoğunluğu sudur.

Brokoli: Brokoli en sağlıklı sebzeler arasında yer alır. Yapılan çalışmalarda LDL ve trigliserit seviyesini düşürdüğü bulunmuştur. Bu sebepten, kolesterol düşürücü etkisi de bulunmaktadır. Lif içeriği yüksek olduğundan, bağırsak düzenliliğinin sağlanmasında da yardımcı olur. Ayrıca C vitamini içeriği ve antioksidan özelliği yüksek olduğundan, birçok hastalıklara karşı korunmaya da yarar sağlar.

Ispanak: Ispanak; kalsiyum, C vitamini, demir, K vitamini ve folik asit içerir. Bunun sayesinde; kemiklerin güçlenmesinde, hastalıkların önlenmesinde ve kalp hastalıklarının korunmasında rol oynar.

Aralık Ayı Meyveleri:

Greyfurt: C vitamininin en iyi kaynaklarındandır. Bu sayede bağışıklığın güçlenmesinde ve soğuk algınlığının önlenmesinde faydalıdır. Buna ek olarak; lif, potasyum ve folatta içerir. Eğer düzenli bir ilaç kullanıyorsanız, greyfurt tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışınız.

Ayva: Lif oranının yüksek olmasıyla birlikte, uzun süre tokluk sağlamasında ve kabızlığın önlenmesinde yararlıdır. Uzun süre tokluk sağladığı için, daha az yeme davranışına bağlı kilo kaybının sağlanmasında da tercih edilebilir meyveler arasındadır. Potasyumdan zengin olduğu için, kan basıncının düzenlenmesinde de rol oynar. Ayrıca, gastrointestinal sistem hastalıkları, anemi, kalp hastalıkları gibi hastalıklara karşı da koruyucudur.

Kivi: Kivi, C vitamini deposudur. Soğuk algınlığı veya grip gibi hastalıklara yakalanma ihtimalini azaltabileceği bulunmuştur. Ayrıca kivi, göz sağlığımız için de oldukça faydalıdır.

Nar: Nar, mandalina gibi antioksidan özellik gösterir ve bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca, kolesterol ve kan şekerinin de dengede olmasına katkıda bulunur.

Özelikle bağışıklığımızın düştüğü, hastalıklara yakalanma riskimizin arttığı bu günlerde, taze sebze ve meyve tüketimine özen göstermeliyiz.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593