SİBEL KURU


Önce Kabul!

Psikolog


Çift Terapisi’ ne gelen pek çok çiftin gerçekleşmesi mümkün olmayan bir hayali vardır. Eşlerden biri ya da bazen her ikisi de terapistten,  kendisinde bir problem olmadığını ve asıl sorunun eşinde olduğunu duymak ister. 

Çoğu ilişkide kendisinde bir problem olmadığını, bütün sorunların eşinden kaynaklandığını düşünen, profesyonel destek alma konusunda da eşinin destek almasının yeterli olacağını düşünen bir taraf bulunmaktadır. Çoğunlukla kişiler, eşlerinin değişmesi gerektiğini düşünmektedir.

Oysaki ilişkide yaşanan problemlerin çözümü için atmanız gereken ilk adımlardan biri, eşinizi değiştirmeye çalışmamak. Karşınızdaki kişi eşiniz, çocuğunuz, arkadaşınız ya da her hangi bir insan olabilir, onu eleştirerek, suçlayarak ya da değişmesini isteyerek değiştiremezsiniz. 

Öncelikle karşınızdaki kişiyi değiştirmeye çalışmaktan vaz geçmeli ve sonra onu olduğu gibi kabul etmelisiniz. Her insan için koşulsuz ve olduğu hali ile kabul görmek ihtiyaçtır. 

İlişkide bir değişime ihtiyaç duyuluyor ise her iki taraf da eşini değiştirmeye çalışmak, onu eleştirmek ya da problemlerin ondan kaynaklandığını ispatlamaya çalışmak yerine değişime kendinden başlama yolunu seçerse çok daha hızlı ve olumlu bir sonuca ulaşılabilir. Her iki taraf da eşinin beklentilerini anlamaya ve karşılamaya çalıştığında, herkesin kazandığı, iş birliğine dayalı bir ilişkiden söz edilebilir.

Kimse bir başkasını değişmesi için ikna edemez. Hepimiz, ancak içeriden açılabilen bir değişimin kapısında nöbet bekleriz. Bir başkasının kapısını ne tartışarak ne de duygusal söylemle açamayız.’       - Marilyn FERGUSON

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593