MUHAMMET KIŞLA


Askıda Futbol


Koronavirüs salgini nedeniyle askida bekleyen futbolda gelismeleri yakindan takip etmeye devam ediyoruz. Her gün her hafta liglerin baslamasi ile ilgili yeni gelismeler oluyor, olmaya devam edecek.

Geçtigimiz hafta, Süper Lig, 1.Lig, 2.Lig ve 3.Lig ile Bölgesel Amatör Liglerin baslama tarihlerinin Süper Lig disinda revize edildigini, ötelendigini gördük. Süper Lig’de baslama tarihi 12 Haziran ve 1.Lig’in baslama tarihi 19 Haziran yaklasirken bazi kulüplerden Korona testi pozitif çiktigi bilgileri gündemi mesgul etti. Önce saglik dedik hep birlikte. Fatih Altayli çikti bir tv programinda TFF’nin ligleri baslatma isteginin arkasinda bahis sirketlerinin ve yayinci kurulus baskisinin oldugunu söyledi. Bir baskidan bahsetti. TFF bu iddialara sert cevap verdi ve yalanladi. TFF’den yapilan açiklamada “Öncelikle bir kez daha hatirlatmak isteriz ki, TFF'nin en önemli önceligi sagliktir ve 12 Haziran karari simdilik kaydiyla ve UEFA'nin Avrupa Kupalari takvimi nedeniyle alinmistir. Kaldi ki müsabakalara dönüs için alternatifli 7 planimiz oldugu defalarca kamuoyuna duyurulmustur”

Evet hepimizin önceligi saglik dedik. Bunu idrak etmeyen kalmamistir. UEFA’nin Avrupa  Kupalari takvimi için baski yaptigi dogrudur. Hatta liglerini oynatmayan ve tescil etmeyen ülkelerin takimlarinin kupalarda ön eleme oynamak zorunda kalacagi bildirildi.

UEFA’nin istedigi ligleri kesin oynatin degil. Nasil Fransa, Belçika, Hollanda, Iskoçya ve son olarak da Galler federasyonlari liglerini tescil ettiyse bu sekilde bir çözüm kapisi hala daha açik. Bu kapiya gitmeden önce liglerde adaleti saglama düsüncesinden hareketle sartlar olusursa liglerin oynatilmasi karari hayata geçirilebilir. Ancak sartlar olusmazsa TFF’nin açiklamasinda belirttigi 7 senaryonun bence sonuncusu liglerin mevcut haliyle tescil edilmesi olacaktir. TFF Saglik Kurulu’nun açikladigi Futbola Dönüs Protokolü’nün Süper Lig disinda diger alt liglerde uygulanmasi olanaksiz görünüyor. Bunu Pazartesi aksami Ünye Flash Radyo’da Spor Gündemi Programi’nda Ankaragücü Teknik Direktörü Mustafa Resit Akçay hocamiz canli telefon baglantisinda kendi cümleleriyle bizlere aktardi. Sosyal mesafe sartlari altinda yapilan antrenmanlardan futbolcularin yasadigi psikolojik etkilere varincaya kadar birçok konuya deginirken futbolun bu ortamda oynanmasinin zorluklarina degindi.

Korona Virüs etkisinin yakin temas ve motivasyon oyunu futbolda sancili bir ara dönem yasattigi ortada. Bu ara dönem ki bir kriz sürecini beraberinde getirdi, neler olacak hep birlikte görecegiz. TFF’nin bu kriz sürecini nasil yönetecegi ve nasil sonuç alacagini da görecegiz. Ancak sunu ifade etmeliyim ki liglerle ilgili hangi karar alinirsa alinsin tartismalar bitmeyecek. Mustafa Resit Akçay, 11 Süper Lig kulübünün liglerin oynanmasina taraf olurken 7 kulübün karsi çiktigini söyledi. Diger yandan futbolcu baglaminda saglik endisesi ile oynamak istemeyenlerin yani sira lig oynanmazsa maç basi alacaklarini alamayacak ve hatta kulüplerin ücretlerde indirim yapilmasini talep etmesi ihtimalini göz önüne alarak ekonomik yönden magduriyet yasayacagini düsünen futbolcularin oynamak istedikleri yönünde tavir koyduklari gerçegini paylasti.

Simdi gözlerimiz Çarsamba günü Türkiye Futbol Federasyonu ile Süper Lig Kulüpler Birligi Vakfi’nin saat 14.00’te video konferans araciligiyla yapacagi toplantidan çikacak sonuçlara bakacagiz. Buradan ne çikar? Bolca tartisma çikar. Her kulüp kendi tezini kabul ettirmeye çalisacak.

Ünye Flash Fm’de Spor Gündemi Programinda Çaglar Çakir hocamizin çok dikkat çekici bir yorumu oldu. Bu kriz sürecini Ünye olarak firsata dönüstürebiliriz dedi. Evet, bu düsünceyi bundan sonra açmaya çalisacagiz. Gerçekten yapilacak akilli planlamalarla Ünye 1957 Spor’u bir an önce hiçbir geliri olmayan Bal Ligi’nden hatiri sayilir bir geliri olan 3.Lig’e çikarmanin yollarini aramaliyiz. Bu konuda hocamin ifade ettigi tesislesme plani, alt yapiyi olgunlastirma plani ve A Takimi popülist de olsa üst lige çikarma planini bugünden Ünye’deki futbolun tüm bilesenlerini bir araya getirerek simdiden yapmak en reel yaklasim olacak. Bu konuda Ünye 1957 Spor Kulüp Baskani Ahmet Yildiran’in da olumlu bir yaklasimda oldugunu da ifade etmek istiyorum. Ancak el ele vermek gerekiyor.

Futbolda dikkat ettiyseniz gündemimiz yerele inmekte gecikiyor. Sebebi de Korona etkisinde alinacak kararlarin geneli ilgilendirmesi. Gözümüz TFF’nin liglerle ilgili aldigi kararlarin uygulanip uygulanamayacagi hususunda.

Bu aralar toplumsal yasantimizin olmazsa olmazi haline gelen sosyal mesafeli hayat futbol literatürüne de sosyal mesafeli antrenman ve sosyal mesafeli futbol olarak giriverdi. Sosyal yasantimizin vazgeçilmezlerini askiya alirken askida bekleyen futbola dönüsünde sancilarini çekmeye devam edecegiz.

Ünyespor’un 3.Lig ve 2.Lig devaminda tekrar 3.Lig ve Bal Ligi’ne düstügü dönemlerde Hizmet Tv’de rahmetli Ayhan Cindik abimizin(rahmetle aniyorum) Sporvizyon programini yillarca ekranlardan spor izleyicilerine aktarmistik. Bir süre ara versek de yine yerel radyolarin görüntülü programlarinda dönem dönem sporun nabzini tuttuk. Simdi özellikle futbolla ilgili bu ara dönemde Spor Gündemi Programi’ni Ünye Flash Radyo’dan tekrar ayni ekiple baslattik. Çaglar Çakir hocamla yan yana sayisiz program yaptik. Kaldigimiz yerden devam ediyoruz. Ulusal Tv spor programlarini aratmayacak nitelikte ve seviyede yaptigimiz yayinin amaci spor izleyicisini bilgilendirmek, neticeye varmaktir. Kalite her zaman önceligimiz oldu, öyle de olmaya devam edecek. Pazartesi aksamlari sadece izleyin. Gelecek programlarda gündemi belirlemeye devam edecegiz. 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593