AV. KORAY MARAL / GURBET ten...


Avukatlık Kanunu (2.Madde)

Avukat


1136 sayı ile 19/3/1969 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen ve Nisan 1969 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Avukatlık Kanunu ile meslek tanımı ilk maddede yapılmıştır. “ Avukatlık, kamu hizmeti ve serbest bir meslektir.” genel tanımıyla yapılan bu nitelemenin ardından Avukat için ve dahi yargı sisteminin hızı ve etkinliği için en önemli maddelerden birisi olduğuna inandığım 2001 düzenlemesi ini ele almak niyetindeyim. Kısaca.

 

(Değişik ikinci fıkra: 2/5/2001 - 4667/1 md.) Avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder.

Avukatlığın amacı:

Madde 2 – … 

“…

Yargı organları, emniyet makamları, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüsleri, özel ve kamuya ait bankalar, noterler, sigorta şirketleri ve vakıflar avukatlara görevlerinin yerine getirilmesinde yardımcı olmak zorundadır. Kanunlarındaki özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu kurumlar avukatın gerek duyduğu bilgi ve belgeleri incelemesine sunmakla yükümlüdür. “ 

 

Bir davanın kazanılması, tarafların hukuki yargılama sonucunda lehlerine hüküm alabilmeleri, haklarını dayandırdıkları iddia ve savunmaları ispat edebilmelerine bağlıdır. Bunun için kendilerini Avukat veya avukatlara temsil ettirmeleri büyük önem taşır. Bilgi ve tecrübeleri ile hareket edecek olan Avukat gerekli delil ve belgeleri de bu maddeden aldığı yetkiyle toplayabilirse yargı sistemindeki bir çok tıkanıklık aşılabilecektir.  Örnekse, bir noter belgesini günlerce beklemeye sebep olan, bir cevabı aylarca bekleyen mahkeme müzekkereleri vb. yerine Avukatın delil toplama yasal hakkına güç veren bir yargılama bakışı işleri oldukça hızlandıracaktır şüphesiz. 

 

Yargılamalarda Avukata daha etkin rol veren bir yargı sistemi mümkündür. Gerekli olan Yargının içinde bulunduğu hukuk dışı tüm etkilerden kurtulmasıdır. 

 

Gurbetten hasretle…

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593