MUHAMMET KIŞLA


Ayağımıza gelen fırsatlar ve Korona


Koronavirüs tehlikesi neticesinde beklenen oldu ve ligler tamamen ertelendi. Simdi akillardaki tek soru özellikle futbol ligleri açisindan bundan sonrasi ne olacak yönünde. Ve Ünye 1957 Spor, erteleme karari öncesi ne durumda, lig devam ederse yesil-beyazlilari neler bekliyor bir bakalim.

Ünye 1957 Spor için iki hafta önce ilk olarak Boyabat ve ardindan da Görelespor maçlarindan alinacak 6 puanin önemine deginmistim. Bu iki maçtan alinacak 6 puan bizi düsmeme mücadelesinde avantajli konuma getirecekti. Maalesef iç sahada oynadigimiz iki maçtan 4 puan toplayinca tekrar stresli bir sürece girdik.

Ayagimiza gelen firsati teptik. Fikstürde 22.Haftaya kadar olan süreç lehimizeydi. Bunu defalarca üstüne basa basa söyledim. Ikinci devreye yeni bir kadro ve yeni ekiple baslarken fikstür avantajimiz ve iç saha maçlarimizin sayisi Ünye 1957 Spor’u ligde kalacak puanlari toplamasi açisindan gerekli avantajlari sagliyordu. Ama gelin görün ki iç sahada Osmancik Belediyespor yenilgisi ve Niksar Belediyespor, Görelespor beraberlikleri bize toplamda 7 puan kaybettirdi. Simdi bu 7 puani mevcut puanin üstüne koyarsak ligde kalma baraji olarak isaret ettigimiz 24-25 puan barajinin üstündeydik. Allah’tan deplasmanda Merzifonspor ve Bulancak galibiyetlerimiz var. Onlar da olmasa gerçekten su an ligden düsmüs bir takim olabilirdik.

Umutlar elbette bitmedi, devam ediyor. Zorlu 4 maç var önümüzde, teknik ekiple ilgili olarak yapilan kan degisikliginin ne getirecegini hep birlikte görecegiz.

Takimla ilgili genel fotografa bakarken koronavirüs felaketi liglerin ertelenmesine yol açti. Bu aslinda bekledigimiz bir karardi. Karar Gençlik ve Spor Bakani’nin federasyon baskanlari ile yaptigi toplanti sonucunda alindi. Karar dogru bir karar. Virüs tehlikesi geçinceye kadar da uygulanmaya devam edecek.

Bundan sonra ne olacak!

Asil soru bu. Ligler ertelendi ama bundan sonra liglerin kaderi ne olacak? Su an dünyada devam eden hiçbir lig kalmadi. Türkiye Futbol Federasyonu Baskani Nihat Özdemir’in son açiklamasinda Süper Lig dahil olmak üzere tüm ligleri seyircili olarak 27 Haziran’a kadar tamamlamayi hedeflediklerini ifade etti. Özdemir, liglerin Koronavirüs etkisini de göz önüne alinarak Nisan ayinda hem de seyircili olarak baslatmayi düsündüklerini söylemesi aslinda bir temenniden ibaret. Insallah dedigi gibi olur. Zaten baktigimizda su 3 haftalik dönem ülkemiz açisindan kritik süreç olarak zikrediliyor. Eger bu 3 haftalik süreç virüsün kontrol altina alinmasi ile neticelenirse ligler seyircili olmasa bile seyircisiz olarak tekrar baslayabilir. Ama, virüs salgininin boyutlari büyürse Nisan’i geçin belki Mayis ayinda da liglerin tekrar baslamasinin önüne geçebilir.

Arzu etmedigimiz senaryo gerçeklesirse iste o zaman ligler açisindan tam bir kaos ortaya çikabilir. Nedir bu kaos? En basit haliyle olaganüstü durum nedeniyle 2019-2020 sezonunun kayip sezon olarak kabul edilmesi. Böyle bir karar üst liglere yükselme arefesindeki takimlar için son derece kötü, düsme hattindaki takimlar açisindan ise bulunmaz bir nimet olur. Tabi ekonomik kayiplar cabasi. Bir alternatif de liglerin mevcut tabloya göre tescil edilmesi. Kalan haftalar oynanmadan liglerin sampiyonlari ve ligden düsenleri mevcut tabloya göre de yapilabilir. Bu da birçok tartismayi da beraberinde getirecektir. Ne sekilde olursa olsun liglerin kalan maçlarinin oynanmasi disindaki seçenekler birer senaryodur ve bu senaryolarin hiçbirinin olmasini istemeyiz.

Ünye’yi ilgilendiren kismi Ünye 1957 Spor’un düsmeme mücadelesindeki durumu ile TFF Kadinlar 3.Lig’de sampiyonluga giden Ünye Gücü FK Kadin Futbol Takimimizin akibetinin ne olacagi. Liglerin bu sekilde tescil edilmesi Ünye 1957 Spor’u ikili averajla ligde birakir. Peki Ünye Gücü FK Kadin Futbol Takimini bir üst lige atar mi? Iste orasi muallakta. Çünkü 3.Lig’de tam 9 grup ve gruplarinda mevcut 9 tane lider takim var. 2.Lig’e sadece 3 takim çikacak. 9 takim arasindan 3 takimi mevcut duruma göre bir üst lige atabilecek bir kriter yok. Su ana kadar gruplarinda ortalama 14 maç oynayan takimlar arasinda en fazla puani toplayan 3 takim 2.Grup’ta Pendik Çamlikspor, 3.Grup’ta Denizli Horozkentspor ve 5.Grup’ta da Ünye Gücü FK var. Bu 3 takimin ortak özelligi hiç yenilgileri yok, sadece birer maç beraberlikleri var. Tabi beklentimiz 9 takim arasindan bu öne çikan 3 takimi cimbizla yukari almak degil. Ancak, su yapilabilir; mevcut duruma göre 9 grup lideri  takimla birlikte grup ikincisi en iyi 6 takim 2.Lig’e alinarak önümüzdeki sezon Kadinlar 2.Lig 2 Grup yapilabilir. Bu bizim önerimiz olarak burada kalsin.

Bir virüs salgini hepimizi evimize kapatti. Hayat neredeyse durdu. Spor karsilasmalari ve tüm sosyal faaliyetlere ara verildi. Temennimiz bu beladan bir an önce kurtulmak. Yüce Mevlanin kudretine güvenerek ve O’nun yardimiyla insallah kisa sürede en az kayipla bu beladan kurtulalim. Tabi toplum olarak üzerimize düsenleri de yerine getirelim. Siki tedbirlere uyalim ve evde kalmaya devam edelim.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593