DİYETİSYEN EBRU ZEYNEP ÇÖP


Balık Sezonu Açıldı

Diyetisyen


Sağlığımız için faydaları oldukça fazla olan balık, tezgâhlarda yerini almaya başladı. Balığın protein içeriği yüksektir. Bununla birlikte; A, D, K ve B grubu vitaminlerinden zengindir. İyot, fosfor, selenyum, kalsiyum ve çinko mineralleri için de iyi bir besin kaynağıdır. Balık ve balık ürünleri D vitamini kaynakları arasında yer alır. Somon gibi yağlı balıklar yüksek miktarda D vitamini içerir. İnsan vücudunda üretilemeyen, dışarıdan alınması gereken esansiyel yağ asitleri olan EPA( eikosanpentoenoik asit) ve DHA( dokosaheksaenoik asit) içerir. Bu zengin içeriği sayesinde balık tüketimi oldukça önemlidir. Balığın vücudumuz için faydalarına ayrıntılı bir şekilde bakalım.

Balık, Omega-3 kaynağıdır. Omega-3, beyin ve göz gelişimi için gereklidir. Aynı zamanda Omega-3 hastalıklara karşı savunmada, depresyonun önlenmesinde, hafızanın güçlenmesinde, bağışıklığın artmasında ve konsantrasyonun artmasında da büyük önem arz etmektedir. Bu zengin içeriği sayesinde balık, kalp sağlığının korunmasında, kolesterol seviyesinin düşürülmesinde ve meme, rektum ve kolon kanserine karşı da koruyucu etki gösterir. 

Balık türlerinin çoğunun protein içeriği birbirine yakındır. Balıkları birbirinden ayıran özelliklerinin biri yağ içeriğidir. Yağlı balıkların kalorisi daha yüksekken, daha az yağlı balıkların kalorisi düşüktür. Yağlı balıklara örnek verecek olursak, sardalya, uskumru ve somon diyebiliriz. Yağsız ve daha az yağlı balıklar ise; mezgit, çipura, levrek, istavrittir.

Balığın besin değerinin korunması için pişirme yöntemi, balığın tazeliği ve uygun mevsim oldukça önemlidir. Balığı yağda kızartmak yerine; ızgara, buğulama veya fırında pişirme yöntemi tercih etmek daha sağlıklı bir seçim olacaktır. Balık satın alırken;  gözlerinin parlak olmasına, derisinin gergin, solungaçlarının da kırmızı-pembe renkte olmasına ve parmakla bastırıldığında iz oluşmamasına dikkat edilmelidir.

Balık 7’den 70’e her bireyin haftada 2-3 kez tüketmesi gereken bir besindir. Çocuklarda balık tüketimi; göz sağlığının korunmasında, büyüme ve gelişmenin desteklenmesi, dikkat dağınıklığının azalmasında ve zekanın artmasında görev alır. Hamilelikte de Omega-3 gereksinimi artacağından balık tüketimi büyük önem taşımaktadır. Hamileler; somon, alabalık, palamut ve sardalya gibi civa içeriği düşük balıkları tüketebilirler. Ayrıca gebelerin, mikroorganizma içerebileceği için çiğ veya tam pişmemiş balık tüketmemeleri oldukça önemlidir.

Yapılan araştırmalarda, düzenli balık tüketen bireylerin kalp krizi, felç ve kalp hastalıklarına bağlı ölüm riskinin daha az olduğu bildirilmiştir. Farklı bir çalışmada ise balık tüketen bireylerde Tip1 diyabet ve birçok otoimmün hastalığın oluşma riskinin azaldığı saptanmıştır.

Balık, sağlığımız için oldukça faydalı bir besindir. Mevsimine uygun ve sağlıklı pişirilme yöntemiyle hazırlanmış balık; vücut için önemli vitamin ve mineralleri sağlar, tokluk sürenizi uzatarak kilo vermenizi kolaylaştırır, göz ve beyin gelişimini de destekler. Sağlığımız için haftada 2-3 kez balık tüketmeye özen gösterelim.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593