FATMA CANBULAT ERDEM


Bayramımız Kutlu Olsun


Hepimizin Bayrami Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayrami.  19 Mayis 1919'da  Mustafa Kemal Atatürk Bandirma Vapuru ile Samsun'a çiktigi ve Itilaf Devletleri'nin isgaline karsi Türk Kurtulus Savasi'nin basladigi gündür. Atatürk bu bayrami Türk gençligine armagan etti.

Milli bayramlarimiza çok özen gösterip, çocuklarimiza ve gençlerimize Kurtulus Mücadelemizi anlatmamiz ve  hatirlatmamiz çok önemli. Atalarimiz “nereden geldigini unutma ki, nereye gidecegini unutmayasin” demis.

Mustafa Kemal  Samsun’a çikmadan önce Istanbul’da alti aylik süreçte Ismet Inönü, Ali Fuat Cebesoy, Kazim Karabekir, Rauf Orbay’la ile uzun toplantilar yapiyor. Atatürk’ün isgallere karsi gerekli olan direncin Anadolu insaninda var oldugunu bildigi, onlara güvendigi  için ve bu direnci baslatmak amaciyla Anadolu’ya geçmenin bir yolunu bulmaya çalisiyor. 

Ingilizler “Türkler, Rumlara saldiriyor” yalaniyla Istanbul hükümetine baski yapiyor, Damat Ferit Pasa hükümeti bölgeye komutan gönderip, olaylari önleme karari aliyor. Mustafa Kemal Pasa tarafindan bu görev bir firsat olarak degerlendiriliyor. Mustafa Kemal Pasa 9. Ordu Müfettisligi görevlendiriliyor ve Samsun’a resmi bir görevle gitmis oluyor.

19 Mayis 1919'da  Mustafa Kemal Atatürk Bandirma Vapuru ile Samsun'a çikiyor. Ingilizlerin denetimindeki Samsun’da yakindan takip edilen Mustafa Kemal, kurtulus için örgütlenmenin mümkün olmayacagini fark edince Havza'ya geçmeye karar veriyor. Atatürk, Havza'ya geçisinde Ingilizlerin süphesini çekmek istemedigi için böbrek sancilarina Havza'nin sifali kaplicalarinin iyi gelecegini gerekçe gösteriyor ve  25 Mayis 1919'da Samsun'dan ayriliyor.

Atatürk ve arkadaslari, eski bir araçla Havza'ya dogru yola çiktiginda, yollar bozuk oldugu için araç birkaç kez arizalaniyor. Araçtan inen Atatürk ve arkadaslari, doganin güzelligine kendilerini kaptirarak "Gençlik Marsi" olan "Dag basini duman almis, gümüs dere durmaz akar, günes ufuktan simdi dogar, yürüyelim arkadaslar" marsini söyleyerek yol aliyorlar. Ilk Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti de Havza'da kuruluyor.

Atatürk siyasi mali ekonomik adli askeri kültürel her türlü hususta tam bagimsizligi hedefledigi Milli Mücadelede slogani "Ya Istiklal ya ölüm" dür.

Ingiliz Krali Edward'in resmi bir yaziyla Atatürk’ün dogum gününü kutlamak için tarih soruyor ve Atatürk'ün 19 Mayis cevabini veriyor.

 

 

 

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593