DİYETİSYEN EBRU ZEYNEP ÇÖP


Bitki Çayları

Diyetisyen


Günümüzde zayıflamak için ve hastalıkların tedavisi amaçlı çeşit çeşit bitki çaylarının isimlerini duyuyoruz. Bitki çaylarının birçoğu hastalıklara iyi gelirken ve zayıflamaya yardımcı olurken, bir kısmı ise hastalıkları tetikleyebilmektedir. Bu yüzden bitki çaylarını tüketirken dikkatli davranmalıyız ve bilinçsizce tüketmemeliyiz.

Siyah Çay: Ülkemizde en çok tüketilen çaylardan biri siyah çaydır. Sofralarımızın ve sohbetlerin olmazsa olmazıdır. Hatta bazen tüketilen çayın su yerine geçtiğini düşünenler olmaktadır. Yapılan araştırmalar, siyah çayın kolesterol düşürücü etkisi olduğunu saptamıştır. Kalp sağlığının korunmasında ve bazı kanser türlerinin önlenmesinde de faydaları vardır. Fazla çay tüketimi, vücuttan su atılımına sebep olduğundan ödem oluşmasına yol açabilir. Bu sebepten günde 3 fincandan fazla çay tüketilmemesine özen göstermeniz gerekir. Çay tüketiminin yanında su tüketimini de arttırmamızda fayda var.

Yeşil Çay: Zayıflama amacıyla en çok tüketilen çaylardan biridir ve yapılan çalışmalarla bu kanıtlanmıştır. Yeşil çay, içerdiği kafein sayesinde metabolizmayı hızlandırıcı etki gösterir ve yağ yakımını destekleyerek kilo vermeye yardımcı olur. Kolesterol düşürücü etki gösteren yeşil çay, aynı zamanda antioksidan kaynağıdır.

Beyaz Çay: Antioksidan içeriği en yüksek bitki çayıdır. Bu sayede birçok kanser türlerine karşı koruyucu etki gösterir. Ayrıca gıdalarla alınan yağın emilimini azaltarak, yağ depolanmasını önler. Zayıflamaya yardımcı olduğu gibi kalp damar sağlığının korunmasında da yarar sağlar.

Rezene Çayı: Mide rahatsızlıklarında, şişkinlik, gaz ve kramp gibi durumlarda rahatlatıcı etki gösterir. Bağışıklık sistemini korur ve balgam söktürücüdür. Emziren annelerin süt miktarını arttırmak için tükettiği bir çay türüdür. Laksatif etkisi sebebiyle günde 2 fincandan fazlasının tüketilmesi önerilmemektedir.

Papatya Çayı: Kadınların regl döneminde ağrıları azaltıcı etki gösterir. Sakinleştirici özelliğiyle rahatlama sağlar ve uyku kalitesini arttırır.

Ada Çayı: Ağız yaralarının iyileşmesinde etkilidir. Kan şekerinin dengelenmesinde rol oynar. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde de yardımcıdır.

Kiraz Sapı Çayı: İdrar söktürücü etki göstererek, ödem atımına yardımcı olur. Kabızlık problemine bir çözüm olarak tüketilebilir.

Hibiskus Çayı: Hibiskus çayı, tansiyon düşürücü ve kalp damar sağlığını koruyucu etki gösterir. Antioksidan içeriği yüksek bir çay türüdür. Metabolizma hızlandırıcı ve idrar söktürücü özelliği sayesinde kilo verme döneminde kullanılabilir. Kansızlık tanısı konulmuş bireyler, hamileler, emzirenler ve tiroid hastalığı olan bireylerin tüketilmesi önerilmez. İlaçlarla etkileşime girebileceği için kullanmadan önce doktorunuza danışmanız gerekir.

Unutmamamız gereken noktalardan biri ise, etiket bilgisi olmayan ve içeriği bilinmeyen bitki çaylarını tüketmememiz gerektiğidir. Bitki çaylarını tüketecek bireylerin kullanmadan önce mutlaka doktoruna danışması gerekir. Çünkü bazı bitki çayları, bazı hastalıkları tetikleyebilir ve ilaçlarla etkileşime girebilir. Bitki çayları kilo verdirmez, kilo vermenize yardımcı etki gösterir.

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593