İSMAİL SARI


ÇİÇEK MEVSİMİ VE BAL ARICILIĞI


Bitki türlerinin çok oldugu bölgemizde, çiçek çesitliligi de haliyle boldur. Çiçegin yogun oldugu yerde de aricilik, elbet ki geliskin olacaktir. Ordu Ili'miz, ülke genelinde, ariciligin en yaygin oldugu il idi yakin zamana kadar. Saniyorum degismemistir. GEZER YAYLA ARICILIGI  yapan aricilarimizin sayisi, bayagi fazladir. Bal üretimi de o ölçüde bereketlidir.

 

       Cenâb-i  Hakk, insanlara kolaylik olmasi için bazi gida üretenleri, bereketli ve bol yaratmistir. Bunlardan birisi de BAL ARISI'dir. Agzini-dilini bilenler için üremesi çok çabuk, çogalmasi o ölçüde bereketli, çalisma ortami uygun olursa verimi de çok fazladir. Kur'ân-i  Kerim'de, bal arisinin adi ile bir süre vardir; NAHIL ( BAL ARISI) süresi. Bu sürenin 68-69. cu ayetlerinin anlami söyledir : " Rabbin bal arisina : Daglardan, agaçlardan ve insanlarin yaptiklari çardaklardan kendine evler ( kovanlar ) edin. Sonra meyvelerin her birinden ye ve Rabbi'nin sana kolaylastirdigi yaylim yollarina gir, diye ilham etti. Onlarin karinlarindan renkleri çesitli bir serbet (bal) çikar ki, onda insanlar için SIFÂ vardir. Elbette bunda, düsünen bir kavim için büyük bir ibret vardir."  Bakimini bilen bir ailenin bir yillik bal ihtiyacini bir kovan ari, temin eder. Bir kovan ariyi, devamli-düzenli ve bilinçli bir bakimla üç-dört kovana çogaltmak mümkündür. Bunun en önemli ölçüsü, ariciligi bilen-ehil bir ustasinin olmasidir.

 

       Bizim bölgemizde en çok üretilen bal, kestane ve akasya balidir. Çiçegin bolluk ve mevsimsel hava kosullarina bagli olarak ürün alinir. Bazan yagmurlu ve kapali hava ile geçen mevsimlerde hiç üretim yapilamayabilir. Isin ehli olan aricilar,  yaylacilik ve göçer aricilik yaparlar. Hava kosullari nerede uygunsa oralara göçerler. Aricilikta üretim, hava kosullari ile çok yakindan ilintili oldugu için uygun ortamlari gözleyerek göçer ariciliga her an hazir hade bulunmak gerekir.

 

       Bölgemizde su anda akasya ve avu ( orman gülü ) çiçekleri  açmak üzeredir. Bir süre sonra kestane çiçegi açacaktir. Günesimizin  az ve etkisiz, gece çiselerinin çok ve soguk olusu nedeniyle arilar, kir çiçeklerinden çok fazla faydalanamazlar. Hele findiklik içindeki gölge çiçekleri, aricilar için hiç faydali degildir.

 

       Aricilarimiz için mevsimin uygun, islerinin kolay ve ürünlerinin bol ve bereketli olmasini Yüce Allah'dan dilerim.

 

       Saygi, sevgi ve selâmlarimla...

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593