METİN TAMTÜRK


Çocuk ve Spor

METİN TAMTÜRK


Günümüzdeki teknolojik gelişmelere bağlı olarak hareketsiz bir yaşam tarzından en çok etkilenenler ne yazık ki çocuklarımız. Gündelik yaşamın koşuşturmasında ekrana daha az maruz kalan biz ebeveynler kadar çocuklarımız ne yazık ki şanslı değiller. Uzun süre ekrana maruz kalan çocukların sadece bedensel sağlıklarının değil sosyal ilişkilerinin de zayıfladığı bilinen gerçekler arasındadır.

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan obezite, teknolojinin gelişimi ile çocukların da hareketsiz kalmalarına sebep olmakta. Spor ve fiziksel aktivitelerden uzak kalan çocukların obeziteye ve diğer hastalıklara yakalanma riski spor yapan çocuklara göre çok daha fazla olduğunu biliyoruz. 

Çocukluk döneminde yapılan sporun, fiziksel, bilişsel ve psikolojik gelişime büyük katkıları olduğu görülmüştür. Spor yapan çocukların dengeli ve sağlıklı beslenmesi sağlanarak kilo alımı kontrol altına alınır. Ayrıca erken yaşta başlanan sporun kas ve kemik gelişimi üzerinde oldukça olumlu etkisi olduğundan çocuklar sağlıklı bir şekilde büyür. Bedenin sağlıklı gelişimi, sosyal ve psikolojik gelişime de olumlu etki eder. 

Sağlık kontrolünden geçirdiğimiz çocuğumuzu spora yönlendirirken ilgi alanını göz önüne alarak hangi branşta spora başlaması gerektiğine karar vermeliyiz. Bu noktada durumunu değerlendirmek ve ilgi alanını keşfetmek için pedagojik formasyonu olan beden eğitimi öğretmenlerinden tavsiye alınabilir. Böylelikle çocuğunuzu doğru branşa yönlendirebilir, ulaşabileceği hedefler belirleyerek spor yapmasını keyifli hale getirebilirsiniz. 

Çocuklarımıza spor alışkanlığı kazandırmak için öncelikle onlara örnek olmalıyız. Ailecek spor yapmak çocuğunuz için keyifli bir aktivite haline dönüşebilir. Birlikte doğa yürüyüşlerine çıkabilir, deniz kenarında koşu yapabilir veya çocukla birlikte spor yapmaya uygun salonlarda eğitmen eşliğinde spor yapabilirsiniz. Çocuğunuz ile birlikte spora başlayarak, çocuğunuzun sporu sevmesini sağlayabilir, hayatının bir parçası haline getirebilirsiniz. 

Ayrıca çocuklarımızın beden, fikir ve ruh sağlığını geliştirmek, onların çalışkan olma, kendine güven, çabuk karar verme, dürüst, kontrollü ve disiplinli olma yeteneklerini geliştirmek, cesaret ve mücadele gücünü artırmak için de spor en önemli araçlardan biridir. Yapılması gereken hem akademik eğitim hem de sosyal eğitimin birlikte bir bütün içerisinde yürütülmesidir. Bunun yanında çocukta sportif başarının, okulu ve geleceğini ikinci plana atmaması da sağlanmalıdır.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593