HAKAN ŞAŞMAZ


ÇOCUKTA BEYİN &ZEKA GELİŞİMİ VE HER YÖNÜYLE ÇOCUK VE AİLE EĞİTİMİ “EMPATİK HİKAYELER VE EĞİTİME BAKIŞ AÇISI”(69)

BEŞİ BİR YERDE (Başöğretmen, Mühendis, Şair, Yazar, Müzisyen)


*Yaşına uygun legolar, yap-bozlarla oyun hamurları daha önce de bahsettiğim gibi toprakta, kumda oynatın -bilindiği gibi bu vücuttaki fazla elektriğin atılmasını sağlar- Resim yapmasına destek olun. Bütün bunlar daha önce değindiğim ve ısrarla üzerinde durduğum el becerilerinin gelişmesini sağlar. Bu ise zekanın çok yönlü gelişimi için çok önemlidir.

*Çocuklar dinlenmeli onlarla konuşulmalı ve o konuşurken dinlenildiğinin anlanması sağlanmalıdır.         

*Olumsuz davranışlarını cezalandırmak yerine, olumluları ödüllendirilmelidir. “Yapabilirsin, başarabilirsin, üstesinden gelebilirsin” gibi mesajlar verilmelidir.   

*Çocuğa model olunmalıdır. Ondan yapılması istenen şeyleri öncelikle büyükler yapmalıdır. Örneğin, gazete, kitap okunmalı, spor yapılmalı, sanatsal aktivitelerde bulunulmalı doğada bulunulmalı… 

*En önemlisi benlik gelişimi için onları cesaretlendirelim, sorumluluk alma becerilerini geliştirelim, onlar büyüklerin kopyalarıdır. Çocuk yanlış eğitim almışsa, gelecekteki kopyası olan büyükte kötü eğitim almış olacaktır.

ÖĞRENME NASIL KALICI HALE GELEBİLİR? 

 1.Yeni bilgiyi öğrenmeye hazır olmak, dikkatini vermek yani konuya yoğunlaşmak, bilginin hafızaya atılmasında temel şartlardır. Öğrenme, mümkün olduğunca dinlenmiş durumda yapılmalıdır.

2. Aşırı stres, yorgunluk, uykusuzluk ve dengesiz beslenme öğrenmeyi olumsuz etkileyen unsurlardır.

3. Konular, basitten karmaşığa doğru hiyerarşik bir sıraya konularak öğrenilmelidir. Kolay konular önce, daha zor ve karmaşık konularsa sonra öğrenmelidir. 

4.Öğrenilen unsurların kendi içinde belirli bir sıraya koyulması, gruplandırılması, ilişkilendirilmesi ve çeşitli çağrışımların kullanılması öğrenmeyi kolaylaştıran tekniklerdir. Örneğin bir telefon numarasını ezberlerken o numarayı çağrıştıracak doğum tarihimiz, evimizin kapı numarası gibi başka bilgilerden yararlanabiliriz. 

5.Yeni öğrenilen bir bilgiyi daha önce okumuş, görmüş ve yaşamış olduğumuz olaylarla veya tanıdığınız insanlarla ilişkilendirmek de ezberlemeyi kolaylaştırır.

6. Öğrenilen iki farklı konu arasındaki zaman çok kısa veya çok uzunsa da unutma riski artar. İlk öğrenilen konunun sadece iyi bilinmesi yeterli değildir, o bilginin kalıcı hafızaya atılması için mükemmel öğrenene kadar çalışmaya devam edilmesi gereklidir. 

7.Öğrenmenin sonucunda bir kazanım olacağının bilinmesi de, bilginin hafızaya atılmasında son derece önemlidir. 

8.Düzenli spor, dengeli beslenme 

9.Olaylara olumlu bakış açısı öğrenmeyi kolaylaştıran ve hafızayı güçlendiren diğer unsurlardır.

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593