SİBEL KURU


Çözüm Değil, Karar!

Psikolog


Evlilik ilişkisinde problem yaşanıyor ve kişiler kendilerini çıkmazda hissediyorsa, çoğunlukla eşlerden biri, özellikle de sorunların çözümü için uzun zaman çırpınmış ancak çözüme ulaşamadığı için çaresizlik hisseden kişi, ‘çözüm’ olacağını umarak boşanmayı düşünmeye başlıyor. 

Ancak ‘boşanmak çözüm değil, karardır’.

Çiftler bir süre önce evlilik kararı verdikleri gibi, ilerleyen zamanlarda tabiki boşanma kararı da verebilirler. Ancak boşanma kararının sorunlara çözüm olması beklentisi ile verilmesi çoğunlukla yanılgıdan ibarettir. Boşanma süreci hiç hesapta olmayan bambaşka problemleri de beraberinde getirecektir. Özellikle de ailede çocukların olması durumunda. 

Öncelikle çiftin sağlıklı şekilde, doğru adımlarla var olan problemlerini çözebilmesi, karşılıklı olarak iletişim kurma konusunda kendilerini geliştirmeleri, birbirlerine olan öfkeleri ile başa çıkmayı öğrenmeleri ve sonrasında halen yolunda gitmeyen bir ilişki söz konusu ise, boşanma kararını çok daha sakin ve sağlıklı şekilde verebilmeleri çok önemlidir. Bu hem kişilerin bireysel iyilik halleri hem de çocuklarının süreci en iyi şekilde atlatabilmesi için gereklidir. 

Çözüm olur ümidi ile boşanma kararı veren çiftlerde ne yazık ki biraz daha geri zamanlara gittiğimizde, yine var olan ve içinden çıkamadıkları problemlere çözüm olur ümidi ile çocuk yaptıklarını hatta ikinci, belki üçüncü çocuk kararının da bu şekilde verilmiş olduğunu görebiliyoruz. Bu tür kararlar ilişkiye bir süre enerji getirse de kalıcı olarak çözüm olamamaktadır. 

Çocuklu evliliklerde kişilerin nasıl anne ya da nasıl baba olduklarından daha önemlisi nasıl karı kocalık ilişkisi yaşadıklarıdır. Çocuklar da bunu daha çok önemser ve hayatı temelde bu ilişkiyi izleyerek öğrenirler. Karı koca boşanma kararı dahi alsa, aralarındaki iletişimin çocuklar için devam etmesi gerekir ve çocuk aralarındaki ilişkiyi izlemeyi sürdürür. Karı kocalık ilişkisi sonlansa da, aynı çocuğun anne babası olmaya devam eden kişiler, çocuğun iyilik hali için iletişimi devam ettirmelidir… Boşanma kararının karı-kocalıkla ilgili olduğu, anne-babalığın her daim devam edeceği unutulmamalı!

Boşanmak çözüm değildir ve bazı durumlarda boşanma için harcanacak enerjinin çok daha azı ile evlilik kurtarılabilir. 

Bazı durumlarda da boşanma her iki taraf için de en doğru karar olabilir. Fakat bu kararı verdikten sonra kişilerin süreci hem kendileri hem de çocukları için en doğru şekilde yönetebilmeleri çok önemlidir. Çocuğa hayatı boyunca onun anne ve babası olunacağının en doğru şekilde hissettirilmesi gereklidir.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593