İSMAİL AYDIN


Daha Neler Göreceğiz?

Eğitimci-Yazar


Hiçbir ahlaki değeri olmayan, hiçbir etik değere inanmayan, tek amacı insanların algılarıyla oynayıp, emperyalizme asker devşirmek olan, dini, imanı para sosyal medya her geçen gün edebini biraz daha bozuyor. 

Ne kadar bozarsa bozsun, neye teşvik ederse etsin, kullanıcı sayısı arttığı gibi, kullanıcılarının neredeyse tamamı bu konudan rahatsız görünmüyor. 

Sosyal medyanın lokomotifi olup, kaymağını yiyen ve her gün yenisi eklenen fenomenlerin yaptıkları paylaşımlar toplumun ilgisini çekiyor maalesef. 

Milyonlara ulaşan takipçileriyle toplumsal bir etkiye sahip olan bu fenomenlerin paylaşımları içeriklerine bakılmaksızın, toplumun değer yargılarına ve toplumsal kültüre uyup uymadığı düşünülmeksizin kabul ediliyor. 

Gençlerin sosyal medya başında geçirdiği zamanı ve dijital dünya bağımlılığını düşündüğümüzde sosyal medya fenomenlerinin gençler üzerinde ne denli etkili olduklarını daha iyi görebiliriz. 

Elbette sosyal medya üzerinden fenomenleşip bir şeyler yapmaya çalışanların tamamı kötü değil. Elinden geldiğince insanları hakka ve hayra yönlendirmek için mücadele edenler de var. 

Zaten bizim eleştirimiz onlara değil. Eleştirimiz, şuursuzca davranıp, bedenini sergileyerek beğeni toplamayı amaçlayan ahlak yoksunu ahmaklaradır. Ben eleştirimi insani ölçüler dâhilinde yapmak istiyorum, fakat bazen öyle şeylere rast geliyoruz ki ağzımız açık kalıyor. 

Ben kendi nefsime söyleyeyim. Sosyal medya saatlerce didik didik edip her şeyine, her konusuna vakıf olmaya çalışan biri değilim. Sadece sosyal medyayı hak davayı temsil maksatlı kullanıyorum. Öyle tanıdığım bildiğim fenomen falan yok. 

Fakat sosyal medya algoritması öylesine gâvurca yapılmış ki, illaki önümüze getirip tanıtıyor bir şeyleri. 

Mesela TikTok uygulaması. Hiç kullanmadım, tanımam, bilmem, lakin diğer platformlarda epeyce TikTok videosu geziyor. İllaki görüyoruz yani. Fakat bazen öyle ahmakça yapılmış paylaşımlar denk geliyor ki, ben utanıyorum nefsim adına.

Yahu burası Müslüman memleketi. Bizler İslam'a kıtalarda sancaktarlık yapmış ecdadın torunlarıyız. Bize yakışır mı bu kadar kepazelik? Fenomen olmak adına neler yapıyorlar söylemeye dilim varmıyor. Ne şaklabanlıklar, ne ahmaklıklar, ne edepsizlikler. 

Bu toplum ne ara bu kadar bozuldu? Ne ara birkaç yıl öncesine kadar namus meselesi olan olaylar milyonların beğenisine sunuldu? Ne ara Müslüman Türk evladı bu kadar midesizleşti? Ne ara kıskançlık silindi koca koca adamların zihninden? İnanın ki ben üzülüyorum. 

Şu sosyal medya fenomenliği denen saçmalıklar bir an önce sonlandırılmalıdır. Yoksa Allah sonumuzu hayır etsin. İyi şeyler görünmüyor istikbalde.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593