FATMA CANBULAT ERDEM


Değerlerimizi Koruyor Muyuz?

Mavianne


Son zamanlarda dikkatimi çeken bir husus, insanların genel görgü ve nezaket kurallarına uymamayı bir marifet saymaları. Kaba davranmak, saygı duymamak, her türlü hinlik marifet sayılıyor. Yumuşak başlılık, merhamet, dürüstlük (afedersiniz) enayilik görünüyor. Ben çocukken kütüphanemizde görgü kuralları ile ilgili bir kitap olduğunu hatırlıyorum. Önemliydi nezaketli olmak, büyüklere saygı göstermek, küçükleri sevip, kollamak. Dürüstlük, adalet, hoşgörü, iyimserlik, sorumluluk, merhamet gibi değerler ailede öğrenilir ve hayata uygulanırdı. Tüm bu değerlerin önemine dikkat çeken, sosyal medyada karşıma çıkan aşağıdaki hikayeyi paylaşmak istiyorum.

Kenyalı koşucu Abel Mutai bitiş çizgisine sadece birkaç metre uzaklıktaydı, ancak tabelaları karıştırdı ve yarışı bitirdiğini düşünerek durdu. İspanyol yarışçı Ivan Fernandez hemen arkasındaydı ve neler olduğunu anlayarak Kenyalıya koşmaya devam etmesi için bağırmaya başladı. Mutai İspanyolca bilmiyordu ve anlamadı. Neler olduğunu anlayan Fernandez, Mutai’yi zafere itti. Bir muhabir Ivan'a "Bunu neden yaptın?" Diye sordu. Ivan yanıtladı, "Benim hayalim, bir gün kendimizi ve başkalarını kazanmaya zorladığımız bir tür topluluk yaşamına sahip olabileceğimiz.” Muhabir, "Peki Kenyalının kazanmasına neden izin verdin?" diye ısrar etti. Ivan, “Kazanmasına izin vermedim, o kazanacaktı. Yarış onundu” diye yanıtladı. Muhabir ısrar etti ve tekrar sordu, “Ama kazanabilirdin!" Ivan ona baktı ve yanıtladı: "Fakat benim zaferimin değeri ne olurdu? Bu madalyanın onuru ne olurdu? Annem bunun hakkında ne düşünürdü?

Değerler nesilden nesile aktarılır. Çocuklarımıza hangi değerleri öğretiyoruz ve başkalarına kazanmaları için ne kadar ilham veriyorsunuz? Çoğumuz, onları güçlendirmeye yardımcı olmak yerine, insanların zayıflıklarından yararlanıyoruz?

Yukarıdaki olaydan etkilenmeyen bir kişi dahi olacağını düşünmüyorum aramızda. Bizler de içimizdeki dürüst ve duyarlı kişiyi çıkarmalıyız artık değil mi? Bence hepimizin ihtiyacı olan şey biraz sevgi ve anlayış. Karnelerimizde davranış notlarına daha fazla önem verilseydi belki de toplum olarak bu kadar dejenere olmazdık. Tüm derslerimizin yüksek not olması, bizim hayatta iyi bir insan olmamızı sağlamaz.

Her birimiz bu İspanyol yarışçının gösterdiği erdemi göstermeliyiz. Ahlaklı olmanın, insani değerlere sahip olmanın yüceltildiği bir sistem için ne gerekiyorsa yapılmalıyız. Onurlu ve ahlaklı bir nesil yetiştirmenin önemini iliklerimde hissettim bu hikayeyi okuyunca.

 

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593