FATMA CANBULAT ERDEM


DEPRESYONDAYIM !


Son zamanlarda her ailede neredeyse en az bir kisi antidepresan ilaç kullaniyor. Saglik Bakani da bir açiklamasinda; “Ülkemizde 3 yilda 61 milyon kisinin sinir sistemi ilaci, 12.3 milyon kisinin de antidepresan ilaç kullandigini” söylemisti.

 

Majör depresif bozukluk veya klinik depresyon olarak da isimlendirilen depresyon, sürekli üzüntü vermenin yani sira, ilgi kaybina da yol açan bir duygu durum bozuklugu olarak açiklaniyor uzmanlar tarafindan. Depresyona giren kisilerin düsüncelerinin, davranislarinin etkilendigini, umutsuzluk ve karamsarligin basladigini belirtiyorlar. Hastalar derin bir üzüntü yasiyor, gelecekleri ve yasadiklari ile ilgili olarak hep kötümser düsünüyorlar. Bu depresif duyguda olanlar normal etkinliklerden zevk alamiyor, anksiyete (bunalti, kaygi) düzeyi çok artabiliyor, ajitasyon (huzursuzluk) gösterebiliyorlar. Umutsuzluk ve çaresizlik duygulari o kadar yogun olabiliyor ki, düstükleri bu durumdan hiçbir sekilde kurtulamayacaklarini düsünebiliyorlar. Doktor kontrolünde alinan bir ilaç tedavisi ve psikoterapi ile duygusal ve davranissal sikintilar çözülebiliyor.

 

Nörolobiyolog, davranis bilimci, yazar ve düsünür Prof. Dr. Sinan Canan’in son kitabi “Yeni Dünyanin Cesur Insani”ni okurken karsima çikan “Psikolojik Bagisiklik Sistemi” kavrami oldukça ilgimi çekti. Yazar kitabinda söyle anlatiyor; “Genellikle basimiza kötü hadiseler gelmeden önce, bu hadiselerle nasil bas edebilecegimizi ya da duygusal durumumuz sallantiya girdiginde olumlu tarafa nasil geçebilecegimizi çok fazla kafaya takmayiz. Savasa hazirlik, baris zamaninda yapilir. Psikolojik bagisiklik da böyle bir konudur. Eger önceden hazirlikliysak, psikolojimizi bozan, bizi hareket edemez ya da düsünemez vaziyette tutan bir çok etkeni de böylece etkisiz hale getirebiliriz. Buna kisaca “Psikolojik Bagisiklik Sistemi” adini veriyoruz.

 

Psikolojik bagisikligini gelistirmek için bunu zihinsel yönden nasil yapabilirsin? Dünyadaki iyilikleri, kötülükleri ve var olan her seyi “oldugu gibi” algilayabilmen için bakis açini genisletmen gerekir. Seçimlerinde, seçenek bollugu sana özgürlük, dayaniklilik ve alternatif saglar. Farkli bilgi alanlarindan istifade eden, zihinlerini bilgiyle donatan insanlar; dünyanin sadece kendi bildigi çevreden ibaret olmadigini, çok daha büyük bir hikayenin içinde yasadiklarini fark ederek, baslarina gelen iyi ya da kötü herhangi bir seyi, büyük bir resmin içerisinde degerlendirebilme avantajini kazanirlar.

 

Fiziksel asilar nasil bedenimizi kuvvetlendiriyorsa; zihinsel, ruhsal asilar da psikolojimizi ve duygusal dünyamizi kuvvetlendirir. Ancak, kendine sorabilecegin en önemli sorulardan bir tanesi su; Basina kötü bir hadise geldiginde, bunun etkisini ne kadar süre boyunca hissediyorsun ve ne kadar süre sonra normale dönebiliyorsun? Basimiza olumsuz hadiseler geldiginde bunlardan etkilenmek gayet normal ve insanidir. Normal olmayan, islevselligini bozan durumlar; olumlu ya da olumsuz duygulara çok uzun süre takili kalma ve bir türlü normal islevsel haline geri dönememe halidir.

 

Kendini bedensel, zihinsel olarak iyi hissettigin hallerin hayatindaki sayisini artirmanin; seni üzen, yoran, hasta eden her seyi hayatindan çikarmanin yollarini ögrenmeye baslaman lazim. Çünkü adina “Yasam Bilgeligi” denen sey zaman içerisinde böyle insa ediliyor.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593