AV. İRFAN YILDIZ BEŞLİOĞLU


DOĞA YIKICILIĞININ, İNSANLIK DÜŞMANLIĞININ KÖKENİ VE DÜZLEMİ


1-Vahsî Kapitalizm ve onun saldiran-talanci sekli Emperyalizm, yalniz insanligin degil tüm doganin, tüm varolusun basinda büyük bir beladir. Kapitalizm; bu denetimsiz,  saldirgan, yikici/kiyici, acimasiz  etkinligini sürdürdügü sürece, insanligin salasinin verilmesi pek yakindir. Bu, yok-edici ekonomik-siyasal-kültürel yapi; durdurulup engellenmedigi, gem vurulmadigi sürece…  Duyarli toplum kesimlerinin ve insanligin, ortaklasa bir tutumla barisçil ve dayanismaci biçimde ayaga kalkip, kötülüge/kötücüllüge karsi tutum almadigi sürece…  Kanserin bünyeyi yemesi gibi, pasin demiri yemesi gibi, insan ve insanlik kavramini tüketmektedir ve tüketecektir.

2- Insanlari bireycilige, bireyci kurtulusa, ‘gemisini kurtaran kaptan’  ,  ‘altta kalanin cani çiksin’ , ‘düsene bir tekme de sen vur’, ‘büyük balik küçük baligi yutar’, ‘iyiler yasar-zayiflar ölür’ mantigina ve sinif atlama özlemine düsüren,  özendiren bu ugursuz olgu, yeryüzünü belki bir nükleer savas belki biyolojik silah belki üretilen fabrikasyon ürünlerin kötü kimyasal etkisiyle yahut GDO’lu ve Hibrit tarimsal ürünlerin zararliligiyla yok-olusun/yok-edilisin metrelerini tamamlatacak.  Veyahut dünyayi koruyan atmosferi yok edecek (ozon tabakasini delecek) sanayi atiklarinin yikiciligiyla, insanlik ve yer yuvarligi korkunç bir sona varacak.

3- Vahsî/Kiyici/yikici-Talanci Kapitalist yapi; Borsa’yi tapinarak, bankayi tapincak olarak kullanmak yoluyla, tüm kitleleri ayni ölümcül sarmala çekerek, her seyin sonunu getirmekte…  Yeryüzünde insan, basta olmak üzere, hiçbir canlilik kültürünün gözünü açamayacagi bir asamaya dogru sürüklemekte. Ayni kör, sagir, akil-disi, erdemlerden ve iyicil duygulardan irak sürüklenis, kültürel alanda da yasatilmakta;  kültürel-yazinsal alani da isgal etmeye yeltenmektedir.  Dogasi ve ruhu saldirgan ve talanci olan anamalci yapinin, önemli ölçüde, kültür/sanat/yazin alanina nüfuz ettigi açiktir. Oyun kurucu olarak ortamda yer almaktadir.

      Bu yapinin ruhu, acimasizlik, sinir tanimayan ve doymayan kâr-rant hirsi, durmaz/doymaz bir hazcilik ve konformizm üzerine kurulu olup, vahsî kapitalizm ve emperyalizm, babasini tanimaz. Anasina acimaz. Agabeysini/ablasini saymaz. Kardesini sevmez.  Çocuguna acimaz. Insanlik disi bir ruh hâlidir.

4- Yapay Zekâ Teknolojileri, Kapitalizmin modern ötesi birer silâhi gibi..  Teknolojik gelismeler, ilerlemeler insan yasamini, önemli ölçüde kolaylastirmaktadir. Bilimsel, teknik yenilik ve gelismeleri kesinlikle yadsiyamayiz.  Ulasimdan iletisime, tiptan egitime, adaletten edebiyata her alanda sagladigi kolayliklari görmezden gelmek aptalca olur. Nedir ki,  her teknolojik aygitin, her teknolojik araç/gereç ve ögenin egemen gücünün, (ne yazik ki) kapitalist yapi ve emperyalist merkezler’de oldugunu da görmeliyiz.

      Dolayisiyla, anamalcilikça-  erdem/etik/insancillik/iyilik duygularinin disinda yönetilen bu alanin; her bir teknik olanak ve elemana bir ugursuz çip yerlestirdigi ve bunlarla insanligin gidisatini, eylem ve tutumunu belirledigi; insanlara kendi akil ve yüreklerinden daha denetimci ve yönlendirici oldugu hattâ (bu amillerin/etkenlerin ve faillerin) insanlarin akil ve yüreklerini devre disi birakacak denli güçlü ve nüfuz eden durumu’nun; insanlarin düslem ve düs alanini dahi bilinçalti ve bilinçdisi bölümlerini de denetim ve yönetim altinda tuttugu gerçegini saptamak ve bilmek zorundayiz.

5 -Belki Covid 19, üretilmis bir biyolojik silah. Bunu yapanlar, belki kontrolden kaçirdilar. Belki bu ortaya çikaranlari da asti.  Büyük bir canavari elden kaçirmak gibi… Artik hâkim olamamak gibi… Daha önce de  baska virüs salginlari yasandi. Bu virüsler asama asama tüm yasami cehenneme çevirmekte. Kapitalist ruhsuzluk ve acimasizlik, belki  daha yenilerini sahaya sürecek, daha gelismislerini deneyecektir. Öyle ki, kapitalist mantik, kontrolü iyice yitirerek, kendisi de ayni ugursuz çukura ve ölümcül vadiye mahkûm olacaktir. Ne var ki tüm insanligin ve yeryüzünün sonunu getirdikten sonra, kapitalizmin ölümü bir ise yaramayacaktir. Kapitalist çilginlik,  teknolojiyi bir egemenlik araci olarak görmekte ve yalnizca kendilerine ait bir grubun, Küresel Oligarsinin elinde tutmak istemektedir.  Bu anlamda, her türlü bilimsel-teknolojik/fennî olanak ve gücü elinde tutan ve sayilari bir elin parmaklarini (neredeyse) geçmeyen bu güç odaklari,  olasi rakiplerini bir yolla/bir biçimde bertaraf ederek, yalniz kendi küresel oligarsisinin hükmedecegi bir yeryüzü, dünya ve uzay istemektedir.

Gelismeye, ilerlemeye çalisan ülkelerin basina da zalimce çekiç vurmakta, onlari büyütmemektedir.  Onlarin arasindaki etnik, dinsel, mezhepsel fay hatlarini kasiyarak, onlari ya ülkeler arasi savas içinde veya iç savas içinde yahut teröre mahkûm ederek, ayaklarina pranga vurarak, huzursuz, gergin, çaresiz ve kapitalizme/emperyalizme muhtaç birakmaktadir. .

6-Postmodernizmin yarattigi yanilsama ya da göz boyama,  aldatis ve aldanis;  insani, etkisiz, dirençsiz, tepkisiz, itirazsiz, ölgün, yilgin, bitik ve arabesk bir insan/kitle yaratmis; kopuk, bagsiz, ada ada insanlar ve topluluklar ortaya çikarmistir. Bütüncül düsünüs ve eylemi ortadan kaldirmis,  bireyciligi özendirmis, örgütlü/dayanismaci sosyal yapilari kirip dagitmistir. Böyle bir ortam ve dünyada; sanatçilar, aydinlar,/düsünürler, sivil toplum önderleri, çevreciler, aktivistler ve siyasetçiler (basta onlar) toplumsal tutumlar almakta, halkçi/toplumcu duruslar göstermekte geç kalmamali; kötücül/erdemsiz, doga ve insanlik açisindan kiyici/yikici olaylara ve süreçlere karsi gelen, itirazci, karsi gelen, (insanin/insanligin) hakkina sahip çikan, hakkini koruyan, doganin, toplumun, insanin, bireyin ve varolusun, kültürel diriligin, iyicil canliligin ruhunu diriltmelidir.  Vahsî Kapitalizm ve merhametsiz emperyalizm yenilmez degildir,  mukadder degildir.

Bunlar (anamalcilar/talancilar/rantçilar); ailelerin, halklarin, uluslarin, insanligin ve tüm yeryüzünün, doganin, huzurun, barisin, sagligin, iyiligin, erdemliligin, toplumu/toplumlari baris ve dayanisma içinde-güzellikler ve incelikler içinde yasatan tüm etik/ahlâkî degerlerin açik ve etkin-ugursuz ve kesin düsmanidir.

7- Insanin ve insanligin kurtulusu için,  insanî degerleri, kültürel erdemleri, imece ruhunu, toplumsal dayanisma ve paylasmayi, insani ve dogayi yücelten, insan emegini ve onurunu yüksek tutan; sömürüyü ve kiyiciligi/kiyimciligi-yok ediciligi, dislamayi/distalamayi, ötekilestirmeyi, degersizlesmeyi/degersizlestirmeyi, yozlasmayi/yozlastirmayi reddeden, baskalarinin varolus ve özgürlük alanlarina, yasam hakkina saygi duyan anlayis ve düsünüslerin, duyus ve algilayislarin yeryüzüne yayilmasi; insanî ve etik degerler tasiyanlarin, insan/insanlik için iyicil/güzel özlem ve dilekleri olanlarin, erdemlilerin dayanisma içine girmesi zorunludur, kosuldur. Baska çare yoktur.

 8- Çöp sorunu, HES sorunu, Madenler sorunu, rant için doganin talani sorunu, derelerin ve irmaklarin korkunç biçimde kirletilmesi ve isgali sorunu, göllerin kurumasi, denizlerin ölümcüllesmesi, ormanlarin yagmalanmasi, ozon tabakasinin delinmesi sorunu, vb. konular degerlendirilirken, bu merhametsiz/acimasiz, ezici/baskici/kiyimci/duyarsiz ve duygusuz yapilarin nasil bir özellik tasidigini, talanciligin kökünün ne denli derin oldugunu, bilmek ve anlamak gerekir.

9- Biz de dilimiz bilgimiz yettigince/dilimiz döndügünce böyle anlatmaya, açiklamaya çalistik.

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593