TEMEL OVALI


Eğitimde Kalite Güvence Sistemi


Millî Egitim Bakanligi, son dönemde odagina okullari aldi. Okul iklimini güçlendirmek için bir taraftan ögrenci, ögretmen ve okul yöneticilerine yönelik egitim ve desteklere agirlik verilirken diger taraftan okullarin egitim ortamlari sürekli zenginlestiriliyor.

            Okullarda kalite güvence sistemi kurularak yeni teftis sistemi ile desteklenmesi düsünülmektedir. Teftis sisteminde her ilde egitim müfettisleri baskanligi kuruluyor. Daha önce teftis sistemi sadece inceleme ve sorusturma alanlarindan olusurken yeni sistemde teftisin fonksiyonlarina rehberlik ve denetleme, izleme ve degerlendirme fonksiyonlari da dâhil edildi. Bu fonksiyonlari yerine getirmek için her ilde "Egitim Müfettisleri Baskanligi" kuruluyor.

            Egitim müfettisleri baskanlari, teftis kurulu baskaninin baskanliginda her yil en az bir kez toplanacak. Bu toplantilarla iller arasinda kalite güvence sistemi uygulama farkliliklari önlenecek, denetim ve rehberlik faaliyetlerinde süreç ve sonuçlari birbiriyle iliskili ve tutarli bir yapi kurulacak.

            Uygulamaya baslanacak Kalite Güvence Sistemi'yle okullar kendi öz degerlendirme raporlarini kendileri hazirlayacak. Okullar, raporda egitim göstergelerindeki hedeflerini açik bir sekilde ortaya koyacak ve hedeflere ulasmak için gerekli çalismalari yapacaklar. Öz degerlendirme raporlarina göre her bir okulu en geç 3 yilda bir denetlenecek ve rehberlik destegi saglanacak.

            Okullarda ögretim programlarinin uygulanma durumu ve ögrenci kazanimlari da denetim kapsaminda olacak. Ögretim programlarinin uygulanmasi ile ögrencilerin kazanimlara ulasma durumlari sürekli izlenecek. Denetim için 3 yil beklenmeyecek. Öz degerlendirme raporlarinin ön degerlendirmesi yapilarak aciliyetine göre bazi okullarin her yil da denetimi yapilabilecek.

            Okullarinin öz degerlendirme raporlari,  her ilin egitim göstergelerine dayali olarak belirleyecegi hedeflerine kaynak olacak. Okullarin yani sira il çapinda da izleme ve degerlendirme çalismalari yapilacak. Egitim müfettisleri baskanligi, illere yönelik izleme ve degerlendirme çalismasi yapacak, illerin hedeflerine ulasabilmesi için Bakanlik tarafindan destek verilecek.

             Egitimin kalitesinin sürekli iyilestirilmesine adina atilacak bu adim oldukça önemli.

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593