DİYETİSYEN EBRU ZEYNEP ÇÖP


Ekim Ayı Sebze ve Meyvelerinin Faydaları

Diyetisyen


Vücudumuzun vitamin ihtiyacını karşılayan en iyi kaynaklar sebze ve meyvelerdir. Sebze ve meyvelerin de mevsiminde tüketilmesi, vitamin ihtiyacımızı sağlamak için en doğru adım olacaktır. Ayrıca meyve ve sebzeler içerdiği lif sayesinde, bağırsak hareketimizi hızlandıracak ve kabızlığı önleyecektir. Aynı zamanda meyve ve sebzeler yüksek antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde rol oynar. Sebze ve meyve tüketmek sağlığımız açısından oldukça önemlidir.

Ekim Ayı Sebzeleri:

Pırasa: Pırasa, soğan ve sarımsak ile aynı ailedendir. İçerdiği folat sayesinde, hamileler için oldukça önemlidir. Yeterli miktarda folat alımı, düşük doğum riskini ve doğumda yaşanabilecek anormallikleri önler. Beta karoten içeriği sayesinde kalp koruyucu etki de gösterir. Pırasanın lif içeriği yüksek olduğu için, bağırsak sağlığını korur ve kabızlığı önler.

Karnabahar: Karnabahar yüksek lif içerir. Bu sayede uzun süre tokluk hissi sağlayarak, daha az besin tüketmenize destek olur. Böylelikle de kilo alımının önüne geçebilir. Demir içeriği yüksek olduğu için, kansızlık ve yorgunluğun da önlenmesine yardımcı olur. Ancak fazla karnabahar tüketimi, vücutta şişkinlik gaz ve hazımsızlık yaşatabilir. Bu yüzden uygun porsiyonda tüketmeye dikkat edilmelidir.

Turp: Turp, idrar söktürücü özelliğe sahiptir, bu sayede böbreklerin temizlenmesine yardımcı olabilir. Güçlü antioksidanlardan C vitamini içeren turp, birçok kanser türüyle savaşmaya da fayda sağlayabilir. Turp aynı zamanda iyi bir potasyum kaynağıdır. Potasyum, kan akışını arttırır ve kalp damarlarını gevşetir. Bu sayede kan akışını dengeler ve kan basıncını düşürür. Dolayısıyla tansiyonun da dengede kalmasına yardımcı olur.

Ispanak: Ispanak içerdiği kalsiyum sayesinde, kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. İyi bir demir, K vitamini, C vitamini ve folik asit kaynağıdır. Böylelikle, kansızlığın önlenmesi, kansere karşı koruyucu etki, kan basıncının düzenlenmesi gibi faydaları vardır.

Ekim Ayı Meyveleri:

Mandalina: Mandalinanın en çok bilinen özelliği soğuk algınlığı üzerindeki olumlu etkisidir. Bu da içerdiği yüksek miktardaki C vitamininden kaynaklanmaktadır. C vitamini sayesinde, hastalıklara karşı koruyucu etki sağlayarak bağışıklık sisteminin güçlenmesinde fayda sağlar. Aynı zamanda mandalina düşük glisemik indeksli meyveler arasındadır. Bu nedenle yeterli porsiyonlarda tüketildiğinde, şeker hastaları için uygun bir meyvedir.

Nar: Nar, mandalina gibi antioksidan özellik gösterir ve bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca, kolesterol ve kan şekerinin de dengede olmasına katkıda bulunur.

Muz: Muz, özellikle potasyum, B6 vitamini ve C vitamini yönünden zengin bir meyvedir. Muz, aynı zamanda tokluk hissi sağlar ve sindirimi kolaydır. Potasyum içeriği sayesinde yüksek olan kan basıncını düşürür ve kalp sağlığının korunmasına da katkı sağlar.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593