MUSA KIRANLI


Elektrik Hata Affetmez


KAÇAK AKIMA KAPILMAYIN, ELEKTRİK HATA ve İHMALİ AFFETMEZ Mutlaka Uygun koruma elemanları kullanılarak Yetkili kişilerce Kontrolleri yaptırılmalı, profesyonel yardım almak gereklidir.

Nasıl ki acılar paylaşıldıkça azalır, sevinçler çoğalır. Bilgilerde paylaşıldıkça faydalıdır. Gerek yurt içi gerek yurtdışında birçok konut ve sanayi işletmelerin elektrik proje ve uygulamalarında proje ve uygulama sorumlusu olarak görev yaptım. Ünyemiz de de 35 yılı aşkın bir süredir Elekltri proje+Tesisat kontrolü+Yedaş abone hizmetlerinde artı enerji danışmanlık olarak vatandaşlarımıza doğru ve güvenli elektrik kullanımında hizmet etmekteyim. Yaşamımızın her alanında kullandığımız temel ihtiyaç haline gelen vazgeçilmezimiz Elektrik hakkında Bir nebze fayda olacak düşüncesiyle birkaç önemli bilgileri paylaşmak istedim.

Evet çok değerli kamuoyu;

İlgili standartlarda aksi belirtilmediği sürece, tesisatların periyodik kontrolleri yılda bir yapılır.

ELEKTRİK İÇ TESİSAT PERİYODİK KONTROLÜNÜ (ELEKTRİK TESİSAT KONTROLÜNÜ) KİMLER YAPABİLİR? Bu muayeneler elektrik mühendisleri, elektrik eğitimi bölümü mezunu teknik öğretmenler, elektrik tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından yapılır.

Elektrik tesisatı neden bozulur?

Bu tür problemler gevşek bağlantı, oksidasyon, kısa devre veya aşırı yükleme gibi nedenlerle ortaya çıkar. Kötü hava koşulları, nem ve zamanla oluşan aşınma gibi çevresel etkenler de elektrik sistemini olumsuz etkileyebilir.

Kablolama çoğu durumda onlarca yıl dayanabilir, bu nedenle her beş yılda bir tüm evinizin kablolarını yeniden döşemeniz gerekmez. Genel bir kural olarak, ev kablolaması 50 yıldan uzun sürebilir.

Elektrik tesisatı neden yenilenir?

Elektrik tesisatı yenileme işlemleri, özellikle eski yapıların güvenliğini korumak ve daha verimli enerji kullanımı sağlamak amacıyla oldukça önemlidir. Yenileme süreci, mevcut tesisatın modern standartlara uygun hale getirilmesini ve potansiyel risklerin azaltılmasını kapsar.

İnsan vücudu kaç ampere dayanır?

Insan vücudunun direncinin mesela bin ohm olduğu kabul edilirse, normal 220 mV şebeke gerili- minde insan vücudundan 220 mA gibi bir akım geçer ki bu da 3. bölgeye isabet eder. 0.3 saniyeden daha uzun bir süre etki ettiği takdirde bu akım, ölümle sonuçlanan kalp fibrilasyonuna yol açar.

Toprak ve nötr arası kaç ohm olmalıdır?

Bunlar, "toprak, faz ve nötrdür. o Faz ve nötr arası 220V değerinde ya da bu değere yakın olmalıdır. o Nötr ve toprak arası 0-1 V aralığında yer almalıdır. o Faz ve toprak arası, topraklama bağlantımızda herhangi bir sıkıntı yoksa, 220 V civarında olacaktır.

Nötr ve toprak arası kaç volt olmalı?

İdeal nötr toprak arası gerilim ne olmalı konusunda ise belirlenen aralık 0 volt ile 1 volttur. Fakat ideal olanı 0 volttur. Bazı durumlarda pirizden elde edilen ölçüm sonucu 0.5 volt ya da 1 volt olabilmektedir. Yalnız bilinmelidir ki 0.5 volt ve 1 volt maksimum değerdir.

Topraklamanın iyi olduğunu nasıl anlarız?

Diğer ucunu (genellikle kırmızı olan) prizdeki nötr veya faz deliğine sokun. Eğer sıfıra yakın bir direnç okuyorsanız, bu toprak bağlantısının olduğunu gösterebilir. Ancak bu, topraklamanın kaliteli veya etkin olduğu anlamına gelmez. Sadece fiziksel bir bağlantının olduğunu gösterir.

Toprak ölçümü kaç ohm olmalı?

Canlıları tehlikeli dokunma gerilimlerine karşı korumak için işletme araçlarının aktif olmayan metal kısımlarının topraklanmasıdır. Normal şartlarda gerilim altında olan kısımları kapsar. Alçak Gerilim koruma topraklaması en fazla 3 Ohm olmalıdır. Orta Gerilim koruma topraklaması en fazla 5 Ohm olmalıdır. Topraklama ölçümü yapabilmek için topraklama direnci test cihazı, topraklama aşamasına getirilir. Bu aşamada ölçüm yapılırTopraklama ölçümünün 10 volttan düşük çıkması gerekir. Topraklama ölçümü 10 volttan yüksek çıkıyorsa sıkıntı var demektir.

Elektrik tesisatında topraklama olmazsa ne olur?

Topraklama sayesinde olası bir hata akımı direkt olarak toprağa akar. Ancak herhangi bir topraklama yapılmadığı takdirde hata akımı doğrudan arızalanan cihaza dokunan kişilere geçer. Topraklama uygun şekilde yapılmadığında ise cihaz ve makinelerin arızalanması riskinin yanı sıra elektrik çarpması tehlikesi de artar.

En basit topraklama nasıl yapılır?

Topraklama çubuğunun bir ucu toprağa gömülürken diğer ucu topraklama kablosuna bağlanır. Topraklama çubuğu, mümkün olan en kısa mesafede, doğrudan toprağa gömülmelidir. Topraklama çubuğunu toprağa gömün. Topraklama çubuğu, en az 1 metre derinliğe kadar gömülmelidir.

3'lü priz topraklama olmazsa ne olur?

Topraklama yapılmadığında, elektrik akımı normal yolunu takip edemez ve cihazlarınızın gövdelerinde birikir. Bu durum, prize dokunduğunuzda elektrik çarpmasına neden olabilir. Ayrıca, aşırı gerilimler cihazlarınızın arızalanmasına veya yangın çıkmasına yol açabilir.

Topraklama olmayan prize topraklama nasıl yapılır?

Topraklama olmayan prizde topraklama yapmanın iki temel yöntemi vardır: Bu yöntem, binanın elektrik tesisatında topraklama hattı yoksa kullanılır. Elektrik panosundan en yakın toprak bulunan bölgeye topraklama kablosu çekilir. Çekilen kablo elektrik panosunda topraklama barasına bağlanır.

Evde Elektrik Arızası Belirtileri

  1. Sigortaların sık sık yanması
  2. Prizlerde kıvılcım atması
  3. Elektrik kesintiler.
  4. Elektrikli cihazların çalışmasında sorunlar.
  5. Kötü kokular.
  6. Isınan kablolar.

Evdeki kaçak akım nasıl tespit edilir?

Voltmetre ile Test: Voltmetre kullanarak prizlerde ve elektronik cihazlarda kaçak olup olmadığını ölçebilirsiniz. Voltmetreyi, priz veya cihazın bağlı olduğu topraklama hattı ve faz hattı arasına bağlayarak akım kaçağını tespit edebilirsiniz.

Tesisatta kısa devre nasıl bulunur?

Bir ohmmetre yardımıyla hattın bir başından iki damar iletken arasında ölçüm yapılır. Arıza olmayan hatta normalde sonsuz bir değer (çok büyük değerlerde) okunması gerekir. Eğer sonsuz değer yerine sonlu bir değer okunuyorsa bu iki iletken arasında bir kısa devre olduğu tespit edilmiş olunur.

Elektrik tesisatı neden yanar?

Elektrik tesisatının yanma nedenleri arasında aşırı yüklenme, kısa devre, yetersiz izolasyon, kötü bağlantılar, kablo hasarları ve elektrik arızaları bulunur. Aşırı yüklenme, devreye bağlı cihazların kapasitesini aşan enerji akışını ifade eder. 

Enerji kabloları çeşitli nedenlerle (kısa devre, kaçak akım, aşırı ısınma, mekanik-termik özeliklerinin zayıf olması) yangınlara neden olabilmektedir.

Kaçak akım rölesi hayat kurtarır. Daire içi kaçak akım kaç mA?

Kaçak akım 300 mA değerini geçtiğinde ısınmadan kaynaklanan yangın tehlikesi söz konusu olur. Kaçak akım röleleri seçilirken insan hayatı için 30 mA, yangın tehlikesi içinde 300 mA'lik anma kaçak akım değerine sahip olanlar tercih edilmelidir.

Kaçak akım rölesi varken elektrik çarpabilir mi?

Kaçak akım rölesi, elektrik güvenliğini sağlamada kritik bir rol oynar. Bu cihaz, hayatımızı tehlikeye atabilecek kaçak akımları hızlı bir şekilde tespit ederek devreyi keser. Böylece, elektrik çarpması veya yangın gibi kazaların önüne geçer.

30 mA ile 300 mA arasındaki fark nedir?

30mA : İnsan hayatı ve elektrik çarpılmalarına karşı korumada 30mA değerinde açma yapan kaçak akım rölesi kullanılır. 300mA : Olası izolasyon hatalarından oluşacak yangın riskleri için 300mA değerinde açma yapan kaçak akım rölesi kullanılır.

Topraklama olmadan kaçak akım çalışır mı?

Topraklama Yoksa Kaçak Akım Rölesi Atar mı? Topraklama yoksa, kaçak akım rölesi yine de atabilir. Kaçak akım rölesi, devredeki faz ve nötr akımları arasındaki farkı tespit eder ve bu fark belirli bir değeri aştığında devreyi keser. Topraklama olsa da olmasa da, kaçak akım rölesi devreyi keserek güvenlik sağlar.

Kaçak akımın bozuk olduğu nasıl anlaşılır?

Kaçak akım rölesinin çalışma durumu ayda bir olarak üzerindeki test butonu yardımıyla test edilmelidir. Test butonuna bastıktan sonra mandalın aşağı düşmesi ve elektrik hattındaki enerjinin akmaması lazımdır, eğer bunlar oluyorsa röle elektrik tesisatına düzgün bir şekilde bağlanmış demektir.

Bir evde kaçak elektrik olduğu nasıl anlaşılır?

Cihazlara dokunulduğunda elektrik çarpması, prizden duman ya da kıvılcım çıkması da elektrik kaçağının olduğunu göstermektedir. Kontrol kaleminin üst bölümüne sıkıca parmak ile bastırılarak cihazın iletken kısmına dokunulur. Kontrol kaleminin led ışığı, elektrik kaçağı var ise yanacaktır.

Evde elektrik patlaması neden olur?

Elektrik yangınlarının tamamında sıkça duyduğumuz elektrik kontağı, aşırı yüklenme, aşırı gerilim, kalitesiz malzeme başta olmak üzere sistemin aşırı ısınması veya kısa devre durumudur. Kısa devre durumunda da oluşan fazla enerji ısıya dönüşmekte ve oluşan kıvılcım yangına sebebiyet vermektedir.

Evde neden sürekli ampul patlıyor?

Ampulün bağlandığı priz veya elektrik tesisatındaki kötü bağlantılar, düşük kaliteli veya hasar görmüş kabloların varlığı, ampul patlamasına neden olabilir. Elektrik akımının düzgün akmaması, ampulünüzü bozarak patlamasına yol açabilir. Kablolama ve bağlantı kontrolü için bir profesyonel yardım almak gereklidir.

Ampul patlaması sürekli olarak yaşanıyorsa, bu, elektrik tesisatınızda ciddi sorunların işareti olabilir. Eğer ampulünüz sık sık patlıyorsa, yalnızca ampulünüzü değiştirmekle kalmaz, aynı zamanda elektrik altyapınızı gözden geçirmeniz de gerekebilir.

Elektrik kabloları korumak için ne yapmalı?

Kablolar, sıcaklık, nem, darbe ve diğer dış etkenlere karşı korunmalıdır. Kablo kanalları, borular ve izolasyon malzemeleri kullanarak kablolamanın güvenli bir şekilde yerleştirilmesi sağlanmalıdır. Sigorta ve Koruma: Elektrik kablolama sisteminde sigortalar ve koruma cihazları kullanılmalıdır.

Elektrik çarpmaması için ne yapmalıyım?

Riskleri azaltmak için kullanılmayan cihazların fişleri mutlaka prizden çıkarılmalıdır. Elektrik çarpmasını önlemek için elektrikli cihazlar ve prizler sudan uzak tutulmalıdır. Cihazların aşırı ısınmasını önlemek için hava sirkülasyonuna uygun alan bırakılmalıdır.

Çoklu priz kullanmanın olumsuzlukları nelerdir?

Çoklu priz kullanımı kolaylık sağlar, ancak bazı güvenlik kurallarına dikkat edilmediğinde ciddi riskler doğurabilir. İlk olarak, prizdeki maksimum güç kapasitesini aşmamak çok önemlidir. Aşırı yükleme, prizde ısınmaya ve hatta yangına neden olabilir. İkinci önemli nokta, kaliteli ve sertifikalı bir ürün seçmektir.

3'lü prizden yangın çıkabilir mi?

Örnek olarak aynı üçlü prizde aynı anda kettle, fırın, ütü gibi watt'ı yüksek olan eşyalarınızı çalıştırırsanız yangın riskini arttırmış olursunuz

Bir prizden en fazla ne kadar güç alınabilir?

Evdeki Prizler Kaç Watt? Standart bir ev prizi genellikle 120 volt ve 15 amper için tasarlanmıştır. Bu, bir prizden en fazla 1.800 watt (120 volt x 15 amper) güç çekebileceğiniz anlamına gelir.

Topraklamada elektrik varsa ne yapmalı?

Böyle bir durum söz konusu ise mutlaka toprak hattı ve nötr hattı elektrikçilerle ayrılmalıdır. Sıfırlama işlemi yapılan bu binalarda kaçak akım rölesi görev yaparak çalışamaz.

Elektriklenme olmaması için ne yapmalı?

Cildinizi nemli tutarak, bu sorunun önüne geçebilirsiniz. Günlük olarak nemlendirici kremler kullanmak, hem cildinizi rahatlatır hem de elektriklenme sorununu azaltır. Nemlendirici losyonlar uygulamak, kıyafetlerinizin cildinize yapışmasını ve sürtünme sonucu elektriklenmesini büyük ölçüde engeller.

Prize boşa takılı fiş ya da Şarj Aleti Bırakmak Elektrik Tüketir Mi? 

Evet, prizde şarj aleti bırakmak elektrik tüketir. Ancak bu durum her cihaz için geçerli değil. Bazı cihazlar, şarj aletini prizde bıraktığınızda kendilerini beklemeye alır. Bu durumda şarj aleti, cihazın pil seviyesini izler ve pilin tamamen dolması durumunda enerji akışını keser

 

 

Televizyon fişi takılı kalırsa elektrik harcar mı?

Televizyonu fişte takılı bırakmak, yukarıda bahsedilen bekleme modundaki tüketimi yıl boyu biriktirir. Ortalama 1 Watt stand-by varsayılırsa, saatte 0,001 kWh, günde ~0,024 kWh tüketim oluşur. Bu da bir yılda ~8,8 kWh (2025 tarifesiyle ~26 TL) anlamına gelir.

Prize fiş takınca neden sigorta atar?

Evimizde bulunan bir prize herhangi bir elektrikli cihaz takıp çalıştırmak istediğimizde şartel atabilir. Bunun sebebi, ilgili elektrikli cihazın takılı olduğu prizin içerisinden geçen kablonun ilettiği akımın, şartelin iletilemesi için izin verdiği akımdan fazla olmasıdır.

Bir prizde topraklama olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Avometrenin bir ucunu (genellikle siyah olan) prizdeki toprak deliğine sokun. Diğer ucunu (genellikle kırmızı olan) prizdeki nötr veya faz deliğine sokun. Eğer sıfıra yakın bir direnç okuyorsanız, bu toprak bağlantısının olduğunu gösterebilir.

Evde elektrik topraklama yoksa ne olur? Topraklaması Nedir? Neden Önemlidir?  

Topraklama sayesinde olası bir hata akımı direkt olarak toprağa akar. Ancak herhangi bir topraklama yapılmadığı takdirde hata akımı doğrudan arızalanan cihaza dokunan kişilere geçer. Topraklama uygun şekilde yapılmadığında ise cihaz ve makinelerin arızalanması riskinin yanı sıra elektrik çarpması tehlikesi de artar.

Maddi manevi, can ve mal kayıpları yaşamamanız için uygun koruma elemanları kullanılarak Elektrik tesisatlarınızın kontrollerini mutlaka Yetkili kişilere yaptırılmasını ve profesyonel yardım almanız hayatınızı kurtaracaktır.

 

 

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593