FATMA CANBULAT ERDEM


Emekli Olmaktan Korkuyor Musun?


Yillik izne tabi yasamlari bilir misiniz? Tüm yil hayal kurar, gönlünce tatil yapabilmek için çalisma hayatinin içinde olanlar.  Otuz gün olan yillik izninin tamamini alamaz zaten, iki haftaya sigdirmaya çalisir tüm yilin yorgunlugunu. Bahar geldiginde bilgisayarinin masa üstü görselini kumsal, deniz veya orman yapar. Hayallerinde kurdugu tatili gözünde canlandirmasi daha kolay olur. Böylece bu motivasyonla çalismasina ve toplantilarina devam eder.  

Is insanlari her zaman planli programli yogun insanlardir. Ben de onlardan biriydim, dile kolay otuz yil süreyle. Çalisma hayatima son verme karari almam ile hayatimin yeni dönemine Mart ayinda adim attim. Bakanlikta dokuz-alti çalisma saatleri içinde olmaya ve yogun çalisma temposuna aliskin biri olarak, emeklilik günleri bana çok iyi geldi.

Emekli olmaktan korkma!

Çalisma hayatinin tüm yasamini esir almasina müsaade edenler, emekli olunca bosluga düsecegini ve hiç bilmedikleri bu hayata alisamayacaklarini düsünür. Emeklilik hakkini elde etseler ve maddi sorunlari olmasa bile, emekli olmaya yanasmazlar. Bu nedenle mutlaka çalisirken kendini mutlu edecek ve oyalayacak bir hobi elde etmeli insan. Bir degil, belki de bir çok ugras bulmali kendine. Sakince içine bir kulak vermeli, emeklilik için ruhen hazir olmali.

Emekli olduktan sonra bunalima giren, depresyon tedavisi alan tanidiklarim var. Nedeni ise; aniden alinan bir karar, üstünde düsünülmemis sonrasinda ne yapacagi planlanmamis bir hayat. Bulundugun durumdan memnun olmanin bir sanat oldugunu ögretti hayat bana. Memnuniyetsiz ve sikayet dolu insanlar, her ne sekilde olursa olsun mutsuz olacak bir sey buluyor kendine maalesef.

Baskalarinin imrendigi bir hayati yasarken bile halinden memnun olmayan, sükretmeyen çok arkadasim oldu. Içinde bulundugu hayati kaliteli yasamaya gayret etmeli insan. Belki de ben yanlis anladim bu emekliligi!

“Emek” verip yeni bir marka olusturdum. “Emek”li isler yapmaya basladim. Azul Marka Gözlük Zincirleri ürettim. Mavianne olarak bana uygun bir isim bulmaliydim markama ve Ispanyolca mavi anlamina gelen “Azul”u seçtim. Internette bir dükkan (shopier.com/azulart) açip onlari satisa çikardim. El becerisi ile üretim yapmanin ne kadar zevkli oldugunu emekli olana kadar bilmiyordum!

Bu heyecanimi siz Ünye Kent Gazetesi okurlari ile paylasmak istedim. Is hayatinin içinde kosturanlarin kendilerini farkli bir yönde gelistirmesi ve gelecek plani yapmasi önemli. “Hayat siz planlar yaparken, basiniza gelenlerdir” denir çok da dogrudur. Yine de umut dolu bir hayat yasamak istiyorsak, gelecege dair hayaller kurmak, onlari gerçeklestirmek için gayret içinde olmak ruh ve beden sagligimizi korur.

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593