FATMA CANBULAT ERDEM


Erasmus Staj Hareketliliği Nedir?


 Bir çok ögrenci yabanci dillerini gelistirmek, farkli kültürleri tanimak amaciyla Yurtdisina gitmek istiyor. Bu isteklerini gerçeklestirmek için Üniversite’de okurken ne yapabilir? Erasmus+ Staj Hareketliligi konusunda kizim Tugçe’nin tecrübeleri bir çok gence rehber niteliginde. Erasmus'a nasil basvurulur? Bu sorularin cevabini ben de onun kaleminden aktaracagim siz okurlara.

Tugçenin kaleminden Erasmus+ staj hareketliligi;

“Erasmus+ staj hareketliligi” yapabilmek icin gerekenler nedir, nasil bir süreç bekliyor sizi, neden bunu yapmalisiniz? “Erasmus+ staj hareketliligi” size Avrupa ve Birlesik Krallikta en az 2 aydan baslayan staj olanagi sunar. Hemen hemen bir çok okulda Avrupa Birligi Ofisi yardimiyla gerçeklestirilen bir hareketliliktir. Ofisin yaptigi sizin için okula ayrilan burstan yararlanmaniz ve bu hareketliligi kullanarak gittiginiz için, vize asamasinda size çok yardimci olan bir durumdur.

Öncelikle yapmaniz gereken staj yerini bulmaktir. Sakin “benim bölümümde nereyi bulacagim ki?” demeyin hemen hemen her bölümden ögrencinin gidebilecegi bir çok yer var. Yalniz bildiginiz bir kurum yoksa bir sirkette is bulmak Avrupa'da zor oluyor çünkü mail atiyorsunuz ve çok geç dönüyorlar ya da hiç dönmüyorlar. Bunun için tavsiyem üniversitelere bakmaniz çünkü üniversite hocalari çalisabilecekleri arastirmaci ögrencileri ariyorlar. Bursla gidiyorsaniz daha çok tercih ediyorlar. Kendi çalismalarinizla baglantili, yaptigi arastirmalari sevdiginiz bir hoca ile iletisime geçin. Bu iletisimi tabi ki güzel hazirlanmis bir motivasyon mektubu ve CV göndererek gerçeklestiriyoruz.  Sunu da açikca söyleyebilirim ki çok yere mail atmalisiniz. Çünkü hocalar çok yogun ve birçogu mailinizi bile okumadan siliyor. (ben 20 üniversiteye falan mail atmistim ve sadece  4’ü döndü.) 

Dönüs alirsaniz sizden görüntülü görüsme yapmak isteyecektir. Çünkü sizin nasil biri oldugunuzu, orada neler yapmak istediginizi ve yabanci dilinizi görmek istiyorlar. Yeri ayarladiysaniz sonrasinda ofisin sizden istedigi belge kismi geliyor. Oradaki üniversiteden alacaginiz davet mektubu ve transkriptiniz ile ofise gidiyorsunuz ve burs sirasina giriyorsunuz. Avrupa için ve Birlesik Krallik icin farkli miktarda burs veriliyor ve kaldiginiz süreye de bagli olarak aylik yatiriliyor, ama sunu bilmekte fayda var önce %80'nini veriyorlar. Siz dönüp geriye kalan belgeleri teslim ettikten sonra geriye kalanini da yatiriyorlar.

Burs belli olduktan sonra yapmaniz gereken; verilen belgeleri hazirlayip ofisin yönlendirdigi Ingilizce sinavini online yapmak (merak etmeyin çok basit bir sinav). Sonra, vize kismi geliyor. “Erasmus+” altinda yapilan bir staj oldugu için, bu süreç çok zorlamiyor çünkü, ofis destekleyici belgeleri size sagliyor. Yalniz Birlesik Krallik bu konu da biraz zorluyor. Ancak  merak etmeyin, ben önceden giden birinden yardim alarak kendim basvurdum.

Edinburgh Napier Universite'sinde Türkiye'deki enerji kaynaklari ve yenilenebilir enerji kaynaklarinin kullanimina dair arastirma yaptim. Inanin yurt disinda staj size çok sey katacaktir. Öncelikle Ingilizceniz çok gelisecek, bir çok yeri görme imkaniniz olacak, sosyallesecek ve çevre yapacaksiniz.

Bu satirlari yazan Tugçe, Üniversitenin ilk yillarindan beri yabanci dilini gelistirmeye, not ortalamasini yüksek tutmaya özen gösterdi. Hayal kurdu, hedef koydu ve bu hedefe ulasmak için çok çalisti. Gençler umudunuzu hiç yitirmeyin. Gerçekten akliniza koyup çalisir ve hayalinizin pesinde kosma cesaretini gösterirseniz basaramayacaginiz hiç bir sey olamaz.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593