FATMA CANBULAT ERDEM


Evcil Hayvanlar

Mavianne


 

Pandemide evcil hayvan sahiplenme oranının arttığını okumuştum gazetede. Bu yaz tatilinde bizzat şahit oldum. Köpeğini gezdiren, birlikte yüzen, oynayan komşularımızın sayısı bu yıl artmıştı. Bizim gibi kedisi olanlar da azımsanmayacak kadar fazla çevremizde.

Koronavirüs salgını sürecinde evlerine kapananlar yalnız kalmamak ve bahaneyle dışarı çıkabilmek için evcil hayvan sahiplendiğini söylüyor uzmanlar. Psikolojik ve sosyolojik nedenlerine dikkat çekiyor ve evcil hayvan sahiplenen kişi sayısının pandemi öncesine göre iki üç kat arttığını belirtiyorlar. Ben ise, bu hayvanların geçici bir heves olarak alınmadığını, pandemi sonrası terk edilmeyeceklerini ümit ediyorum.

Bazıları ise, kuş, balık gibi bakımı daha kolay hayvanları evlerine almayı tercih ediyor. Köpeğinin ona, can yoldaşı olduğunu söylüyor bir arkadaşım. Bu zor dönemi atlatmasında köpeğinin katkısının olduğunu belirtiyor. Sevdikleriyle bir araya gelmekten çekinen bir çok kişi, köpek ve kedileriyle bu açığı kapatmaya çalışıyor.

Bizim hassasiyetle üzerinde durduğumuz nokta ise seyahate çıkarken kedimizi nereye ve kime bırakacağımız. Bu durumu düşünmek gerekiyor, kedimiz ailemizin bir parçası çünkü seyahate giderken ya yanınıza alacaksınız, ya da güvendiğiniz birine emanet edeceksiniz. Bu ikincisi ise çok zor bulunuyor. Güvenle emanet edebileceğin, evcil hayvanlar için oteller de yaygınlaşmış durumda. Evcil hayvanınla gidebileceğin otellerin sayısı da gittikçe artıyor. Rezervasyon yaptırırken “evcil hayvanımla kalacağım” diye belirttiğinizde o otellerin listesine ulaşabiliyorsunuz seyahat sitelerinde.

Yeni bir dijital pazar doğmuş durumda. Telefon uygulamaları sayesinde, vaktiniz yoksa ve köpeğinizin gezdirilmesi gerekiyorsa, ücreti karşılığında köpeğinizi gezdirecek kişilere ulaşabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra evde veteriner uygulaması dahi düşünülmüş,veteriner hekim eve gelip evcil hayvanınızın iç-dış parazit aşılarını, bakımlarını yapıyor. Günümüz ihtiyaçlarına göre bu tür girişimlerin ve uygulamaların hayatımıza girmesi pek de şaşırtıcı değil.

E-ticaret sitelerinde ise, “evcil hayvan ürünleri” adı altında bir kategori eklenmiş durumda. Kedimiz Mercan için mama ve kum siparişinde bizim de en çok kullandığımız bir yöntem, online alış veriş siteleri. Uygun fiyatlı indirimli ürünler bulmak mümkün ayrıca, 10 kiloluk mamaların kapıya kadar kargo ile gelmesi bizim açımızdan kolaylık oluyor. Evcil hayvan sahiplenmenin artmasıyla birlikte, bu alanda gelişen teknolojiyi kullanımımız da artıyor.  

Ev hayvanlarına gösterdiğimiz değeri, sokak hayvanlarına da göstermemiz gerektiğini düşünüyorum. Sıcak yaz günlerinde kapımızın önüne bırakacağımız bir tas su onların hayatını kurtarıyor. Evdeki canımıza aldığımız mamadan onlara da alıp, bahçeye bıraksak belki de çok büyük bir iyilik yapacağız yemek bulamayan bir kediye, köpeğe. Onlar bizim sessiz can dostlarımız.

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593