İSMAİL SARI


Fındık Sezonu Sona Ererken...

Eğitimci-Yazar


Yılın fındık sezonu, sahil boylarında sona ermek üzere, orta kesimlerde harman zamanı ve bölgenin yükseklerinde toplama işlemleri devam ediyor. Genel anlamda ürün bol ve bereketli, mevsim tutarlı (havalar güzel ve yağmursuz) ve fiyatlar doyurucu... Üreticinin keyfi yerinde. Mevcut durumdan şikâyetçi olan kimseyi görmedim, duymadım.

       Fındık ürünü, toprak mahsulleri içinde en kârlılarından belki en önde gelenidir. Halkımızda şükür, kanaatkârlık ve takdir etme duygu ve sıfatları azaldıkça bazı şikâyetler, yakınmalar ve nankörlükler görülse de büyük çoğunluk, halinden memnundur. Bölge insanının büyük çoğunluğu, şehirlere göçmüş durumda. Belirli zamanlarda fındığın hizmetini yapıyor ve hasat zamanı, mahsülünü hasat ediyor.

       Fındık üreticisi, uzun geçmişte olduğu gibi artık bahçesinin başında beklemiyor. Yani fındığını toplayıp, oturup bir köşede yemiyor. Fındığın geliri, üretici için fazladan bir yan gelir gibi değerlendirilerek aile ekonomilerine çok büyük katkılar sağlıyor. Mesken yapımı/alımı, inşaat yapımı, düğün yapımı gibi aile bütçesine ağır gelen hizmetlere büyük katkı sağlayan fındık gelirleri, bölge insanı için son derece avantajlı bir gelir kaynağıdır.

       Ben bir İlâhiyatçı olarak fındık üreticisinin dikkatini bir noktaya çekmek istiyorum ki, o da şudur: Yakın zamana kadar toprak mahsüllerinden hiç ÖŞÜR vermeyen üreticiler, her geçen yıl artarak devam eden sevindirici bir artışla öşür vermeye başladılar. Öşrü verilen mala Allah, asla zarar verdirmez ve kendi korumasına alır. Fıkıh  (dini hüküm) kitaplarında Allah, sadakası/zekâtı verilen her varlığın, Allah'ın korumasında olduğunu çok açık ifadelerle beyan etmektedir. Öşürler verilmeye devam ettiği sürece bütün mahsüllerimize ve mal varlığımıza hiç bir zarar gelmeyecektir. Yüce Allah'ın va'di vardır. Allah, va'dine muhalefet etmez.

       Değerli Okuyucularım,

       Fındık mevsimine bu sene ben, şahsım olarak biraz sıkıntılı girdim. O nedenle de birkaç hafta yazılarımı sizlere ulaştıramadım. Siz sevgili okurlarımdan özürler diliyorum. Çünkü hastam vardı, yalnız kaldım. Sizlere afiyetler diliyorum. Ancak, genel anlamda fındık toplama mevsiminin rahat olduğunu ve aşırı yoruculuktan uzak ve verimli geçtiğini söylemeliyim. Yüce Allah'dan dileğimiz odur ki, bundan sonraki senelerde mahsülümüz yine bol, bereketli ve fiyatları da sevindirici olsun.

       Saygı, sevgi ve selâmlarımla ...

 

      

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593