İSMAİL SARI


FİRİG VADİSİ'NDEN SELÂMLAR ...

Güzel memleketimizin her tarafında, buram buram tarih kokuyor da yeterince haberdar değiliz.


Yani, Ülkemizi tanıma ve tanıtma konusunda çok gerilerde kaldığımızın, Firig Vadisi’ni gezdikten sonra bir defa daha farkına vardım. Çok medeniyetlerin HARMAN YERİ özelliğini taşıyan ülkemizi gezip-görmek, önce tanımak ve sonra da dünyaya tanıtmak görevimizin olduğunun farkında olmadığımızı düşünüyorum.

       Ben, kablıcalar nedeniyle kaç yıldır Afyon'a gidip-geliyorum. Ancak, tarihe meraklı ve kültürlü bir insan olarak, Afyon'un Gazlıgöl İlçesi yakınındaki Firig Vadisi’ni gezip-görme ve tanıma fırsatını yeni buldum. İbret alınacak çok şeyler var. Gerçi, Ülkemiz'in çok bölgesinde benzer zenginliklerimiz fazlası ile mevcuttur. Ömrümüzden zaman ayırarak gezip-görmek, tanımak ve tanıtmak lâzımdır, diye düşünüyorum. İnsanların ne zor şartlarda ve ne zor,  korkulu hayat yaşadıklarını görerek ibret almamız gerekir. 

       Firig Vadisi'ndeki yerleşim, o devrin insanlarının yaşam koşullarına göre çok düzenli bir yerleşim alanı görünümündedir. Taşları oyarak yaptıkları barınakları; modern bir şehir hayatı görünümü yansıtıyor. Hafif eğimli vadinin iki yanına oyulmuş mağara evler, plânlı bir yerleşimin görüntüsünü yansıtıyor. Yerleşimin en üst tepesinde kıral köşkü yer alıyor. Bugün bile zorda kalınsa  ( ki, Allah zor duruma düşürmesin),   mağara evlerin bilmeleri ve odaları, birer kapı ve pencere ile donatıldığı zaman çok rahat kullanılabilir. Öyle tahmin ediyorum ki o evler, tarihin korkulu dönemlerinde, yani kavimlerin birbirini kırdığı bütün dönemlerde, sığınılacak mekân olarak kullanılmıştır. Bugün bile kullanılabilecek durumdadır. Korunmaya alınmalı ve yedekte tutulmalıdır. Tarihi kalıntılara karşı bizler,  biraz hoyrat ve acımasız davranan bir toplum olmuşuz. Koruyup-kollamaktan ziyade yıkan, yok eden, çok yerde sahip çıkmayan bir toplum görüntüsü veriyoruz. Elbet ki bu görüntü, hiç hoş değildir. Zengin tarihimizin çok zengin kültürü ile dolu dolu olan ülkemizi, var olan zenginlikleri ile korumak, kollamak ve gelecek nesillere devretmek, en büyük vatani görevlerimizden birisidir, diye düşünüyor ve inanıyorum. Firig Vadisi de bunlardan birisidir.

       Saygı, sevgi ve selâmlarımla ...

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593