ARİF TAKICI


FOMO Esareti

Güncel


Yukarıdaki başlık daha önce yazdığım uzaylı Avuk yazısı gibi bir şey değil… Çağımızda çoğunluğu esir alan bir bağımlılık türünün adı.

Yani günümüzde artık bağımlı denince sadece uyuşturucu maddeler değil, abartılı alış veriş yapmak, internet kullanmak, televizyon izlemek, cep telefonu kullanmak, tablet kullanmak gibi birçok unsuru normalin üstünde kullanmak bağımlılık kategorisinde görülmektedir.

   Şimdi bu bağımlılıklara bir bağımlılık ismi daha ekliyoruz…. FOMO:  Evet, sürekli olarak gelişmeleri kaçırma kaygısı yaşayan herkes fomo bağımlısı sayılıyor. Siz duymadınız mı?  Vallahi bende yeni öğrendim. 

      Peki, nasıl anlayacağız FOMO olduğumuzu?

      Şöyle:  Sabah güne merhaba dediğinizde, yani henüz kargalar kahvaltı etmeden,  yani koskoca kara denizdeki balıkları biz insafsızlar azalttığımız tükettiğimiz için yiyecek bulamayıp saçaklardaki ebeveynleri kaçırıp o güvercin yavrularını martılar yemeden,  kaldırımda ki attığımız çekirdek kabukları için sevgili temizlikçimiz la havle demeden,  sahil dolgu taşlarındaki yaşam alanında henüz ses çıkmamışken geme’den… Sizin sabah uyandığınızda ilk yaptığınız şey tüm sosyal medya hesaplarınızı kontrol etmekse…  Sürekli kaç beğeni aldığınıza bakıyor ve sürekli çevrenizdekilerin ne yaptığını merak ediyorsanız… Dikkat edin, siz Fomo hastası olabilirsiniz.

         Çok meraklı olmanın ve dedikodu yapmanın değişik bir versiyonu olan bu olaya fomo sendromu diyorlar bilim insanları.

    Vallahi benim Hanım bile Fomo hastası olacak bu gidişle.  Büyük oğlumun arada bir telefonuna attıkları torununun resimlerini ufak oğlana buldurup bakmak bağımlılık oldu bizim hatunda.  Arada bir gel gel, koş, torununun yeni resmini atmışlar bak! Diyerek bana da gaz veriyor Homo olayım diye.

    Sen bak…  Ben sona bizzat kendisine bakarım desem de, ne yalan söyleyeyim gözüm kaymıyor değil hanıma çaktırmamaya çalışaraktan bilgisayarın ekranındaki torunuma.

   Yok yok… Ben Homo olmak istemiyorum.  Duyduğum gördüğüm yeter bana. 

     Her şeyden haberdar olma eforları sarf edipte 10 numara insan olsam daha mutlu mu olacağım sanki.

Hem her gıcık teferruatla uğraşmak beni 10 numara yapmayacağı ve mutlu etmeyeceği gibi, aylık kazancıma da katma değeri olmayacak, öyle değil mi?

 

   10 Numara dedim de… Öyle rast gele 10 numara aklı herkes kullanamıyor… Tıpkı 10 numara yağdan herkesin cinlik yapıp kıl, pardon kar çıkartamayacağı gibi.

Efendim olay şu: Bazı tur firmaları 10 numara motor yağını tinerle inceltip, yakıt haline getiriyorlar ve otobüslerinde yakıt olarak kullanıyorlarmış.  Böyle yaparlarsa çok karları oluyormuş. Ancak bir şey daha oluyormuş, çıkan otobüs yangınlarının çoğu böyle tinerle incelmiş yakıt kullanan otobüsler de meydana geliyormuş.

     Sizin olumsuz gördüğünüz çoğu şey aslında bazı vatandaşlarımızın zekâ fazlalığından kaynaklanıyor.

Mesela: Otobüslerinde 10 numara yağı tinerle inceltip kullanan otobüs sahipleri bunu kendi karları için değil, ülkemizden dışarıya fazla döviz gitmesin diye yapıyorlardır kuşkusuz.

   Siz çekirdek kabuklarını insanlar niye ortak kullanılan alanlara atarlar diye hayret ediyorsunuz değil mi?

   Hayret etmeyin efendim!

    Çünkü onlar,  temizlik işçileri artı çekirdek kabukları ile uğraşıp daha fazla efor sarf etsinler, kilo almasınlar, kilo alıp da tansiyon hastası olup belediye ye ve SGK’muna yük olmasınlar diye kabukları yerlere atıyorlar.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593