DİYETİSYEN EBRU ZEYNEP ÇÖP


Gestasyonel Diyabet (Gebelik Şekeri)

Diyetisyen


Diyabet, bilenen adıyla şeker hastalığı, pankreasın yeterli insülin üretememesi veya üretilen insülinin vücutta yeteri kadar kullanılamaması sonucu oluşan bir hastalıktır. Gestasyonel diyabet ise, ilk kez gebelik döneminde ortaya çıkan diyabet türüdür. Gestasyonel diyabet; anne için, erken doğum, idrar yolu enfeksiyonu, hipoglisemi gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bebekte ise; gelişme geriliği, hipoglisemi ve organ hasarına yol açabilir.

Gebelik şekeri için tarama testi 24-28. Haftalarda yapılır. Gestasyonel diyabetin tanısında, iki basamaklı 50-100 g ya da sadece 75 g Oral Glukoz Tolerans Testi( OGTT) kullanılmaktadır. Gestasyonel diyabetin tedavisinde, tıbbi beslenme tedavisi ve fiziksel aktivite yer alır.

Gestasyonel Diyabet İçin Risk Altıdaki Gebeler Kimlerdir?

-Genellikle ailesinde şeker hastalığı olanlar

- Olması gerekenden fazla kiloda olanlar

- Hipertansiyonu olanlar

-İleri yaş gebeler

Gestasyonel Diyabeti Olan Gebelere Öneriler

-Kek, tatlı ve paketli gıdalar gibi şeker içeren besinlerden, ilave şeker eklenmiş içeceklerden, börek, çikolata, pirinç pilavı, makarna ve beyaz ekmek gibi şekerinizi hızla yükseltecek besinleri tüketmeyiniz. Kan şekerinizi hızla yükseltecek olan bu yiyecekler yerine, tam tahıllı ve liften zengin; tam tahıllı ekmekler, bulgur, kurubaklagil gibi besinleri tüketerek daha uzun süre tokluk hissi sağlayabilir ve kan şekerinizi dengede tutmaya yardımcı olabilirsiniz.

- Gebelik şekerinde vücut ağırlığınız oldukça önemlidir. Eğer kiloluysanız az yiyerek kendinizi uzun süre aç bırakmayın. Az az ve sık beslenmek hedefiniz olsun. Uzun süreli açlık sonrasında da kan şekerinizin düşeceğini ve beslenmenizle kan şekerinizi düzenleyebileceğinizi unutmayın.

- Günlük aldığınız protein miktarının yeterli miktarda olması gerekir. Çünkü proteinlerin yapıtaşları olan aminoasitler insülin salınımında görev alır. Kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, peynir ve süt gibi besinleri günlük beslenmenize eklemeyi ihmal etmeyin.

- Kan şekerini dengeleyen önemli diğer maddeler ise fiziksel aktivite ve sudur. Günlük 2.5-3 litre su tüketimine özen gösterin. Yapılan çalışmalarda, beslenme tedavisine ek olarak, egzersizin insülin duyarlılığını arttırarak, insülin ihtiyacını azalttığı saptanmıştır.

Gebe kadınların, rutin kontrollerini yaptırarak kilo kontrolünün sağlanması, bebeğin gereksinimlerinin dikkate alınarak beslenme planının oluşturulması anne ve bebek sağlığı için oldukça önemlidir. Gebelik şekeri olan bir gebenin, beslenme programı bir diyetisyen tarafından hazırlanmalıdır. Sizde bu problemi yaşıyorsanız, 0533 255 83 95 numaralı telefondan bilgi ve randevu alabilirsiniz.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593