FATMA CANBULAT ERDEM


Hayal Et

Mavi Anne


Çocuklar küçükken yaz tatilinde kumsalda geceleri gökyüzüne, yıldızlara bakıp hayaller kurardık. Ben onlara “on yıl sonra nasıl bir yerde ve ne yapıyor olmak istersiniz” diye sormuştum bir gece. Benden biraz zaman isteyip hayal kurmuşlar ve anlatmışlardı. Hala da bir araya geldiğimizde benzer sorular yöneltip, beyin jimnastiği yapmayı ve hayal kurmayı çok severim. Örneğin, “şimdiki aklında on yıl önceki sana ne söylemek isterdin? “eline istediğin miktar bir para geçti, onunla ilk olarak ne yapmak isterdin” Siz hayal kurmayalı ne kadar oldu hiç düşündünüz mü?

İnsana bahşedilmiş en büyük güçlerin başında “olmayan bir geleceği hayal edip onu inşa edebilme kapasitesi gelir”. Sadece hayalden müteşekkil, soyut fikirleri gerçek nesnelere dönüştürebilen tek varlık olan insan, bu süper gücüyle inşa ettiği bir medeniyetin içinde yaşıyor. Hayal kurmak, çocukluk döneminin neredeyse tam zamanlı mesai konusuyken, sonra kaybettiğimiz bir becerisidir. Halbuki sınırlarımızın çapını belirleten şey aslında azmimiz, hayallerimiz ve gayretimizdir. İFA/Sınırları Aşmak kitabında Sinan Canan’ın cümleleriydi okuduklarınız.

Ne kadar önemli bir nokta değil mi, hayal kurmanın yersiz düşünceler olduğunu düşünen yetişkinler ile dolu çevremiz. Yüzüne kocaman gülümseme yerleştirip, bilmiş bilmiş “olmaz öyle şey, boş boş hayaller kurma” diyen çıkmadı mı sizin de karşınıza? Sizi cesaretlendiren, düşündüren, sizi can kulağıyla dinleyenlere kulak verin. Sürekli eleştiren, sizi yargılayan ve hayatınıza olumsuz yönde müdahale edenlere kulağınızı kapayın. 

Niyet, Gayret, Cesaret ile açamayacağınız kapı yok. Bir şeye niyet ettiğinizde, tüm varlığınızla o niyete yönelmeniz, değişim yolculuğunuzun başlamasına yol açacaktır. Niyetin eyleme dönüşmesi, harekete geçmeniz, bıkmadan usanmadan denemeniz gerekir ki, bu zorlamanın adı da gayrettir. Hedefe ulaşmak için ne kadar kuvvetli bir arzu ve gayret gösteriyorsanız niyetinize ulaşmanız o kadar kolaydır. Cesaret ise yapmasak da normal hayatımızı sürdürebileceğimiz, yapmak zorunda olmadığımız, riskli, sonucu belirsiz bir girişime adım atma kararını verebilmemizi sağlar.

Rutin hayatımızın rahatlığından çıkarak, hayatımıza enerji ve neşe katacaksa bu cesaret ile atıldığımız iş, bizden daha mutlusu olamaz. Hayallerinizin peşinde koşmaktan asla vazgeçmeyin.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593