TURGAY GÜVEN


Haydi Türkler, Türkovac’a


 "Biz, milletimizi kendi asimizla bulusturan 9'uncu ülke olduk. Asi uygulanmaya baslandiginda,  toplumsal bagisikligin yüksek düzeye ulasmasina katki saglayacagini düsünüyorum."

Yukaridaki sözler,  2021 yilinin son günlerinde, Türkiye’de yurt disi asilarla asilama süreci tüm hiziyla sürerken,  çoktandir beklenen yerli asi Turkovac için, resmi acil kullanim izni çikmasi üzerine,   Sanliurfa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki üretim tesisinde üretilmeye baslanan,  yerli inaktive asi Covid-19 asisi Türkovac' in,  toplu kullanima açilacaginin müjdesini veren,  yerli Türkovac asisinin Proje sorumlusu Istanbul Saglik Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardimcisi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji uzmani Prof. Dr. Kemalettin Aydin’a aitti.

 Ayni günlerde Saglik Bakani Fahrettin Koca’da yaptigi açiklamada , “Yerli asi Türkovac,  acil kullanim onayi aldi, seri üretime baslamis durumdayiz. Halk Sagligi tarafindan ve devaminda, bizim Türkiye Ilaç ve Tibbi Cihaz Kurumu’muz rehberliginde bir takim tetkikleri yapiliyor. Gelecek haftadan itibaren,  basta sehir hastanelerimiz olmak üzere yaygin kullanima geçmis olacagiz” diyor ve acil kullanim onayi alan, seri üretime baslanan asinin yakinda kullanima sokulacagini müjdeliyordu.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ates Kara ise, “ Denemeler, PCR'i pozitif olan ve sikâyeti olanlarla degerlendirildigi zaman, bizim asimiz Türkovac’in daha etkili oldugunu gösterdi. Hastaneye yatan, yogun bakima ihtiyaç duyan hiç hastamiz olmadi. Bizim asimiz hatirlatma dozu olarak kullanildiginda, antikor düzeyinde 4 kat fazla artis oldugunu gördük.” ifadelerini kullaniyordu.

Türkovac’in tarihine gelince.  Ülkemizde ilk asi üretimi Cumhuriyet’in ilk yillarinda Refik Saydam Hifzi Sihha Enstitüsünde baslamis, ancak Türkiye,   geçtigimiz yillarda, bir zamanlar Büyük Atatürk’ün ileri görüslülügünün en degerli öngörülerinden biri olarak,  1928 yilinda halkin sagliginin korunmasi amaciyla,  temel laboratuvar hizmetlerini yürütmek için,  Ankara’da kurulmus ulusal bir asi referans laboratuvari özelliginde olan,  faaliyet gösterdigi uzun yillar içerisinde, BCG-verem, Simple-kuduz,   Çiçek, Tifüs, Bogmaca vb. asilardan,  yilan akrep,  serumlarina,  fibrinojen, albumin ve gamma globulin vb. gibi kan ürünleri üretimine kadar ülke ihtiyaci olan birçok özel asiyi ve halk sagligi ürününü yurt içinde üretebilme tecrübe ve yetenegini gösteren ve bizi disariya muhtaç etmeyen bu kurumda, öncelikle asi ve diger üretimlere son vermis, daha sonralari tamamen faaliyetten men edilen kurum, 2011 yilinda Türkiye Halk Sagligi Kurumu’na devredilmisti ve biz, Corana salgininin ilk basladigi günlerde, salgina çok hazirliksiz yakalanmistik.

Salginin ilerleyen zamanlarinda, basta Kayseri- Erciyes Üniversitesi olmak üzere Izmir 9 Eylül Üniversitesi-Biyotip ve Genom Merkezi, Ege, Konya-Selçuk,  Ankara vb. bir çok Üniversitelerde asi üretim hazirlik çalismalarina yeniden baslanmis ve 2020 yilinin Kasim ayinda Türkiye’de yürütülen yerli asi çalismalarinda preklinik hayvan denemeleri üzerinden bes adet yerli asinin birinci faz hayvan denemelerinin tamamlandigi belirtilerek,   insan asamalarina geçilmeye baslanacagi bildirilmisti. Akabinde, T.C.  Saglik Bakanligi ile Erciyes Üniversitesi isbirliginde ve dünyada, hücre kültür temelli asi üretimiyle ve ayrica,  bir süredir de SARS-CoV-2'ye karsi çalismalari bulunan, Erciyes Üniversitesi Asi Arastirma ve Gelistirme Merkezi  (ERAGEM)  Sorumlu Müdürü ve Tip Fakültesi Tibbi Mikrobiyoloji ABD ögretim üyesi Veteriner Hekim Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’nin öncülügünde kurulan bir ekip tarafindan,  Corona geçirmis hasta kanindan alinan örneklerden SARS-CoV-2'  nin izole edilmesi   ve virüsün gen haritasinin çikarilmasiyla,  Eurovac geçici adiyla,  ilk asi çalismalari baslamistir.

Türkovac asisi,  daha önce bizimde kullandigimiz ve Çin asisi olarakta bilinen Sinovac özelliginde inaktif bir asidir.  SARS-CoV -2 virüsünün CZ02 susunun Afrika Yesil Maymun Böbrek Hücresine (Vero Cell ) asilanmasiyla üretildikten sonra,  virüsün çesitli yöntemlerle inkübasyon, hasat, inaktivasyon, konsantrasyon, saflastirilmasi ve aliminyum hidroksit ile adsorbe ettirilmesi sonucunda süspansiyon olarak elde edilir.  Içerisindeki aktif bilesen,  Inaktive SARS-CoV-2 virüs antijenidir. Corona Vac.Inaktive SARS –CoV-2 Asisi. Vero Cell.

   Asinin,  hayvan ve insan karisik ilk denemeleri  olan  Faz-1 çalismalari, hayvan  deneylerinin   yaninda,  çok az  sayida  insan  gönüllü ile  yapilmis, basarili  oldugu  görüldükten sonra, sadece insan  olarak 250  gönüllü  ile  yürütülen   Faz-2   ikinci asamaya geçilmistir. 2021’ in   Nisan ayinda  Faz-2 asamasinin  tamamlanmasi ve çalismalarin sonucunda  Türkovac’in  benzeri  Sinovac’tan  daha da etkili oldugu  görüldükten sonra, üçüncü  asama  Faz-3  için gönüllüler  kaydedilmeye baslanmistir.

 Gerek Faz-2  ve gerekse  Faz-3  asi çalismalari  yurt çapinda  halkimiz  tarafindan  ilgi  ve  heyecanla  izlenmis, ilk  andaki    20 bin kadar  kisi olan  müracaatin  ardindan,  özellikle   Faz-3  asi çalismasina   politikaci   ve  diger  toplum  öncülerinden,  çok  sayida  gönüllü  katilim  talebi ile   yüz  binleri  bulmustur. Faz-3  üçüncü  asama çalismalarina, Ankara Sehir Hastanesi'nde, Cumhurbaskani     Recep Tayyip Erdogan' in da video konferans ile katilimiyla     baslanilmis  olup,  bu  sekilde,  basta Azerbaycan  ve  Kuzey Kibris  Türk Cumhuriyeti olmak  üzere  Orta Asya  Türk  Cumhuriyetleri ile  dünyanin degisik  yerlerinden çok  sayida ülkece  taninmasi   ve  bu ülkelerinde  arastirmalara  katilimiyla Faz-3 çalismalarinin, baska   birçok ülkede  Covid-19 varyantlari ve  asilari  ile bilimsel  olarak   karsilastirilmasi- degerlendirilmesi  saglanmistir.  Bir örnek olarak,  elimize  geçen bilgilerden birinde, ilk sonuçlarin alinmasiyla agustos  ayinda,  Türkovac’in  Corona’nin  Ingiliz (Alfa) varyantina karsi yüzde yüz etkili oldugunu belirtilmistir. 

 Türkovac  asisinin,   23Aralik 2021'de Türkiye'de acil kullanim onayi almasi ile, asinin tüm asamalarinin  bir yillik bir süre içerisinde tamamlanmasi  saglanmis olmaktadir. Ayni  tarihte asinin  seri üretimine de geçilmistir.  

Hastanelerde,  toplu ilk asi uygulamalarina, 30 Aralik 2021 tarihinde baslanilmis  olup , toplumun  taninmis  siyaset ve diger toplum  kesimlerinden bir çok   öncü  kisinin de  gönüllü  destegiyle,   sehir  ve diger devlet   hastanelerinde randevu sistemiyle  asilama uygulanmasina devam edilmektedir. Asilar, saglik kuruluslarina,  koruyucu ambalajli   10 flakonluk   paketler  halinde  hazirlanmis olarak  gönderilmektedir.  Gün isigina karsi duyarlidir, isiktan korunmalidir. Donmaya karsi duyarlidir, , Normal  buzdolabi  kosullarinda   +2 ila +8 °C'de saklanmali, asinin donmamasina dikkat edilmelidir.    Reçete ile kullanilir ve  omuzda,  Deltoid  kas içerisine ( im ) bir seferde tek  doz  600  SU  Inaktive  SARS –CoV-2 virüs antijeni  dozajiyla  verilerek,  28 gün ara ile  iki doz  olarak  uygulanir.

Asinin  herhangi bir  güvenirlik problemi bulunmadigini  belirten  saglik  otoriteleri,  3 doz hatirlatma  asisi  yapilmasiyla  antikor  sayisinin  4-5  kat artabildigini, bu  özelligiyle de,   bundan sonra  elimizde  bolca bulunacak  ve  ilk doz olarak  rahatlikla  halkimiza  tavsiye  edebilecegimiz,   yerli ve  milli, kendi asimiz Türkovac’in,  ülke insanlarimizin  Toplumsal  Bagisikligi’nin arzu edilen koruyucu  yüksek düzeylere ulasmasina  katki  saglayacagini  belirtmektedirler. Saygilarimla. 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593