İSMAİL AYDIN


Hırsız Kimdir?

Eğitimci-Yazar


Son yıllarda dikkatimi çeken önemli bir mevzu var. Hayatımızın ortasına kurulan ve zihinlerimizi allak bullak eden modernite bilinçli olarak bazı kavramların anlamlarını değiştiriyor. 

Aslında yaptığı tam olarak şu. Anlamı kötü olan ya da Müslüman toplumlarda din kültürüne aykırı bazı kavramları yumuşatarak hayatımıza entegre etmeye çalışıyorlar. Ve bunu yaparken de ellerindeki toplumu dizayn edecek her türlü silahı kullanmaktan çekinmiyorlar. 

Örnek olarak onlarca misal aktarmak mümkün. Fakat birkaç tanesini irdelemek istiyorum müsaadenizle. 

Amerika'nın en önemli üniversitelerinden olan MIT Üniversitesi'nde öğrenciler üzerinde yapılan bir deneyde öğrenci yurtlarında buzdolabına konan kolalar hemen içilirken, tabaklara konan 1-5 dolar değerindeki paralara kimsenin dokunmadığı gözlemlenmiştir. 

Aynı deneyi meşhur bir şirketin bürolarında uyguladıklarında bürolarda kalemler fazla fazla alınıp kullanılırken, nakit paralara dokunulmadığı gözlemleniyor. 

Herhalde aynı deneyi ülkemizin farklı noktalarında uygulasak sonucun değişmeyeceğini söyleyebiliriz. 

Şimdi bu deneylere bakarak bir tahlil yapalım. Acaba hırsız sadece para çalmak olarak mı algılanıyor? Para dışında alınıp kullanılan ve tekrar yerine konulmayan malzemeler, hırsızlık olarak algılanmıyor mu? 

Elbette bir genellemeden söz edemeyiz. Fakat yazının başında değindiğim konu tam olarak bu. Yani hırsızlık, kavramsal olarak manası ve toplumun kabullenebileceği halinde yumuşatılmış. 

Yurtlarda kolaları aşıranlar da hırsızdır. 

Bürolardaki kalemi fazladan alıp götürenler de hırsızdır. Hırsızlık sadece para çalarak yapılmaz. 

Kaza yapan aracından sigorta şirketinden daha fazla para alabilmek için masrafı fazla, daha fazla göstermek de hırsızlıktır. 

Yapması gereken herhangi bir işi lütuf yapıyormuş gibi gösterip de müşteriden hediye bekleyen veya isteyen memur da hırsızdır. 

Devletin aracını özel işlerinde kullanan, resmi plakalı araç ile çocuğunu okuldan alan memur da hırsızdır. 

Bankaların kredi kartı sözleşmelerinin altına minik puntolarla yazı yazıp buna dayanarak milletten para alıp kazanç sağlaması da hırsızlığın başka bir türüdür. 

Sosyal medyada, basılı veya görsel medyada gerçek dışı reklam yapmak da hırsızlıktır. Misalleri artırmak mümkün 

Şunu bilelim ki hırsız sadece para çalan değildir. Hakkı olmayan bir şeyi kullanan kişi de, hakkından fazlasını kullanan kişi de hırsızdır. Mesleği hırsızlık olanların çaldığı şeyler hırsızlığın çok küçük bir kısmıdır. 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593