DİYETİSYEN EBRU ZEYNEP ÇÖP


Kasım Ayı Sebze ve Meyvelerinin Faydaları

Diyetisyen


Vücudumuzun vitamin ihtiyacını karşılayan en iyi kaynaklar sebze ve meyvelerdir. Sebze ve meyvelerin de mevsiminde tüketilmesi, vitamin ihtiyacımızı sağlamak için en doğru adım olacaktır. Ayrıca meyve ve sebzeler içerdiği lif sayesinde, bağırsak hareketimizi hızlandıracak ve kabızlığı önleyecektir. Aynı zamanda meyve ve sebzeler yüksek antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde rol oynar.

Kasım Ayı Sebzeleri:

Karnabahar: Karnabahar yüksek lif içerir. Bu sayede uzun süre tokluk hissi sağlayarak, daha az besin tüketmenize destek olur. Böylelikle de kilo alımının önüne geçebilir. Demir içeriği yüksek olduğu için, kansızlık ve yorgunluğun da önlenmesine yardımcı olur. Ancak fazla karnabahar tüketimi, vücutta şişkinlik gaz ve hazımsızlık yaşatabilir. Bu yüzden uygun porsiyonda tüketmeye dikkat edilmelidir.

Kereviz: Düşük kalori ve yüksek lif içeriğinden dolayı kilo verme sürecinde tercih edilebilen sebzeler arasındadır. Kereviz A, K, B grubu vitaminleri ve C vitamini içerir. Bunun yanı sıra folik asit, potasyum ve manganez içeriği de mevcuttur. Kereviz, yüksek fitokimyasal içeriğiyle birlikte bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok hastalığın önlenmesinde fayda sağlar. Yapılan çalışmalarda, kolesterol düşürücü etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Aynı zamanda kerevizin içeriğinin çoğunluğu sudur.

Ispanak: Ispanak içerdiği kalsiyum sayesinde, kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. İyi bir demir, K vitamini, C vitamini ve folik asit kaynağıdır. Böylelikle, kansızlığın önlenmesi, kansere karşı koruyucu etki, kan basıncının düzenlenmesi gibi faydaları vardır.

Brokoli: Brokoli en sağlıklı sebzeler arasında yer alır. Yapılan çalışmalarda LDL ve trigliserit seviyesini düşürdüğü bulunmuştur. Bu sebepten, kolesterol düşürücü etkisi de bulunmaktadır. Lif içeriği yüksek olduğundan, bağırsak düzenliliğinin sağlanmasında da yardımcı olur. Ayrıca C vitamini içeriği ve antioksidan özelliği yüksek olduğundan, birçok hastalıklara karşı korunmaya da yarar sağlar.

Kasım Ayı Meyveleri:

Ayva: Lif oranının yüksek olmasıyla birlikte, uzun süre tokluk sağlamasında ve kabızlığın önlenmesinde yararlıdır. Uzun süre tokluk sağladığı için, daha az yeme davranışına bağlı kilo kaybının sağlanmasında da tercih edilebilir meyveler arasındadır. Potasyumdan zengin olduğu için, kan basıncının düzenlenmesinde de rol oynar. Ayrıca, gastrointestinal sistem hastalıkları, anemi, kalp hastalıkları gibi hastalıklara karşı da koruyucudur.

Kivi: Kivi, C vitamini deposudur. Soğuk algınlığı veya grip gibi hastalıklara yakalanma ihtimalini azaltabileceği bulunmuştur. Ayrıca kivi, göz sağlığımız için de oldukça faydalıdır.

Muz: Muz, özellikle potasyum, B6 vitamini ve C vitamini yönünden zengin bir meyvedir. Muz, aynı zamanda tokluk hissi sağlar ve sindirimi kolaydır. Potasyum içeriği sayesinde yüksek olan kan basıncını düşürür ve kalp sağlığının korunmasına da katkı sağlar.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593