MUHAMMED SIDDIK ÖZ


KENDİNİ BİLMEYEN NEYİ BİLİR? Kendini bilen de RABBİNİ BİLİR!


Aziz okuyucularim; Bu hafta sizlere REYHAN DERGIMIZIN Genç yazarlarindan Ars.Gör. si Hakan KUTLU kardesimizin güzel bir Makalesinin kisa bir özetini, istifadelerinize sunuyorum.

"Kendini Bilmek hayat hamurunun bozulmaz mayasi, bilgi maddesinin manasi, bir bütün olarak alemin sirazesidir.   Kendini bilmek olmayinca hamur mayasiz, madde manasiz, alem de sirazesiz kalir.     Kendini bilmek dedigimizde dogumumuzla birlikte kulagimiza fisildanan ve boslukta yer kaplayan bedenimize karsilik gelen ismimizi biliyor olmamiz kasdedilmez.

     Zira ismimiz yalnizca cismimizin istiklalinin sembolüdür. Kendini bilmek dedigimizde asil kasdettigimiz bundan farkli olan husustur. Mesela kendini bilmek et ve kemik yiginiyla sinirli olmadigimizin farkina varmaktir. Anlayabilen, anlatabilen ve anlasilabilen hem de bu üçünü birden yapabilen bir varlik oldugumuzu gördügümüzde kendimize bir adim yaklasmis oluruz. Bedenimizin her bir noktasina adeta imzasini atmis olan bir karar mercii oldugunu hayretle kavrariz. Mesele o kadar açiktir ki bunu anladigimizin farkinda bile olmayiz. Bu ayrimin neticesinde insan bir karar merciine bagli olan kisminda yer ettigini iyice bilir.  Ayrica bu kisimda yer edinmenin acziyet, ihtiyaç duymak gibi manalarla iç içe olmayi ifade ettigini de görmüs olur. Iste bunlari bilmek insan için iki faydanin hasil olmasi demektir; bir varlik olarak sinirlarini bilmek, bir sahis olarak haddini bilmek.

       Bir varlik olarak sinirin nerede baslayip nerede bittigi bilinmezse artik kisi insan olmanin geregini yerine getiremez. Yani aklini kullanamaz hale gelir. Bazi seyleri bilebilmek, seçebilmek, elde edebilmek onu her seyi bilebilecegi seçebilecegi ve elde edebilecegi anlamina gelmez. Nimeti kendinden bilmeye baslayinca kulluk çizgisini asip harem-i ilahiye talip olur. Burada bulundukça konumuna yakismayan kibir, enaniyet, ucub gibi özellikler bürür kalbini . Mülkün sahibi oldugunu zannedip dünyaya haddinden fazla sarilir. Dünyayi sevdikçe de kalbinde kulluk makamina yakisik olmayan hased, kin gibi baska hastaliklar yer eder.

        Insan kendi sahsiyeti itibariyle haddini bilmediginde de kontrolü altinda oldugu karar merciinin. kendisi hakkindaki tercihlerine razi gelmez. Içinde yer alan tutkularin esiri, zaaflarinin da kurbani olur.  Netice itibariyle insan aslinda bir bütün olarak manayi yitirdigi için hiçbir sey bilmemis olur. Dimagina yükledigi bilgi yigini ise, o manayi yitirdiginden, sadece bir yük olarak kalir.

    Haddini hududunu bilen Bahtiyar kullardan olmak duasiyla.

 Vesselam."                                                                                             Yunus Emre'den

 Kalin yine saglicakla aziz okuyucular.                     " Ilim ilim bilmektir, Ilim kendini bilmektir.                            

                                                                                        Sen kendini bilmezsen, bu nice okumaktir."                                                                               

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593