TEMEL OVALI


Kişiye Özel Eğitim

Okul Müdürü


Gelecekte, eğitim sistemimiz çok daha kişiye özelleştirilmiş olacak; şu anda tüm dünyada, her bireye uyması gerektiği düşünülen bir sistem var ve açıkça bu sistem herkes için uygun değil.

Bu çağın teknolojisindeki gelişmelerden dolayı, öğrenmenin bireyselleştirilmesi süreci hızlanacak. Önümüzdeki süreçte kişiye özel öğrenme içerikleri oluşturulacak ve müfredat kişiselleşecek. Eğitimin paradigmaları değişiyor. Artık bilgi değil beceri temelli bir eğitim anlayışı söz konusu. Salt bilgi sahibi olmanın geleceğe yönelik beceriler kazandırmadığı anlayışıyla ilerlemek durumundayız. Bunun temeli de yine çocuğu tanıyıp onun yeteneklerine, ihtiyaçlarına, beklentilerine ve eğilimlerine göre hareket edebilmekten ve geliştirebilmekten geçiyor.

 Her bireyin kendine özgü bir öğrenme stili vardır. Öğrenme stilleri; kişinin yeni ve zor bilgiyi öğrenmeye hazırlanırken, öğrenirken ve hatırlarken farklı ve kendine özgü yollar kullanmasıdır. Bir öğrenme stili bir diğerinden iyi veya kötü değildir. Herkes yaşamı boyunca tüm stilleri kullanmakta ancak bir tanesini daha fazla tercih etmektedir.

 Bilimsel araştırmalar, insanların bilgiyi üç şekilde algıladığını göstermiştir: Görsel, işitsel, kinestetik. Erken çocukluk döneminde daha çok genetik özelliklerle, yaş ilerledikçe de çevre şartlarına göre değişebilen bu öğrenme stillerinin hiç birisi diğerine göre üstün değildir. Öğrenim sürecindeki esas amaç bu üç özelliği de geliştirebilmektir.

 Kişiye Özel Eğitim Modeli, öğrencilerin öğrenme biçimlerdeki bireysel farklılıkları belirlemeyi ve bu farklılıkları baz alarak öğretim sürecini planlamayı hedeflemektedir. Kişilerin öğrenme stilleri, onların parmak izleri kadar özeldir. Bu öğrenme stilleri ne kadar iyi bilinirse, öğrencilerin başarılı bir öğrenim tecrübesi kazanmasına o kadar çok katkıda bulunabiliriz.

 Değişen paradigmalar yalnızca eğitim modellerimizde değişimleri zorunlu kılmıyor aynı zamanda bunu mümkün kılıyor ve hızlıca gerçekleştirilmesini sağlıyor. Teknolojinin gelişimi Kişiye Özel Eğitim Modeli'nde daha bireysel dokunuşlar yapma imkânı sağlayacak. Bilgi ve beceri eksiklerini görüp tespit edip envanterler oluşturma aşamasında teknolojiden faydalanılacak. Dijital portfolyolar bu işin bir ayağı olacak. 

  Bu şekilde akademik ve sosyal gelişimi yakından izleme ve kazanımlardaki eksiklikleri daha isabetli ve hızlı tespit etmek daha kolay olacak. Bu çıktılar doğrultusunda eğitimi çocuğun ve öğretmenin ihtiyaçları doğrultusunda yeniden değerlendirilip uygulama şansı bulacağız. Bunun yanında sadece ölçme ve değerlendirme için değil uygulamalarda hem sınıf dışı ortamlarda, tüm sosyal yaşamda hem de sınıf ortamlarında öğrenciye dokunabilme şansımız olacak.

 Gelecekte öğrencilerin başarılı olabilmeleri için teknoloji öğrencilerin seviyelerini karşılayacak şekilde çalışacak.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593