DİYETİSYEN EBRU ZEYNEP ÇÖP


Kolesterol ve Beslenme

Diyetisyen


Kolesterol, yağ grubu moleküllerden biridir. İnsan bedenindeki kolesterolün bir kısmı karaciğerde sentezlenirken, bir kısmı da beslenme ile alınır. Kolesterol kanda lipoproteinlerle taşınır. LDL( Düşük Yoğunluklu Lipoprotein); vücuttaki kolesterolü ihtiyaç duyulan bölgelere taşır. Fakat kanda LDL kolesterolün fazla olması, damarlarda kolesterol birikimine yol açarak, kalp ve damar hastalıklarının oluşumuna sebep olur bu nedenle kötü kolesterol olarak da bilinir. HDL (Yüksek Yoğunluklu Lipoprotein); kolesterolün doku ve damarlardan karaciğere taşınmasını sağlayarak, kolesterolün damarda birikimini engelleyerek kalp-damar hastalıklarının oluşumunu önler.

Kolesterol, bazı hormonların ve hücrelerin yapısında bulunur. Peki, kolesterolün vücudumuzda görevleri nelerdir? Karaciğerde safra üretimine yardımcı olmak, cinsiyet hormonlarının üretilmesine katkı sağlamak, D vitamini sentezinde görev almak ve beyinde sinir sisteminin uyarılmasını sağlar. Kolesterol vücudumuz için gereklidir. Fakat, kanda kolesterolün fazla olması kalp hastalıkları oluşumunun riskini arttırır. 

Yüksek Kolesterol ve Beslenme

-Diyetle aldığınız yağ miktarını azaltın. Yemeklerinizi hazırlarken; margarin, kuyruk yağı, iç yağı gibi yağlar kullanmak yerine, zeytinyağı ve Ayçiçek gibi sıvı yağları tercih edin. Kızartma yöntemiyle pişirilmiş fazla yağlı yiyecekler yerine, ızgara fırınlama veya haşlama yöntemiyle pişirilmiş yiyecekleri tüketin. Ayrıca; margarin, mayonez, krema, soslar, poğaça gibi pastane ürünleri, sakatatlar, salam, sucuk, sosis, krem peynir, çikolata ve kavrulmuş kuru yemişler gibi kolesterol içeriği yüksek besinlerin tüketiminden kaçının.

- Baklagilleri günlük beslenmenize ekleyin. Baklagiller; fasulye, nohut ve mercimeği içine alan bir gruptur. Yüksek miktarda lif ve protein içerirler. Yapılan çalışmalarda düzenli baklagil tüketiminin LDL seviyesini düşürdüğü bulunmuştur.

-Meyve ve sebze tüketmeye özen gösterin. Meyve ve sebzeler, içerdikleri yüksek antioksidan sayesinde LDL seviyesini düşürerek, atardamar koruyucu etki gösterirler.

-Kolesterol seviyesi yüksek bireyler; alkolden, paketli gıdalardan, hazır meyve suları ve asitli yiyeceklerden uzak durmalıdır. 

-Zencefil ve zerdeçal gibi baharatlar kolesterol seviyesini dengede tutmaya yardımcı olabilir. Dereotu, tarçın, karanfil, nane ve adaçayı gibi otlar yüksek antioksidan içermeleri sebebiyle kolesterol seviyesinin yüksek olduğu kişilerde alternatif olarak tüketilebilir.

Bu maddelerle birlikte, vücut ağırlığınızı koruyun veya fazlaysa azaltın. Fiziksel aktivitenizi arttırarak ve beslenmenize dikkat ederek kolesterol seviyenizi koruyabilirsiniz. Böylelikle kalp ve damar hastalıklarına karşı da önlem almış olursunuz.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593