AV. İRFAN YILDIZ BEŞLİOĞLU


Korona Kaygıları ya da Karamizah Şarkıları I


Oy Korona/Corona

Akil vermek zor ona

Döndü is borana

Kiziyorlar sorana

 

Kuskusuz, insanlik ilk kez bir salgin hastalikla karsilasmiyor; tarih içinde, zaman zaman ölet diyebilecegimiz, ölümcül dönemler ortaya çikiyor.  Veba idi, AIDS’di, Ebola’ydi, SARS’di, vb.  Insanlik, asama asama, tipla, bilimle/fenle çare buluyor bunlara… Zamana gereksinme oluyor.  Düsünün ki, sitma’dan az çekmemisiz… Vaktiyle,  Cevizdere Köyünden haftada 3-4 cenaze kalkarmis.  Öyle ki, Cevizdere Köyünün Beslioglu Mahallesinin bir sokagi/mevkisi tümüyle bosalmis hastaliktan.  Bir kismi da, ölmemek için, Akçay’a(Göbünalci/Kocuklu) göçmüsler.  Yerelde ve genelde çok örnegi var bunun. Kuskusuz, bu hastaliga da bulacaktir. Daha simdiden önemli gelismeler kaydedildi bile…

 

Eskiden sitma vardi

Yaylaya gitme vardi

Ekmegi isitma vardi

Cenikte ölüm

Yaylada yasama vardi

 

Aslinda, bu hastaliklarin dogacagi ortamlari olusturmamak gerekir.  Hastaligi olusturan batakligi kurutmak ya da böyle bir batakligin olusmasini önlemek gerekir. Ama insanlik kendi basina çorap örmekte pek yetenekli(!).

 

Oy Corona Korona

Döndü pazar morona

Bir vur desen

Bin daha kor ona

 

Tarlalarin üstüne fabrika kurar… Dogal sularin, kaynak sularinin üzerine çöplük kurar, yasam alanlarinin ortasina çöp tesisleri yapar…

 

Ha burasi Karadeniz

Üstü basi yara-deniz

Düstü bir dara deniz

Uzak dur bizden Corona

 

Bir caranak basladi

Saganak bardaktan bosalirca

Korku ruhlara yagdi

Maskeler takilirca

 

Aldi takti maskeyi

Ürküttü kiskeyi

Kara karga gak dedi

Koronaya bak dedi

 

Vuruldu düstü kiske

Uçmasaydi keske

Teknoloji 3-G

Basimiza sikinti 4,5 G

Hele bir belâ 5-G

Su virüsler olmasaydi keske

Tarlayi ekip yasasaydik tekçe

 

Ormanlari keser,  tatil köyü, otel-motel yapar. Ormanlari yakar,  insaat yapar. Balik avlamaz, denize bomba atar, balik katliami yapar. Balik yumurtalarini ve yavrularini tümden öldürür ki, gelecek yillarla balik kalmasin, denizde balik türleri ve varligi kurusun, yok olsun.

Fabrikalarin atiklarini, sanayi akarlarini derelere, irmaklara ve denize akitir, döker…

 

Gitmesin zoruna

Dededen toruna

Çesmeden boruna

Herkes ondan koruna

 

Alina da moruna

Kor una da kor una

Maske ile koruna

Bu mendeburdan ahâli

 

 

Kendi yapip ettikleriyle ya da yapip etmesi gerekirken yapip etmedikleriyle sinaniyor insanlik. Diyelim Doga tarafindan diyelim Yüce Tanri tarafindan.  Ayagimiza dolasan kendi çalilarimiz, kendi dikenlerimiz.

 

Ala karga dalda verdi mola

Bir peynir aradi yola

Bakti herkes maskeli

Ufak ufak sehirden kaç ola

 

Bir de Kapitalizm var. Altta kalanin cani çiksin, diyen. Büyük balik küçük baligi yutsun, diyen. Filler tepissin, alttakiler ezilsin, diyen. Kapitalizmin saldirgan sekli emperyalizm var: Talan ekonomisi, yagma ekonomisi üzerine kurulu.

Kapitalizm(Anamalcilik/Anaparacilik) tüm dünya uluslarini, tüm cografyalarini sömürerek/sömürecek, bencil/yalniz çikara dayali bir dizge(sistem) olusturmus; kurdugu ekonomik düzenin adaleti ve insancilligi yok. Acimasi yok. Iyicil degerleri, erdemleri yok. Büyük Sermayedarlar, dünya Finans Kapitalini yöneten asil güçler, ne kendi ülkelerinin halkina aciyor ne baska ülkelerin halklarina.  Hele geri kalmis(geri birakilmis), gelismekte olan (gelismesi yavaslatilmis) ülkelere ve onlarin halklarina, 3. dünya ülkelerine hiç acimiyorlar. Koskoca Afrika’yi, kismen Asya’yi, okyanus ülkelerini, Orta ve Güney Amerikayi, Ortadogu’yu geri birakan/geride tutan, demokrasinin ve hukuk devletinin yerlesmesini önleyen, onlar degil mi? Böyle bir melânet!

 

Kaynaklari onca zengin Afrika neden açliktan ölüyor? Milyonlarca insan açlikla cebellesiyor. Açlik biterse salgin hastalik. Açligi da virüs mü yaratiyor? Virüsü vicdansizlar mi yaratiyor? Dogasi varsil Afrika’yi,insana, hayvana ve cümle mahlûkata dar eden, o kompradorlar degil mi? Aç Afrikalilarin sorumlusu kim? Merhametsiz,  gaddar sömürgeciler, talancilar degil mi?  Insani insanliktan çikaran yalancilar degil mi?

 

Ala karga dalda kalmis

Mendilim yarda kalmis

Aldim taktim maskeyi

Burnum açikta kalmis

 

Çok virüsler gördük amma

Bu bir baska

Sinir tanimiyor geliyor aska

Bu kara-zindan bu ugursuz sarmasik

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593