MUHAMMET KIŞLA


Korona Sonrası Futbol-2


Korona Virüsü sonrasi futbolda bir degisim ve dönüsüm olacak bu artik kaçinilmaz görünüyor. Bunun en temel gerekçesi de ekonomik nedenler. Buna ek olarak da su an için sadece bazi fikir adamlarinin yüksek sesle söylemeye devam ettigi sosyal yasamdaki degisimi de ekleyebiliriz.

Korona sonrasi futbolda degisim ve dönüsümdeki olumsuz olarak zikrettigimiz birçok seyin aslinda daha çok olumlu olarak nitelendirebilecegimiz bir dönüsümün de kapisini aralayacak görünüyor.

FIFA Baskani Gianni Infantino, La Gazzetta dello Sport'a yaptigi açiklamasinda futbolu bir ekonomik krizin bekledigini söyledi. Infantino, "Su an zorlu bir süreçteyiz, ne zaman normale döner bilmiyorum. Ama firsatlari da görmek lazim. Bir adim geri atarak belki de futbol dünyasinda bir reform yapacagiz" dedi.

Simdi bunu açalim, FIFA Baskani ne diyor? “Futbolu bir ekonomik bir kriz bekliyor”. Devaminda da, bunun ucunda firsatlarin oldugunu ve bakin dikkat edin “Bir adim geri atarak belki de futbol dünyasinda bir reform yapacagiz" diyor.

Sonraki açiklamalari ise kafasindaki çözümle alakali ve devam ediyor: “Farkli formatlarla… Daha az turnuva ama daha ilgi çekici turnuvalar. Belki daha az takimla ancak daha rekabetçi. Sporcu sagligini korumak için de daha az maç oynayacagiz belki ama sahada daha çok mücadele olacak. Bu bilim-kurgu degil. Muhtemel zarari görüyoruz, nasil çözebilecegimizi de görüyoruz. Tabii ki sifirdan baslayalim demiyorum ama futbolu hep birlikte dönülmez bir krize girme riskinden de kurtaralim”

Infantino’nun açiklamalari sizin de kafanizi karistirdi benim gibi. Korona sonrasi futbolda bir ekonomik kriz olacagi kesin. Bu krizin de bahsettigimiz degisim ve dönüsümü kaçinilmaz kilacagi gerçegi de ortada. Futbolda bir reform derken herhalde bildigimiz oyun kurallarini kastetmiyordur. Bu açiklamalar üzerinden ülkemizdeki spor adamlarinin neler düsündügünü açikçasi çok merak ediyorum. Böyle bir degisim ve dönüsüme ülke futbolu ne kadar hazir veya nasil ayak uyduracak onu hep birlikte görecegiz.

Yine FIFA baskaninin bir adim geri atarak futbol dünyasinda reform yapacagiz cümlesinin karsiligini da bir soru isareti olarak buraya koyalim. Su an Dünya’da oldugu gibi ülkemizde de herkes bitmeyen liglerin nasil tekrar baslatilip oynatilacagina odaklandi. Iste bu yüzden Korona sonrasi neler olacak kimsenin o kocaman soru isaretine yönelik bir düsüncesi simdilik yok görünüyor. Ancak çok geçmeden bu soru isareti gündemi isgal edecek, onu söyleyeyim. Bu konuyu ben islemeye ve yerelden ulusala futbolun paydaslari ile degisik platformlarda gündem yapmaya devam edecegim.

 

Futbolda corona virüs salgini sonrasi yasanan ekonomik kriz nedeniyle artik yüksek bonservis bedelli transferlerin yapilmayacagi düsünülüyor ki bunu bir kenara not ettik zaten. Fransiz L'Equipe gazetesi de bu konuyu mansetine tasidi. Yani, bu noktada artik futbolda yüksek bonservis bedelleri tarihe karisacak. Peki, Korona sonrasi futbolda ekonomik krizin ne gibi iyi taraflari olabilir? Benim düsünceme göre kulüpler ekonomik daralmanin getirdigi agir yükü hafifletmek için artik öze dönüs yapmak zorunda kalacaklar. Hani FIFA baskani dedi ya, “Bir adim geri atacagiz”. Iste o geri adim herkes kendi alt yapisina dönerek bütün enerjisini oraya harcamak durumunda kalacak. Bunu yapmayan kulüpler ise belki de kulüpler çöplügüne gidecekler. Virüs, dünyayi kirleten insanligi evine hapsederek ortak yasadigimiz dünyadaki diger canlilarin daha rahat ve daha özgür dolasmalarina sebep olduysa futbolda da bir geriye dönüs kaçinilmaz olacak. Yani, futbol yeniden o dogdugu sokaklardan, arsalardan, semt sahalarindan parlayacak. Demem o ki yildiz futbolculari uzakta aramayacagiz. Aslinda hemen sehrimizde, mahallemizde, sokagimizda olan çocuklara bakacagiz. Onlardan yildiz olacaklarin elini daha siki tutup, daha çok sans verecegiz. Küstürmeyecegiz, dislamayacagiz, deger oldugunu hissettirip önünü açacagiz. Korona öncesi kulüplerin alt yapilarinda yetisen onlarca yetenekli çocuklarimiz sezonluk basari odakli teknik adamlarin kulüpleri borca batagina sokma pahasina yabanci oyuncu transferleri yapip, isine yarayanlari oynatip, yaramayanlari yedek kulübesinde oturtmalari sebebiyle kendilerini ispatlama sansi bile verilmeden futbola küstürüldüklerini hep söylemiyor muyduk? Hep söyledik, ama tersini yapmadik mi?

Futbolda popülizm olmaz. Bu siyaset degil. Paran bolsa ve harcamak istersen populizm yaparsin. Ama deniz bitti. Tam bir yil önce Fenerbahçe Kulüp Baskani Ali Koç, ‘Sektörde deniz bitti ama dillendirilmiyor’ demisti. O zaman Korona da yoktu. Zaten deniz bitmisti, kimse dillendirmiyordu. Gemi kayaliklara çoktan çarpmisti. Eee hemserim Korona sonrasi siz futboldan ne bekliyorsunuz ki.

Geçen haftaki yazimda en üst ligden en alt lige kadar bir daralma olacagini da söyledim. Itirazlar geldi. Yahu kulüplerin adim atmaya mecali kalmamis, deniz çoktan bitmis, kaç kulüp bulundugu lige devam edebilecek ekonomiyi saglayabiliyordu ki Korona’dan sonra ayni düzende lige devam edebilsin. Bu isin sakasi kalmadi arkadas Korona sonrasi liglerde takim sayilari azalacak, birer ikiser, üçer beser kopmalar yasanacak. O zaman simdiden dogru hesap yapan ve alt yapisina dönen kulüpler varligini sürdürmeye devam edecek. Basari konusu ise kulüplerin alt yapidan yetistirdigi ve sahaya sürdügü oyuncu sayisi ile ölçülecek. Önce varligini korumak mecburiyetinde olan kulüpler sampiyonluk sarkisini uzun bir süre agizlarina bile almayacaklar.

Korona sonrasi futbol özüne, aslina dönecek diyorum. Iste o zaman gökyüzünden bin bir mesakkatle gelecek yildizlar yerine hemen yani basimizda duran, her gün sokakta gördügümüz çocuklari gökyüzünde en parlak yildizlarin yanina serpecegiz.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593