MUHAMMET KIŞLA


Korona Sonrası Futbol-3 (Futbolcu Sağlığı Riski)


Korona Sonrasi Futbol ile ilgili iki köse yazisi yazdim. Dünya futbolundaki gelismeleri, en yetkili agizlardan söylenenleri dikkatle takip ediyorum. Ilginçtir, Google’da korona sonrasi futbol yazdiginizda ikinci sirada benim yazimi göreceksiniz. Bundan dünyada Korona sonrasi futbolun gelecegi konusulmuyor anlami çikmasin. Elbette konusuluyor.

 

Dünya’nin bir virüs sonrasi ne hale geldigini hep birlikte canli olarak yasiyoruz. Küresel ekonomideki daralma gündemdeki yerini korurken simdi buna küresel resesyon kapida mi sorusu eklendi. Ekonomik daralmalar, küresel resesyon gibi riskler var ve bunun yaratacagi domino etkisi futbolu da vuracak. Önceki yazilarimda anlattim, tekrar etmeyecegim ama konuyla ilgili yeni görüsleri de yazima ekliyorum.

 

Capello: “Futbol piyasasinda devrim olacak”

La Gazzetta dello Sport'a geçtigimiz hafta sonu bir demeç veren Capello, "Futbol piyasasinda devrim olacak. Transferlerde saçma rakamlara çikilmisti. Daha mantikli rakamlarin oldugu bir seviyeye inecegiz. Sistemi düzeltmek için akilli yöneticilere ihtiyaç var. Egoizm, ölümcül olabilir." yorumunda bulunmustu. Capello’nun bu açiklamalari benim yazilarimi destekler nitelikte. Önceki yazimda belirttigim gibi FIFA Baskani Gianni Infantino’nun futbolu bekleyen ekonomik krize deginirken “Ama firsatlari da görmek lazim. Bir adim geri atarak belki de futbol dünyasinda bir reform yapacagiz” sözleri ile Capello’nun “Futbol piyasasinda bir devrim olacak” cümlesini yan yana koyalim simdilik böyle dursun. Futbolda devrim ve reform sözleri bundan sonraki süreçte sürekli islenecek konular olarak güncelligini koruyacak. Bu konuya yeri geldiginde deginmeye devam edecegiz ama bu sefer Korona(Covid-19)’dan sonra futboldan ziyade futbolcuyu merkeze alip, özellikle futbolcu sagligini ele alalim.

Futbolcu Sagligi Ne Olacak?

Korona’dan sonra öncelik kulüpleri ayakta tutabilmek oldugunu ben de yazdim, futbolun en yetkili isimleri de söyledi. Peki, ya futbolcuyu ve futbolcu sagligini konustuk mu? Hayir. Simdi asil meseleye gelelim futbolcu sagligi ne olacak.

Ligler için Haziran ayi ortalari seyircisiz oynatma plani gündemde. Temmuz ayi sonuna kadar liglerin tamamlanmasi plani yapiliyor. Covid-19 pandemisi için Eylül-Ekim aylari normallesme öngörüsü yüksek sesle söyleniyor. O halde Haziran-Temmuz aylarinda ligler oynanirsa futbolcu sagligi ne olacak? Bir sekilde virüs bulasan futbolcunun iyilesmesi durumunda futbol geleceginin tehlikeye düsecegi hususu da tartismasiz bir gerçek olarak önümüzde duruyor.

 

Prof.Dr. Deniz Göksedef uyariyor

Cerrahpasa Tip Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof.Dr. Deniz Göksedef Twiter hesabinda herkesin futbolcusunu sahaya indirmeden bir kez daha düsünmesini gerektirecek bir cümle kurdu. Dedi ki, “Ben futbolcu olsam asi bulunmadan oynamam” ve en yakinindan bir örnek veriyor ki ben bir futbol adami ve bir antrenör olarak dehsete kapildim. Verdigi örnek arasaniz bulamazsiniz. 5000-7000 metreye oksijensiz tirmanma becerisine ve çok yüksek bir kondisyona sahip, ayni zamanda kendisi de saglikçi olan dahasi sigara asla kullanmayan çok yakin arkadasinin Covid-19’a yakalandigi ve çok sükür entübe olmadan yogun bakimda yattigini ifade etti. Prof.Dr. Deniz Göksedef hocamizla irtibat kurdum sag olsun verdigi bilgiler gerçekten çok çok önemliydi. Kendisine bizi aydinlattigi için çok tesekkür ediyorum. Covid-19 bulasan 5000-7000 metreye oksijensiz tirmanma kapasitesi olan bir dagcinin akciger kapasitesini hayal bile edemezsiniz. Geçen yil böbrek tasi ameliyati olan bu sporcu arkadasin akciger kapasitesine Cerrahpasa Tip Fakültesi’nin anestezileri inanamamislar. Prof.Dr. Deniz Göksedef hocamizin ifadesiyle böyle bir sporcunun iyilesse bile akciger kapasitesinin yüzde 25-30’unu kaybetmesi kaçinilmaz. Futbolcular arasinda bu arkadasin akciger kapasitesine erisebilecek kaç futbolcu vardir, ya da kimdir desek, ilk akliniza Ronaldo gelir. Ronaldo desek bile teyit etmemiz gerekecek.

 

Yukarida verdigimiz ve Prof.Dr. Deniz Göksedef hocamizin bahsettigi hasta dagci, saglikçi arkadas 2 haftalik yogun bakim sürecini tamamlayarak sagligina kavustu. Bu güzel haberi de hocamiz paylasti.

 

Bu örnek taptaze önümüzde duruyor. Simdi en üst ligden en alt liglerde forma giyen, ailesinin nafakasini kazanmaya çalisan futbolcu kardeslerimiz ligler bir sekilde oynatilirsa ölümcül bir risk ile karsi karsiya kalacaklar. Virüse yakalananlar arasindan iyilesenler ise akciger kapasitelerinin en iyimser 4’te 1’ini kaybedecekler. Futbol ayakla oynanir, dogru. Ama akcigerin futbolcu için ne demek oldugunu yazmama gerek yok. Akciger kapasitesinin bir kismini kaybetmis bir futbolcu bir daha futbola döner mi? Çok zor hem de çok çok zor. Bilim kurulunun, TFF’nin ve futbolun diger paydaslarinin bu örnegi hesaba katmasi gerekiyor. Liglerin oynanmasini bir teknik adam olarak ben de istiyorum, ama futbolcumun sagligi daha önemlidir. Aksini düsünmek ömür boyu bir vicdan azabiyla bizleri bas basa birakabilir. Bu tehlikeye dikkat, herkes hesabini buna göre yapsin.

(Prof.Dr. Deniz Göksedef hocamiz futbol asigi ve Besiktas taraftari. Siyah-Beyazli takimin Süper Lig’deki maçlari basta olmak üzere yurt disindaki maçlarini kaçirmiyor)

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593