DİYETİSYEN EBRU ZEYNEP ÇÖP


Lupus Hastalığında Beslenme

Diyetisyen


Tıptaki ismi Sistemik Lupus Eritamozus ( SLE), halk arasında lupus veya kelebek hastalığı olarak da bilinen otoimmün bir hastalıktır.  Otoimmün, vücudun bu hastalığa karşı antikor üretmeye başlaması ve diğer organları ve dokuları etkilemesi demektir. Kısacası, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla normal dokulara saldırdığı durumdur. Buna bağlı olarak, lupus hastalığı böbrekler, cilt, eklemler ve organları etkileyebilir.

Lupus Hastalığının Belirtileri

Ciltte, özellikle yüz bölgesinde kızarıklık oluşması. Lupus hastalarının eklem ağrısı, şişkinlik ve tutukluk yaşama olasılığı oldukça yüksektir. Yorgunluk, halsizlik, ateşin yükselmesi, unutkanlık, baş ağrısı ve böbrek rahatsızlıkları gözlenebilir. Bu belirtiler, kişinin sağlık durumuna, hastalığın şiddetine ve semptomlara bağlı değişiklik gösterebilmektedir.

Lupus Hastaları İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

-Mevsimine uygun taze sebze ve meyveleri bol bol tüketin. Lupus iltihaplı bir hastalık olduğundan, antioksidan özellik gösteren sebze ve meyveler mutlaka beslenmeye eklenmelidir.

-Doymuş yağ içeren besinler iltihabı ve kolesterolü yükseltir. Kızartılmış yiyecekler, paketli gıdalar, yağlı süt ürünleri bunlara örnektir. Zeytinyağı, avokado, fındık ve balık gibi sağlıklı yağ içeren yiyecekleri tercih edebilirsiniz.

-Tercihleriniz tam tahıllardan yana olsun. Tam buğday ekmeği, yulaf ezmesi, tam buğday makarna gibi…

-Lupusta, böbrek problemlerinin yayın olması sebebiyle; protein, sıvı ve sodyum alımına dikkat edilmelidir. Kümes hayvanları, deniz ürünleri, kuru baklagiller( fasulye, nohut, barbunya gibi…), fındık ve yumurta gibi sağlıklı protein kaynaklarından faydalanabilirsiniz.

-Lupus, kalp hastalığı ve osteoporoz riskini arttırır. Fakat sağlıklı beslenmeyle bu riskleri azaltmak mümkündür. Kalp sağlığının korunması için; somon, uskumru gibi yağlı balıklar keten tohumu ve ceviz tercih edebilirsiniz. Kemik sağlığının korunması için ise; ıspanak ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, soya, süt ve yoğurt gibi süt ürünleri ve tam tahılları günlük beslenmenize ekleyebilirsiniz. 

-D vitamini seviyesi lupus hastalığına sahip bireyler için oldukça önemlidir. Işığa hassasiyet, güneş koruyucu ürünlerin kullanımı, diyetle yetersiz D vitamini alımı ve hastalığın semptomlarını tedavi etmek için kullanılan ilaçlar, lupus hastalığı olan bireylerin düşük D vitamini seviyelerinin sebebi olabilir. Yapılan araştırmalar, lupuslu hastaların D vitamini seviyelerinin arttırılması inflamatuar süreçlerin iyileştirilmesinde etkili olduğunu göstermiştir.

Özetle, lupuslu hastalar diyetlerinde, rafine edilmiş gıdalar yerine tam tahıllar(arpa, çavdar, kinoa dahil), rafine tuz yerine de deniz tuzu tüketmelidir. Antioksidan özellikleri sayesinde her gün sebze ve meyve tüketimine de özen gösterilmelidir.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593