DİYETİSYEN EBRU ZEYNEP ÇÖP


Maden suyu tüketimi?

Diyetisyen


Maden suyu, mineral açısından zengin olan doğal yer altı suyudur. Maden suları; kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, florür ve sülfat gibi anyonlar ve katyonlar içerir. Ter ile birlikte vücutta elektrolit kaybederiz. Sonrasında, sodyum- potasyum dengesinin bozulması sebebiyle tansiyon düşüklüğü, halsizlik ve baygınlık hissi görülebilir. Maden suyu, vücuttan ter ile atılan mineral kaybının önlenmesi ve elektrolit dengesinin sağlanmasında yardımcı olur. Soda ve maden suyunun farkı çoğu kişinin merak ettiği bir konudur.  Peki, soda ile maden suyu aynı şey midir?

Soda, içme suyuna bikarbonat ve karbondioksit karıştırılması ile elde edilen yapay bir içecekken, maden suyu ise tamamen doğal bir içecektir. Maden suyu doğal mineraller içerirken, sodaya ise sonradan mineral eklenmiştir. Soda ve maden suyunun ortak özelliği ise mideyi rahatlatıcı, şişkinliğin ve hazımsızlığın önlenmesidir. İkinci bir diğer soru ise maden suyu içmek zayıflatır mı?

Hazımsızlığın ve şişkinliğin önlenmesinde maden suyunun tüketimi doğru bir davranıştır. Fakat, zayıflama amaçlı maden suyu mucize değildir. Kilo kontrolü için tek başına maden suyu zayıflamanızı sağlamayacaktır. Kilo kaybı için diyet ve egzersizin etkili olduğunu unutmamak gerekir.

Maden suyu magnezyum kaynağıdır. Magnezyum, kan şekerini düzenler ki bu da diyabete karşı koruyucu etki sağlar. Migrene karşı baş ağrılarının oluşmasını önler. Kan basıncını düzenleyerek kalp koruyucu etki gösterir. Kısacası maden suyu, kalsiyum içeriği sayesinde kemiklerin güçlenmesinde; magnezyum içeriği sayesinde ise kalp sağlığının korunmasında ve diyabetin önlenmesinde oldukça faydalıdır.

Yapılan çalışmalarda, maden suyunun kolesterol düşürücü etkisi olduğu bulunmuştur. Maden suyu, alkali yapısı sebebiyle mide asidini nötralize ederek sindirime ve hazımsızlığın önlenmesinde de yardımcı olur.

Maden sularındaki doğal elementler kolajen ve lifleri güçlendirerek cildin sıkılaşmasına fayda sağlar. Maden suyu tüketimi, kırışıklıkların önlenmesinde, cildin parlak görünmesine ve gözeneklerin kapanmasında fayda gösterir.

Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise aromalı maden sularını tüketmektir. Aromalı yani meyveli maden suları, yapay tatlandırıcı, katkı maddesi ve şeker içermektedir. Sade maden suyu tüketemeyen bireyler, maden sularına limon, portakal veya diğer meyvelerden ekleyerek, maden sularını tatlandırıp tüketebilir.

Maden suyu satın alırken sodyum içeriğinin düşük olmasına dikkat edilmelidir. Sodyum vücutta su tutumuna sebep olur, bu da ödem oluşmasına yol açar. Ayrıca fazla sodyum alımı da kan basıncını yükselterek, hipertansiyon ve kalp damar hastalıklarına yol açabilir. Bu nedenle etiket okumayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Sodyum içeriği düşük ve kalsiyum- magnezyum içeriği yüksek maden suları satın almaya özen göstermeliyiz.

Maden sularının fazla tüketimi kalp hastaları, tansiyonu olan bireyler, emziren ve gebeler için risk oluşturabilir. Bu sebepten herhangi bir hastalığı olmayan bireyler günde 2 şişe maden suyu tüketebilirken, hastalığı olan kişiler günde 1 şişe maden suyu ile tüketimlerini sınırlandırmalıdır.  

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593