ARİF TAKICI


Mutluluğu Aramak

Güncel


Mutluluk kavramı insanlık tarihi ile başlayan ruhsal referanstır. 

Saadetin, bahtiyar olmanın kardeşi olan mutluluk insan ruhunun en dingin cevheri olan sevginin kolon taşıyıcısıdır. 

Mutluluk bazen insanların ulaşmak için akıl almaz yollara başvurduğudur… Bu uğurda koştuğu, servetler harcadığı, daha fazla mutlu olmak için belki cinayetler işlediği, hatta savaşlar yaptığı bir kavramdır… Ama doğrusu sadece görmek, sevmek, şükretmektir. 

Peki, insanların inadına mutluluk elde etmek için harcadığı çabalar, paralar, verdiği savaşlar mutluluğa mutlak giden yol mudur? Hiç sanmam! Çünkü mutluluk insan ruhunun kalbiyle özdeş gönül sentezinin denklemlerinin sevgiyle birleşmesiyle ulaşıla bilinen gizemli bir cevherdir. 

Nedir mutluluk sahi, servet mi? 

Dünyanın en zenginlerinden olan Ciristina Enosis’in dünyanın en mutsuz insanı olarak öldüğüne bakılırsa mutluluğun sağlayıcısı tek başına servet olamaz. 

Mutluluk insanların bilgi, sahip olduğu makam ya da servet ile kısmen ilgili olsa da anlam bütünlüğünün tamamını karşılamıyor.  

Mutluluğun doğru yerde aranması önemlidir… Şayet yanlış yerde aranırsa, bilgisizce define aramaya, ya da yetersiz bilgi ile arkeolojik kazı yapmaya benzer, zira boşa çaba harcanmış olunur. 

Bazen mutluluğun yanlış kulvarlarda aranması, sizin, başkalarının, hatta komple bir ülkenin başına mutluğun tam tersi büyük dertler açabilir. Tarih buna benzer hadiselerle doludur. Kendi mutluluğu ve ihtirasları uğruna ülkesini ateşe atan Krallar ve Devlet başkanları çoktur. 

Öyleyse mutlu olmak daha çok ne ile alakalıdır? Ahlak ile… Kalp, akıl, gönül, ruh denklemlerinin sevgi ile bütünleşen ulvi duyguların doygunlaştırılmasıyla. 

Yani tüm bu olguları sevgi ve merhametin sentezlenmesiyle demlersiniz kaim kılarsınız mutluluğu. 

Peki, nedir mutluluk? Cevap geniş ve değişkendir. Yaygın olan paraya sahip olmak mutluluk getiri inancı kısmen doğru olsa da konuyu cevaplamaya yetmiyor. 

Belki de çok kolay ve basit şeylerdedir mutluluk çoğunlukla kim bilir. 

Belki birine yardım etmek. Anne babamıza yeterince iyi davranmak. Bir yetimin başını okşamak ona sahip çıkmak. Kendi ülkemizde ve dünyanın değişik coğrafyalarında sıkıntılı olanlara yardım etmektir mutluluk… Mahalle ve Apartman komşumuza,  hatta belki de hiç tanımadığımıza tebessümle selam vermektir belki de mutluluk. 

Bir yaşlıya yardım etmek, bir çaresize çere olmak, Allah’ı çok sevmektir mutluluk. 

Bir hastayı ziyaret etmek, sıranızı daha acelesi olan birine vermek, bir yaşlının elindekini taşımasına yardım etmektir mutluluk.  

Sadece anne babanıza eşinize değil, insanlara güzel söz etmektir mutluluk. Şükretmektir, nimeti bilmektir, sevgiyi örmektir, Yaratana teslimiyettir, doğruya sahip çıkmak yanlışa dur demektir mutluluk.  

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593