DİYETİSYEN EBRU ZEYNEP ÇÖP


Ocak Ayı Sebze ve Meyvelerinin Faydaları

Diyetisyen


Vücudumuzun vitamin ihtiyacını karşılayan en iyi kaynaklar sebze ve meyvelerdir. Sebze ve meyvelerin de mevsiminde tüketilmesi, vitamin ihtiyacımızı sağlamak için en doğru adım olacaktır. Ayrıca meyve ve sebzeler içerdiği lif sayesinde, bağırsak hareketimizi hızlandıracak ve kabızlığı önleyecektir. Aynı zamanda meyve ve sebzeler yüksek antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde rol oynar. Sebze ve meyve tüketmek sağlığımız açısından oldukça önemlidir.

Ocak Ayı Sebzeleri

Karnabahar: Karnabahar, en faydalı kış sebzeleri arasında yer alır. Yüksek oranda K vitamini, omega-3 ve sülfür içeriğinden dolayı antioksidan özelliktedir. Bu sayede kanser ve kardiyovasküler hastalıklar gibi birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösterirYağ ve karbonhidrat içeriği düşük olduğu için zayıflama diyetleri için tüketilebilen sebzelerdendir. Lif içeriği yüksek olduğundan bağırsak hareketliliğinin artmasında da yardımcı olur. Ayrıca, karbonhidrat guatrojenik bir besin olduğundan tiroit hastalığı olan bireylerin tüketim miktarına dikkat etmesi gereklidir.

Şalgam: Şalgam, C vitamini yüksek sebzelerdendir. Böylelikle soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara koruyucu etki gösterir. Kan şekerini dengeleyici özellik gösterir. İştah problemi yaşayan bireylerde iştahın artmasına yardımcı olur.

Brüksel Lahanası: Yapılan çalışmalarda, brüksel lahanasının kolesterol düşürücü etkisi saptanmıştır. Lif içeriği sayesinde sindirim ve bağırsak sistemini koruyucu etki gösterir. Aynı zamanda brüksel lahanasının hücre yaşlanmasını azaltıcı etkisi de vardır.

Ocak Ayı Meyveleri

Portakal: Portakal, sadece C vitamini değil; potasyum, B vitamini ve kalsiyum açısından da zengin bir meyvedir. İçerdiği vitaminler sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesinde yarar sağlar. Şeker oranı yüksek meyveler arasında yer aldığından, portakalın tüketilen miktarı da oldukça önemlidir.

Nar: Nar, mandalina gibi antioksidan özellik gösterir ve bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca, kolesterol ve kan şekerinin de dengede olmasına katkıda bulunur.

Elma: Elmanın potasyum içeriği yüksektir. Bu sayede sinir ve kas sisteminin düzgün çalışmasına katkı sağlar. İçeriğindeki E vitamini sayesinde, hem bağışıklığın güçlenmesinde hem de cilt sağlığının korunması üzerinde etki gösterir. Kan şekerini kontrolde tutar ve kolesterol düşürücü etkisi de vardır.

Mandalina: Mandalinanın en çok bilinen özelliği soğuk algınlığı üzerindeki olumlu etkisidir. Bu da içerdiği yüksek miktardaki C vitamininden kaynaklanmaktadır. C vitamini sayesinde, hastalıklara karşı koruyucu etki sağlayarak bağışıklık sisteminin güçlenmesinde fayda sağlar. Aynı zamanda mandalina düşük glisemik indeksli meyveler arasındadır. Bu nedenle yeterli porsiyonlarda tüketildiğinde, şeker hastaları için uygun bir meyvedir.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593